Het is raadzaam om niet met een volle maag de sauna in te stappen. Voor je saunabezoek beperk je je daarom best tot een lichte maaltijd. Een salade, fruit of soep zijn hier perfecte voorbeelden van. Wil je toch graag een grotere maaltijd eten dan wacht je best minstens één of twee uur voor je in de sauna gaat.
In principe ben je alleen naakt als je de sauna in gaat (als je geen handdoek omslaat), onder de douche staat of in één van de baden zit. Daarnaast heb je over het algemeen bijna altijd je badjas aan. Sterker nog, op sommige plekken zoals het restaurant is het helemaal niet toegestaan om zonder badjas rond te lopen.
Omdat je zoveel vocht verliest, is het belangrijk om na je rondje sauna voldoende te drinken. Drink vooral veel thee, water en vruchtensap en probeer alcohol te vermijden. Probeer na een rondje sauna een halve liter tot een liter water te drinken om al het vocht weer aan te vullen.
Afvallen in de sauna is een fabeltje
Zoals hierboven beschreven is het eigenlijk heel eenvoudig. Wil je gewicht verliezen dan moet je calorieën verbranden en dat gebeurt alleen wanneer je lichaam arbeid verricht. In de sauna ontspant je lichaam en daarvoor gebruikt het bijna geen energie.
Sauna & de gezonde huid
Transpireren Alle warmte therapieën, zoals stoombaden en sauna's, zorgen ervoor dat de poriën van je huid openen. Door de aanwezigheid van kalium en natrium in zweet kunnen dode huidcellen en andere ongewenste stoffen in je huid worden afgevoerd. Je huid wordt hierdoor zachter.
Voor een ideaal dagje wellness raden wij aan om het volgende mee te nemen: 1 badlaken, groot genoeg waar je helemaal op kan liggen. 1 of 2 extra handdoeken, een badjas en slippers. Badkleding (alleen als je op badkledingdag komt)
De beste handdoek voor de sauna is gemaakt van bamboe badstof. Dit materiaal is een absolute krachtpatser als het gaat om het opnemen van vocht en blijft ook nog eens heerlijk zacht, zelfs zonder de toevoeging van wasverzachter.
Als je alleen naar de sauna gaat heb je veel rust. Je kiest zelf wanneer je in welke sauna of andere faciliteit gaat, en hoe lang je daarin verblijft. Je neemt iets om te lezen en gaat op je gemak ergens liggen of zitten.
We raden je aan om niet langer dan 15 minuten in de sauna te blijven. Dat kun je het best in de gaten houden door middel van de zandlopers die aan de muur hangen. Je hoeft het kwartier natuurlijk niet uit te zitten. Je kunt de sauna verlaten zodra de hitte niet meer prettig aanvoelt.
Ben je bijvoorbeeld van plan die dag drie keer in de sauna te gaan, dan kun je beter niet 15 minuten in de sauna verblijven. 10 minuten is dan beter. Ben je van plan die dag twee keer in een minder warme sauna te gaan, bijvoorbeeld 70 graden, dan kun je best 15 minuten per keer in de sauna blijven.
De huidschilfers en andere viezigheid die loskomen tijdens het zweten, kunnen zich heel gemakkelijk en snel verzamelen op hout. Wanneer je geen eigen handdoek meeneemt en met je blote billen op de houten bankjes gaat zitten, loop je erg snel kans op infecties.
Het is trouwens wel beter om bloot in het bubbelbad te gaan; in zwemkleding zitten vaak vette zeepresten van wasmiddel, daar kan de jacuzzi enorm van gaan schuimen.
Wanneer je badkleding of een badlaken gebruikt in de sauna kan het zweet je lichaam minder goed verlaten. Daarnaast zorgt het zweten ervoor dat de badkleding nat wordt. Omdat een nat lichaam slechter afkoelt dan een droog lichaam heb je bij het dragen van badkleding grotere kans op oververhitting van je lichaam.
Wat kost een dagje sauna? Stel: je gaat een complete dag naar de sauna. Dan betaal je vaak al snel €35,00 voor de entree, tenzij je ergens een scherpe aanbieding vindt. Vervolgens moet je rekening houden met je lunch en diner en zorgen voor wat te drinken.
Op een badkledingdag hou je in alle faciliteiten badkleding aan. In de restaurants, de loungeruimtes, de relaxruimtes, het paviljoen en op de terrassen is het dragen van een badjas over de badkleding verplicht.
De hamamdoek (ook wel pestemal of fouta genoemd) komt van oorsprong uit Turkije. Met name in de badhuizen (de hamams) of sauna 's worden de hammamdoeken gebruikt als omslagdoek en/of droogdoek. De hamamdoeken die Hamamdoek.nl verkoopt worden gemaakt van het beste katoen.
Het beginnen met saunabaden is vooral een kwestie van stap voor stap opbouwen. Vooral het langzaam en uitgebreid opwarmen en het degelijk afkoelen aan het einde van een saunagang is heel belangrijk. Bij een eerste saunabezoek kunt u het beste beginnen met een sauna met de laagste temperatuur.
Je ademt rustig in en uit, loopt een rondje en gaat na 5 tot 10 minuten weer naar binnen. Vervolgens spoel je jezelf af met koud water, neem je een koud stortbad of neem je een koude douche. Je kunt ook in het dompelbad gaan, maar neem dan wel altijd eerst een koude douche. Lees ook: Waarom afkoelen na sauna?
Tijdschrift of een boek
Even geen e-mail, social media of nieuwsbericht checken, maar een inspirerend tijdschrift of een goed boek lezen. Dat kan tijdens jouw dagje sauna! Heb je een boek die je nog altijd wilde lezen? Neem deze dan mee naar het wellnessresort.
Tijdens een sessie in de sauna worden namelijk rustgevende endorfines aangemaakt, waardoor je tijdens het saunabezoek al volledig kan ontspannen en de stress van je dagelijkse leven helemaal vergeet. Diezelfde vrijgave van endorfines zorgt er daarnaast voor dat je ook dieper zal slapen.
Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
Een koude douche zorgt voor een ontspannen gevoel. Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam stopt met zweten. Een koude douche zorgt voor een betere bloedsomloop.
Er zitten veel voordelen aan een regelmatige sauna sessie na het sporten: het stimuleert spierherstel, helpt het lichaam met het afvalstoffen af te scheiden, bevordert de nachtrust en kan bijdragen aan gewichtsverlies. Toch is het verstandig om niet zomaar de sauna in te stappen na het sporten.