Hamburgers, frieten, pizza's, chips en koeken bevatten meer suiker, vet en zout dan als je zelf je eten zou bereiden. Je wordt vanzelf dikker.Gewichtsproblemen en de hoge concentraties aan vet en suiker vormen een aanslag op je insulinemechanisme en verdubbelen je kans op diabetes.
Wanneer je veel fastfood en voorbewerkt voedsel eet, kun je in gewicht aankomen. Overgewicht vergroot je kans op kanker. Eet daarom dit soort voedsel zo min mogelijk en kies liever voor verse en caloriearme producten als groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten.
Er zijn geen specifieke richtlijnen over hoe vaak je fastfood mag eten. Wij adviseren om dit soort voedsel zo min mogelijk te eten.
In theorie zou je dit kunnen bereiken met een fastfood dieet, maar het wordt niet aanbevolen. Op elk dieet met ernstige caloriebeperking is de gemiddelde volwassene of kind bijna gegarandeerd om af te vallen. Dat betekent dat zelfs 1000 calorieën aan hamburgers per dag, of friet, de kilo's doet afnemen.
Sterk bewerkt voedsel met veel suiker erin kan voor veranderingen in de hersenstructuur zorgen, net zoals dat andere verslavende drugs dat kunnen doen. De klachten van deelnemers waren het heftigst tussen dag twee en dag vijf van hun stopperiode. Dit blijkt hetzelfde te zijn voor marihuana en nicotine stoppers.
Ga verleiding uit de weg
De verleiding tot eten is veel groter als je jouw favoriete junkfood in huis hebt liggen. Neem dus afstand tussen de drang om iets te doen en het feitelijk kunnen doen. Tijd om je voorraadkasten aan te pakken en de verleiding te verkleinen.
Hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes
Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.
Een Big Mac bevat 540 calorieën en tilt onze suikerspiegel naar ongeziene hoogtes. Junkfood triggert het beloningssysteem in ons brein, waardoor ons lichaam dopamine loslaat, een neurotransmitter die ons goed doet voelen. Je kan dit proces vergelijken met het effect van cocaïne, zij het in minder extreme mate.
Vaak krijgt fastfood ook de naam junkfood en dat slaat op het gebrek aan vitaminen of andere essentiële voedingsmiddelen erin. Het is voedsel dat snel je sluimerende hongergevoel aanpakt, maar de voedingswaarde ervan is vaak ver te zoeken. Tegenwoordig komt er een nieuwe soort fastfood in het straatbeeld.
McDonalds vult namelijk vrij slecht, en de kans is dus groot dat je veel tijd met honger rond zult lopen. Ook is het eten er vrij rijk aan vetten en suikers, waardoor je bijvoorbeeld een tekort aan eiwitten op kunt lopen. Ten slotte valt het er met de vitamines en mineralen vies tegen.
Fastfood bevat veel vetten, geraffineerde suikers en calorieën, terwijl het tegelijkertijd erg weinig voedingsstoffen en vezels bevat. Door het regelmatig eten van fastfood heb je een grote kans om aan te komen in gewicht, wat vervolgens de kans op het krijgen van obesitas, diabetes en kanker verhoogt.
Snot bevat, net als speeksel, wel afwerende stofjes, maar we hoeven onze neusinhoud niet massaal op onze tanden te gaan smeren; poetsen is voorlopig voldoende. Kortom: in de neus peuteren is niet schadelijk en voor sommigen ongetwijfeld heel rustgevend, maar het eten ervan maakt ons niet per se gezonder.
Denk je eraan om nóg een Big Mac te halen? Dat heb je te danken aan het broodje. Dit bevat grote dosissen maïssiroop en sodium, deze ingrediënten zijn erg verslavend waardoor je alleen maar kan denken aan nog meer eten. De ingrediënten kunnen ook voor obesitas, diabetes en hartaandoeningen zorgen.
De snelheid van eten en afleiding tijdens het eten kunnen ook invloed hebben op verzadiging. Van lekker eten (laten we zeggen: fastfood) wordt vaak sneller gegeten dan van gezonde maaltijden. Bovendien is er, bijvoorbeeld bij een fastfoodrestaurant, vaak meer afleiding tijdens het eten dan thuis.
Voorbeelden. Fastfood omvat een groot aantal verschillende soorten voedsel. In Europese landen en Amerika kent men als fastfood vooral friet, kroketten, frikandellen, eierballen, bamischijven, nasischijven, hamburgers, pizza's en broodjes met gyros, döner kebab, shoarma of falafel en fish and chips.
84,8 miljoen mensen
Elke dag eten 37 procent van de volwassenen in de VS fastfood. Dat komt neer op zo'n 84,8 miljoen mensen.
Fastfood is een gastronomisch concept waarvan de het basisconcept is de snelle bereiding en consumptie van voedsel. Het concept wordt al jaren gekoppeld aan foodrestaurants die bekend staan als “junkfood”: hamburgers, hotdogs, pizza's, gebakken kip, etc.
Het fastfoodrestaurant draait meer omzet en heeft veel meer vestigingen en werknemers in dienst. Volgens experts komt dit doordat McDonald's meer geld steekt in reclame, een snellere service biedt en een uitgebreidere menukaart heeft met opties voor kinderen en ontbijt.
Normaal gezien duurt het 24 tot 72 uur voor je lichaam voedsel heeft verteerd. Bij hamburgers duurt dat veel langer, omdat ze veel vet bevatten. Het kan meer dan drie dagen duren om een Big Mac volledig te verteren. Het duurt bovendien ongeveer 51 dagen om transvet te verteren.
Gefrituurde “voeding”
Een kleine hoeveelheid kan je lichaam wel de baas, tenminste als je voldoende anti-oxidanten eet. Maar gefrituurde voeding is echt wel het ongezondste eten omdat het grotere hoeveelheden bevat en daardoor onder andere de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en artritis verhoogt.
Het IJslandse dieet, dat bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit, draagt eraan bij dat IJslanders minder last hebben van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes, bleek uit de documentaire The World's Best Diet.
Er zijn tal van vuistregels die vertellen hoe vaak je iets ongezonds kan eten. Je bent vast bekend met de 80/20-regel. Dit houdt in dat je 80% gezonde producten en 20% ongezonde producten kunt eten en zo een goede balans houdt tussen gezond en ongezond.