Zebravinken kweken eigenlijk vrijwel vanzelf wanneer je ze een nestkastje geeft en ze in goede conditie zijn. Je kan natuurlijk een keer voor plezier een rondje kweken, ook als je niet serieus met de hobby bezig bent. Het blijft tenslotte erg leuk om het hele proces een keer mee te maken, vooral wanneer er jongen zijn.
Zebravinken bouwen een kogelvorming nest van diverse materialen. Daarin legt het vrouwtje vier tot zes eieren. Na ongeveer 12 dagen broeden komen de eieren uit. Nog eens 21 dagen later kunnen de kuikens vliegen en verlaten ze het nest.
Het kweken van de Zebravink
Over het algemeen hebben ze geen specifieke voorkeuren voor een nestkastje, maar kunnen ze bijna overal wel in broeden. Uiteraard hebben ze wel nestmateriaal nodig om een nest te kunnen bouwen.
Het standaardvoer van een Zebravink bestaat uit een zaadmengel voor tropische vogels aangevuld met graszaden en trosgierst. Ze eten geen gepelde haver, kemp- en lijnzaad. Daarnaast lusten ze graag groenten en fruit zoals ijsbergsla, komkommer, appel, opengebroken druiven, verse vijgen en opengesneden verse suikermaïs.
Zebravinken eieren zijn ongeveer een centimeter groot en er worden meestal 4 tot 7 eieren gelegd. De meeste zebravinken beginnen met het broeden op de eieren vanaf het moment dat het 3e ei gelegd is. Zebravinken leggen elke dag een ei erbij, tot het broedsel compleet is.
Nooit 2 koppels zebravinken samen in een kooi!
Er is echter wel één vaste regel, doe nooit 2 koppels zebravinken samen in een kooi. Het gaat meestal fout als je 2 koppels bij elkaar in 1 kooi doet, de zebravinken gaan ruzie maken met elkaar. De 2 koppels zebravinken kunnen elkaar verjagen, aanvallen of achterna zitten.
De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).
Zebravinken mogen allerlei soorten fruit en groente, zoals sinaasappel, sla, appel, ijsbergsla, komkommer, meloen, etc. Het enige wat écht giftig is voor vogels is avocado. Daarnaast mogen ze ook sommige soorten planten, zoals bijvoorbeeld paardenbloem bladeren.
Zebravinken zijn groepsdieren, dus zet minimaal 2 of meer mannetjes zebravinken bij elkaar in een kooi. Wanneer je alléén mannetjes zebravinken houdt en er géén popjes bij doet, dan hebben ze ook minder ruimte nodig. De mannetjes zebravinken zijn dan een stuk rustiger en minder agressief.
De mannetjes zijn te herkennen aan hun oranje wangen, die het vrouwtje (popje) niet heeft. Bij de witte zebravinken kan men het geslacht zien aan de kleur van de snavel. Het mannetje heeft dan een snavel met een donkere oranje kleur, het vrouwtje heeft een lichtoranje gekleurd snaveltje.
Koppeltjes zebravinken broeden hun eieren samen uit: het mannetje en het vrouwtjes wisselen elkaar af in het nest. Als het mannetje te laat terugkomt van zijn jacht op voedsel, krijgt hij het aan de stok met het vrouwtje. De vogels kwetteren dan veel luider tegen elkaar dan normaal.
Als je jouw grasparkieten samen met andere vogels wilt houden, moet je er rekening mee houden dat ze niet te houden zijn in combinatie met kleinere en zwakkere vogels. Kanaries en zebravinken, die op foto's vaak samen te zien zijn met grasparkieten, zijn niet geschikt.
Zebravinken zijn winterhard en kunnen het hele jaar buiten in een volière gehouden worden. Andere prachtvinken, zoals de wat minder bekende Bichenowastrilde, zijn erg slecht bestand tegen kou en vocht.
Ben je van plan 1 koppel zebravinken in huis in een kooi te houden? Dan zijn de minimale maten 60x40x40cm, maar let op, groter is altijd beter! De breedte is altijd belangrijker dan de hoogte. Zebravinken, eigenlijk alle vogels, vliegen voornamelijk heen en weer of schuin omhoog en naar beneden.
Vogels krijgen vaak te veel sla. Let erop dat je een afgepaste hoeveelheid geeft. Een stukje zo groot als een deksel van een potje is voldoende per vogel per dag. Van te veel sla krijgen vogels - net als bij te veel fruit - waterige ontlasting.
Jonge vogels die nog flink moeten groeien, kun je dagelijks bijvoeren met eivoer. Het hoge proteïnegehalte bevordert de groei en zorgt dat jonge vogels genoeg energie hebben. Ook tijdens de kweekperiode en ruiperiode is het belangrijk dat eivoer dagelijks wordt gevoerd.
Ei-Krachtvoer kanaries & tropische vogels is een aanvullend eivoer voor alle zaadetende vogels zoals kanaries, tropische vogels en wildzang.
Zebravinken hebben tussen de 4 - 8 gram zaad nodig per dag h.e.a. is afhanklijk van temperatuur, vliegruimte etc. Als vogels zich vervelen eten ze ook vaak meer.
De hoeveelheid eivoer die gegeven moet worden is een bakje met een hoeveelheid dat op is op een voormiddag ,al wat er in de namiddag nog inlicht is te veel.de vogel moet in deze periode veel en goed zaad eten ,geef je te veel eivoer zal hij dit nemen en minder zaad tot zich nemen ,wat de vogel niet in goede conditie ...
Doe de kooi van je vogel open en steek je hand rustig in de kooi. Je kan hem eventueel lokken met iets lekkers. Om de vogel op je vinger te laten springen, breng je je vinger rustig voor zijn pootjes. Je kan hem aanmoedigen om op je vinger te springen door zachtjes met je vinger tegen zijn borst te tikken.