Stoppen met roken, bewegen en gezond eten zijn heel belangrijk bij COPD. Medicijnen helpen de klachten minder te maken. En een longaanval te voorkomen. Bel direct uw huisarts als u denkt dat u een longaanval heeft.
Stoppen met roken
De beste behandeling bij COPD is het voorkómen van klachten. COPD is niet te genezen, maar het helpt wel uit de buurt te blijven van prikkelende stoffen zoals sigarettenrook, parfum of bak- en braadluchtjes. Wanneer u zelf rookt, is het van belang om zo snel mogelijk te stoppen.
COPD-patiënten hebben naast klachten ook vaak bijkomende complicaties, die het ziektebeeld verergeren. Veel voorkomende complicaties zijn bacteriële en/of virale luchtweginfecties en bijwerkingen van medicijnen. Een complicatie die weinig voorkomt, maar wel ernstig is, is cor pulmonale.
Als u teveel zuurstof binnen krijgt (bijvoorbeeld als u extra zuurstof inneemt voor uw COPD) kan het de opstapeling van CO2 versterken. Als u last heeft van hypercapnie neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts of het ziekenhuis.
Bij een longziekte kan de saturatie lager zijn, maar onder de 90% is niet goed. * Als de uitslag onder de 95% is, meet je na tien minuten aan een andere vinger.
Luchtvervuiling, smog en het weer kunnen je klachten bij COPD verergeren. Misschien moet je daardoor meer medicijnen gebruiken of ben je meer vermoeid. Dat is vervelend.
De volgende zaken kunnen de kans op COPD vergroten: roken, gerookt hebben of vaak rook van anderen inademen. astma, longontsteking of andere longziekten hebben. de erfelijke ziekte Alfa 1 antitrypsine deficiëntie: als je deze ziekte hebt, maak je het eiwit alfa 1 dat de longen beschermt niet aan.
Acetylcysteïne (oraal,inhalatie) wordt ontraden bij COPD; het is onzeker of acetylcysteïne een voordeel heeft boven placebo voor patiënten met COPD 1. Onderhoudsbehandeling met antibiotica wordt in het algemeen niet aanbevolen vanwege mogelijke resistentieontwikkeling en ernstige bijwerkingen 2.
Wat goed helpt is stomen met warm water. Ook kunnen bepaalde lighoudingen helpen om slijm met behulp van de zwaartekracht meer uit je longen te krijgen. Ook kan het helpen om hoesttechnieken aan te leren van een fysiotherapeut met een longspecialisatie.
De klachten zijn niet altijd even erg: de meeste mensen hebben goede en slechte dagen. Daarnaast hebben veel mensen met COPD 's nachts en 's ochtends meer last dan de rest van de dag.
In verband met Astma of COPD heeft uw arts u doorverwezen naar het spreekuur van de longverpleegkundige. Deze verpleegkundige is gespecialiseerd in het geven van voorlichting, advies en begeleiding aan patiënten met Astma en COPD. Zij werkt daarbij nauw samen met de longartsen.
Chronische bronchitis en emfyseem zijn de belangrijkste aandoeningen die tot COPD worden gerekend. COPD komt vooral vóór op oudere leeftijd en leidt tot klachten zoals regelmatig hoesten met slijm opgeven en kortademigheid.
Laatste fase van COPD
Bij COPD worden de klachten in de loop van de jaren steeds erger. In de laatste fase van COPD worden de klachten snel erger. We noemen dit de palliatieve fase. De arts probeert dan vooral de ziekte draaglijk voor je te maken (volgens de richtlijn palliatieve zorg).
Smog en fijnstof
Als er een tijdje erg veel luchtvervuiling is, noemen we dat smog. Als u COPD heeft, is het goed om rekening te houden met smog en het weer als u iets gaat doen of naar buiten wilt. Is er veel smog en is het warm weer, dan is het verstandig om binnen te blijven en inspanning te vermijden.
Een longfunctie-test is een onderzoek om te kijken of u COPD heeft. Op een longfoto is dit niet te zien. Bij dit onderzoek meet de praktijkondersteuner hoe goed uw longen werken (de longfunctie): hoeveel lucht u maximaal kunt uitademen na rustig diep inademen.
Bij een longaanval worden COPD-klachten ineens erger.U merkt dat u veel meer last heeft van benauwdheid, hoesten of slijm. Het is belangrijk dat u een longaanval snel herkent en snel een behandeling krijgt. Een longaanval-actieplan kan u helpen om de klachten snel te herkennen.
Als u eenmaal COPD heeft gaat u verschillende stadia door. Op basis van de kracht van uw ademhaling wordt u ingedeeld in een van de vier stadia: GOLD 1 (lichte COPD), GOLD 2 (matige COPD), GOLD 3 (ernstige COPD) of GOLD 4 (zeer ernstige COPD).
COPD is een chronische ziekte, dat wil zeggen dat u er niet van kunt genezen. COPD staat voor 'chronic obstructive pulmonary disease'. Bij COPD hebt u last van vernauwing van de luchtwegen als gevolg van ontsteking en kunnen de longen ook beschadigd zijn.Hierdoor ontstaat vervolgens benauwdheid.
COPD is (helaas) nog niet te genezen. De bestaande schade aan uw longen en luchtwegen kan niet ongedaan gemaakt worden.
Welke saturatiewaarde alarmerend is, verschilt per patiënt. 'Een waarde van 95% kan voor de ene patiënt te laag zijn, maar voor een patiënt met COPD normaal', licht José Klunder toe, teamleider Longgeneeskunde in OLVG Amsterdam. 'Het gaat er met name om dat de saturatie stabiel of stijgende is.
Heb je een saturatie van 95% of hoger, dan is de saturatie normaal en heb je genoeg zuurstof in je bloed. Een saturatie van 91, 92 of 93% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort.