Een icoontje van een cirkel in een vierkantje is het symbool voor de wasdroger. Een kruis erdoorheen betekent: niet doen. Een enkel puntje in het icoontje betekent drogen op een lage temperatuur, een dubbele stip betekent dat je wasgoed ook op hoge temperatuur in de trommel mag.
Een kruis in het vierkant is het symbool voor de droger. Het laat zien of je je kleding in de droger mag stoppen. Wanneer het symbool is doorgestreept, moet je je was ophangen om het door de lucht te laten drogen.
Aan de stippen in het pictogram kun je zien op welke temperatuur je de was mag drogen. 1 stip staat voor een lage temperatuur en 2 stippen voor een hoge temperatuur. Een kruis door het symbool betekent dat je het kledingstuk niet in de wasdroger mag drogen.
Een cirkel met een W erin staat voor nat reinigen, wanneer er een kruis door dit symbool staat op het wasetiket van je kleding dan kan je deze kleding alleen stomen.
Vaak staan er wasmachine tekens in het bakje: Romeins cijfer I voor voorwas, II voor hoofdwas en een bloemetje, zonnetje of sterretje voor wasverzachter. Als het niet duidelijk is aangegeven, dan kun je het opzoeken in de wasmachine handleiding.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
Een klassieke was-droogcombi is in principe een wasmachine waarin een condensdroger is gebouwd. Het grote voordeel is dat je de was niet hoeft over te laden; de vuile was wordt schoon én droog. Bovendien neemt één apparaat minder ruimte in dan twee. Dankzij die voordelen neemt de vraag naar was-droogcombinaties toe.
Drie verticale streepjes in een vierkantje vertelt dat het kledingstuk kletsnat opgehangen moet worden, dus dat je het niet van te voren mag uitwringen of centrifugeren. Wassymbolen met schuine streepjes in de linkerbovenhoek betekenen dat het kledingstuk in de schaduw moet drogen.
Kunnen sokken in de droger? Nou, liever niet! We zijn niet zo fan van de droger en dat komt doordat je sokken in de droger alsnog kunnen krimpen én hun vorm kunnen verliezen. Beter hang jij de volgende keer je sokken na een wasbeurt gewoon ouderwets aan een waslijntje.
Wassen met een delicaat programma – Een wastobbe met twee streepjes eronder vraagt om een programma voor delicate was of een fijnwas programma draait altijd op lage temperaturen (30-40 graden). De was wordt voorzichtiger gewassen en gecentrifugeerd. Ook hierbij wordt aangeraden om de wasmachine tot de helft te vullen.
Voor het drogen van handdoeken, jeans en beddengoed kies je het katoenprogramma. Heeft je wasdroger speciale droogprogramma's voor deze soorten wasgoed? Dan kies je die. Voor de dikke stoffen van jeans en handdoeken, gebruik je de droogtegraad 'extra droog'.
Katoen-droog: algemeen programma voor het drogen van het wasgoed. Synthetisch-droog: een droogprogramma op een lage temperatuur voor zeer tere stoffen. Kast-droog: de was wordt gedroogd op basis van de detectie van het aantal wasgoed en het gewicht dat in de trommel zit.
Katoen kan in de droger, maar houd wel rekening met de temperatuur. Wil je krimp voorkomen? Zet de droger dan maximaal op 40 tot 60 graden. Hogere temperaturen leiden tot meer krimp.
Ze geven aan op hoeveel graden je kunt wassen en dat je de normale wasprogramma kunt gebruiken. Misschien raad je het al. Doe de was met de hand. De cijfers betekenen op hoeveel graden je het beste kunt wassen.
Wanneer er een wastobbe met graden staat afgebeeld betekent dit dat je het kledingstuk alleen op die temperatuur of lager mag wassen. Op de normale stand en wassen maar! Maar let op: Staat er één streepje onder, dan moet je de wasmachine op fijne was of een anti-kreukprogramma zetten met de aangegeven graden of lager.
Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.
Katoenen shirts en broeken drogen
Ook katoenen shirts en broeken kun je veilig drogen met het katoenprogramma. Katoen is beter bestand tegen een wat hogere temperatuur dan andere soorten kleding, waardoor je het veilig kunt drogen in de droger.
Wasgoed slijt sneller in de droger
Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen. De 40 ⁰C was mag meestal maar voor een deel in de droger en de was op 30 ⁰C met wol, zijde en synthetische stoffen vaak helemaal niet.
Symbolen voor stomen herken je aan een rond symbool met een letter erin en bleken is een driehoek. Als er een kruis door het symbool staat, betekent dit dat je het kledingsstuk niet mag bleken of stomen.
Vereist het wasvoorschrift dat je het kledingstuk kletsnat moet laten drogen, dan mag je de was niet laten centrifugeren. Tip: Is de kleding geschikt voor de droger? Let dan op de verschillende droogniveaus.
Indien u wilt voorkomen dat uw kleren door het wassen snel vaal worden, heb ik een tip van oma Erna: Draai ieder kledingstuk op links ( van buiten naar binnen) en geniet langer van de mooie kleuren.
Daarom is een aparte groep voor uw wasmachine verplicht. Hetzelfde geldt voor de wasdroger. Zitten beide apparaten op dezelfde groep, dan is er vaak een keuzeschakelaar ingebouwd. Die voorkomt dat de wasmachine en de droger tegelijk aan kunnen.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Een wasdroogcombinatie wordt ook wel een wasmachine en droger in 1 genoemd. Dat hoeft niet per se. Je kunt ook, alleen drogen, alleen wassen of wel gebruik maken van het gecombineerde programma. Let wel op, in één was-droogprogramma is kun je ongeveer 50 tot 75% van het wasgoed ook direct drogen.