Bezoek daarnaast de tandarts en mondhygiënist twee keer per jaar om uw mondgezondheid te laten controleren. Is tanderosie gevaarlijk? Tanderosie kan impact hebben op uw algehele gezondheid. Verdwenen glazuur komt namelijk nooit meer terug en kan dus niet hersteld worden.
Vaak is het tandglazuur dan al verdwenen. Tanderosie kunt u pas herkennen als het uiterlijk van de tanden verandert. De voortanden worden korter, dunner en doorschijnender of krijgen rafelige randen. De tanden worden (plaatselijk) steeds geler of de tanden krijgen donkere plekken.
Bij gebrek aan het beschermende, gladde tandglazuur is er uiteraard een veel groter risico op cariës (gaatjes) en de afzetting van tandsteen. Daarnaast is er eerder sprake van tanderosie omdat er nu eenmaal minder glazuur is, dat evengoed onderhevig is aan slijtage.
Glazuur beschermt je tanden tegen de dagelijkse slijtage, hoge temperaturen en chemische stoffen. Hoewel het heel sterk is, kan het beschadigd raken en omdat het geen levende cellen bevat, kan je lichaam het niet repareren als het erg beschadigd is.
7 tips om tanderosie tegen te gaan
Eet drie keer per dag een maaltijd, en niet meer dan vier keer per dag een tussendoortje. Hierdoor beperkt u het aantal eet- en drinkmomenten. Eet maximaal één of twee keer per dag zuur fruit. Poets tweemaal per dag uw tanden met een zachte tandenborstel en tandpasta met fluoride.
Nee, tandglazuur groeit niet aan. Eventuele schade aan het glazuur kun je dus niet terugdraaien. Wel kun je jouw tandglazuur sterker maken door fluoridehoudende tandpasta te gebruiken. Ook raden we aan om veel water en thee te drinken, omdat je hierdoor het zuur regelmatig wegspoelt.
Helaas kan tanderosie niet behandeld worden, dus het beste is om het zoveel mogelijk te voorkomen. Is de tanderosie vergevorderd, zodat het glazuur op de kauwvlakken is verdwenen en het tandbeen blootligt, dan kunnen de tanden en kiezen gevoelig zijn waardoor kauwen pijnlijk wordt.
Kort gezegd, klei hoeft niet gebakken te worden. Als u echter een stabiel, duurzaam, geglazuurd of misschien zelfs water ondoorlatend klei-object wilt, dan moet het wel gebakken worden. Een ongebakken object heeft heel andere eigenschappen dan gebakken en misschien zelfs geglazuurde keramiek.
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.
Tanden kunnen gevoelig, doorzichtig en zelfs geel worden door erosie. Het is ook mogelijk dat vullingen boven het tandoppervlak gaan uitsteken. Vullingen worden niet aangetast door het zuur, maar het glazuur wel. Als je niets aan erosie doet, kan het glazuur geheel verdwijnen.
Wanneer tandglazuur eenmaal verdwenen is, kan het niet meer terugkomen. Denkt u last te hebben van tanderosie en wilt u uw gebit eens laten controleren? Neem gerust contact met ons op. Onze ervaren tandartsen controleren uw tanden en kiezen op tanderosie en helpen u bij het aanpakken van de oorzaak.
Proglasur tandpasta is een belangrijk ingrediënt voor het verdedigen en helpen beschermen van je tandglazuur. Het helpt om tandglazuur te beschermen tegen verdere schade. Proglasur is speciaal ontwikkeld om je waardevolle, door zuur verzacht tandglazuur, te helpen verharden.
En de tanden kunnen een wat geliger kleur krijgen. Meestal merk je zelf slijtage door tanderosie pas op in een gevorderd stadium, als het uiterlijk van de tanden verandert. De voortanden worden bijvoorbeeld korter, dunner en doorschijnender of krijgen rafelige randen.
Tandenpoetsen en zuren
Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Als u direct na het eten of drinken van zuur uw tanden poetst, kunt u de glazuurlaag gemakkelijk wegpoetsen.
Uit Europees onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 jongvolwassenen last van gebitsslijtage (of tanderosie) heeft. Een verschijnsel dat voorheen vooral op oudere leeftijd voorkwam. Doordat groenten en fruit, maar bijvoorbeeld ook bronwater met een smaakje veel zuren bevatten, wordt tandglazuur zachter en zwakker.
Gun je tanden rust
Zuren tasten je tandglazuur aan en zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van gaatjes. Als je daarna een uur lang niets meer eet of drinkt, kan je glazuur weer herstellen. Een stukje kaas eten, of een glas water of melk drinken na het eten helpt ook. De zuren verdwijnen zo sneller uit je mond.
Hoe lang duurt het voordat glazuur hard is
Dit is sterk afhankelijk van hoe dik of dun je de glazuur gemaakt hebt. Glazuur goed laten drogen kan van één of twee uur duren, maar is je glazuur erg dun dan duurt het een stuk langer. De temperatuur en de luchtvochtigheidsgraad bepalen mee hoe snel dit gaat.
Als je tandpasta met fluoride gebruikt, versterk je je tandglazuur, waardoor tandbederf kan worden voorkomen. Fluoride kan ook helpen met het herstel van tanden die licht ontkalkt zijn (eerste stap in de afbraak van het tandoppervlak).
Een tweede of zelf derde glazuurstook gaat vaak goed, maar er kleven een paar risico's aan: zwakke plekken of haarscheurtjes kunnen worden versterkt! Ook kan het voorkomen dat na een herbak het glazuur meer glanst dan bedoeld was.
Wil je het glazuur wat langer bewaren, dek het dan luchtdicht af met vershoudfolie omdat na bereiding snel droogt. Als de icing te dik is kun je hem dunner maken door wat extra water toe te voegen – druppel voor druppel toevoegen -, andersom kun je de icing dikker maken door extra poedersuiker toe te voegen.
Giet of strijk de fondant over het gewenste gebak, ga snel te werk. De fondant zal na enkele seconden al gaan drogen en een mooi glanzend glazuur vormen. Om de glans te versterken kun je het te glaceren oppervlak vooraf bestrijken met wat ingekookte Abrikozenjam.
Als een tandoppervlak niet goed is schoongemaakt, vormen de achtergebleven bacteriën zuur uit het suiker in de voeding, Het zuur wordt uitgescheiden op de tand, waardoor de cariës ontstaat. Tanderosie vindt dus juist plaats bij schone tandoppervlakken.
Proglasur tandpasta is speciaal ontwikkeld voor personen die risico lopen op zuurerosie. Het is klinisch bewezen dat Proglasur het tandglazuur opnieuw versterkt en helpt beschermen tegen de gevolgen van zuuraanvallen.
Het komt bij iedereen voor en is in de loop van de tijd bij iedereen waarneembaar (normale, fysiologische slijtage). Soms verloopt de slijtage echter sneller dan normaal (pathologische slijtage). De tanden en kiezen worden dan steeds korter.