Tapioca wordt gemaakt van de Aziatische cassave/maniokwortel en is een glutenvrij bindmiddel. Na het drogen van de wortel wordt hij vermalen tot een wit meel. Tapiocameel wordt ook wel tapiocazetmeel genoemd: dit kan een tikje verwarrend zijn.
Tapiocameel is een smaakloos zetmeelrijk en glutenvrij ingrediënt, gemaakt van bewerkte en gedroogde cassavewortel (maniokwortel) en wordt gebruikt bij het koken als bindmiddel. Tapiocameel is glutenvrij en dus geschikt voor mensen met coeliaki. Het is 100% natuurlijk en zonder additieven en van nature vrij van gluten.
Tapiocameel is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt gemaakt van een knol. Deze knol, een cassavewortel, wordt na het oogsten geplet en tot een fijn poeder gedroogd. Tapiocapoeder in korrelvorm heeft een lichtzoete smaak en een hoog zetmeelgehalte.
Tapiocameel is rijk aan vitamine B en C, mineralen zoals kalium, calcium en ijzer. Wij raden je aan om het regelmatig in je dieet te integreren als je last hebt van een slechte spijsvertering of darmklachten. Het wordt ook aanbevolen voor sporters omdat het een uitstekende voeding is voor de spieren.
Wat is tapiocazetmeel? Wanneer je het hebt over tapiocameel wordt eigenlijk tapiocazetmeel bedoeld. Het is het zetmeel van de cassavewortel (dus niet het meel van de gehele wortel). Het is een heel fijn poeder wat behoorlijk veel vocht op kan nemen.
Maïszetmeel kan aan het begin van het koken aan het recept worden toegevoegd, omdat het lange tijd bestand is tegen hoge temperaturen, terwijl tapiocameel best toegevoegd tegen het einde van koken of bakken. Zijn aardappelzetmeel en tapiocazetmeel uitwisselbaar?
Tapioca is een zetmeelrijk product, gemaakt van de cassavewortel ( maniokwortel) In Spaanstalige landen wordt cassavemeel ook wel tapiocameel genoemd, en we gebruiken deze benaming ook in Nederland. Het kent nog veel meer benamingen, zoals tapiocabloem, maniokbloem, of bindbloem.
Tapiocabloem ofwel maniokbloem wordt gebruikt als bindmiddel in voedsel en als bindmiddel voor geneesmiddeltabletten. Ook is het meel een bestanddeel van kroepoek. Tapiocabloem is glutenvrij en daardoor geschikt voor mensen met coeliakie. Tapioca wordt ook als varkensvoer gebruikt.
Tapioca is een zetmeelrijk product, gemaakt van de cassavewortel. Er zijn verschillende variaties, zoals tapiocameel en tapiocaparels, maar ook blokjes van tapioca. Vaak wordt het meel gebruikt om gerechten te binden, maar ook als basis voor heerlijke gerechten.
Tapioca is verkrijgbaar als meel, vlokken en bolletjes. Je voegt de vlokken of bolletjes toe aan soep en pap om deze dikker te maken. Hierbij moet je het gerecht even laten doorkoken totdat de vlokken of bolletjes glazig worden.
Tapioca de Celnat is een griesmeel van zetmeel dat wordt gewonnen uit het zetmeel van cassave. Het is energiek en zeer verteerbaar. Tapioca wordt voornamelijk gebruikt om soepen en desserts te verdikken. Tapioca is energiek en licht verteerbaar De samenstelling van tapioca is van nature glutenvrij.
Holland & Barrett Tapiocameel (400gr)
Hieronder een lijst met glutenvrije producten: Zeeuwse kroepoek. Knabbelspek.
Gist en gistextract
Sommige mensen associëren het ingrediënt gist met brood en dus met gluten. Maar ook glutenvrij brood wordt met gist gemaakt. Gist is een schimmel en is van nature glutenvrij.
Aardappelen en maïs zijn van zichzelf glutenvrij, daarom bevatten maïszetmeel en aardappelzetmeel geen gluten. Ook het zetmeel in peulvruchten is glutenvrij. Tarwe bevat van nature natuurlijk wél gluten.
Tapioca parels zijn kleine balletjes gemaakt van het zetmaal van de cassave plant. Tapiocaballetjes hebben opzichzelf eigenlijk geen smaak. Als je ze kookt worden ze doorzichtig en een beetje gel-achtig. Doordat ze smaakloos zijn, kun je ze dus zelf een gewenste smaak meegeven.
Hoe bewaar je ongekookte tapiocaparels? Tapioca-parels die niet gekookt zijn, moeten in een koele, droge ruimte worden bewaard en vervolgens in een luchtdichte verpakking worden verpakt.
De arrowroot wordt ook wel pijlwortel genoemd. Deze plant wordt gevonden in regenwouden. De Latijnse naam is Maranta arundinacea.
Meelsoorten als Quinoameel, rijstemeel, boekweitmeel, gele erwtenmeel, kikkererwtenmeel, en uiteraard maïsmeel zijn zeer geschikt. Let wel: verschillende meelsoorten kunnen wel de smaak beïnvloeden. Heb je geen last van gluten, kun je ook volkorenmeel of roggemeel gebruiken.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Geen nood, je kunt Maizena namelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt.
Naast koolhydraten en zetmeel, is Tapioca heel laag in andere voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, en de meeste vitamines en mineralen. Aan de andere kant is Tapioca volledig glutenvrij, arm aan calorieën en helemaal vrij van suiker.
Tapiocameel (ookwel tapiocazetmeel) is fijngemalen zetmeel van de wortel van de cassave. Tapioca betreft dus pure zetmeel van de cassavewortel, niet het meel van de gehele wortel.
Cassavemeel is minder gezond dan cassave. Hoewel het geen gluten bevat, bestaat het vooral uit zetmeel. Alle mineralen en vitamines die in cassave zitten, zijn bij de productie van cassavemeel verdwenen. Het meel bevat nog wel vezels, maar slechts zeer weinig eiwit: ongeveer 1,6 gram per 100 gram.