Als je vaak aan je telefoon of aan bepaalde apps, games of sociale media denkt, ook als je er niet mee bezig bent. Als je steeds langer met je telefoon bezig bent. Als je eigenlijk geen andere dingen meer doet en al je leuke dingen uit je mobiel haalt.
trek op tijd aan de bel voor hulp. Smartphone verslaving: je hoort er steeds vaker over. Als je vaker op je telefoon zit dan je zou willen en je daar last van hebt, dan ligt een smartphone verslaving op de loer. Je bent vergroeid met je telefoon en als je maar even niets te doen hebt, haal je 'm weer uit je zak.
Bang dat je verslaafd bent
Je bent niet alleen: één op de zes jongeren noemt zichzelf verslaafd en 53% van jongeren zit vier tot zeven uur per dag op hun telefoon, blijkt uit onderzoek van OnePoll. De komst van corona heeft het telefoongebruik onder jongeren ook nog eens een stuk groter gemaakt.
als je wereld niet groter is dan je schermpje. Telefoonverslaving, de gevolgen kunnen groot zijn. Je zondert je af; je wereld is niet groter dan wat je telefoon jou laat zien. Echte gesprekken voer je steeds minder, afspraken vergeet je en je hoort niet meer wat er in lessen en bijeenkomsten wordt gezegd.
Dopamine is een stofje dat een genotsgevoel creëert.Omdat het een plezierig gevoel geeft, wilt u het dopamine-opwekkende gedrag herhalen. Kort gezegd zorgt het er dus voor dat u verslaafd raakt aan uw telefoon.
"Stress, angstgevoelens en depressie worden in veel meer onderzoeken in verband gebracht met gebruik van sociale media en smartphones. Uit onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh uit 2016 blijkt bijvoorbeeld dat gebruik vanaf een uur per dag, 2,7 keer meer risico op depressie geeft.
Als je een telefoonverslaving hebt, gebruik je je telefoon vaak als afleiding. Vind dus een constructieve bezigheid waar je je tijd in kunt stoppen, zodat je deze afleiding helemaal niet nodig hebt. Ga je tijd besteden aan bijvoorbeeld klussen, koken, sporten, lezen of fysiek afspreken met mensen.
Het Oogfonds raadt de 20-20-2 regel aan. Deze regel houdt het volgende in: kijk 20 minuten naar een scherm en houd dan 20 seconden pauze door even niet naar dit scherm te kijken (kijk bijvoorbeeld naar buiten). Ga daarnaast minstens 2 uur per dag naar buiten.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten)8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
Zo kan het leiden tot overgewicht, slaapproblemen, concentratieproblemen en het verstoren van het natuurlijke slaapritme. Daarnaast kan overmatig gebruik van schermen ook leiden tot verminderde sociale interactie, bijziendheid, depressie en angst bij kinderen.
,,Schermtijd is niet uit te drukken in een aantal uren per dag. Een goede richtlijn, de 20-20-2-regel, komt van oogartsen. Die houdt in: haal na twintig minuten je ogen van het scherm en kijk twintig seconden in de verte. Voor kinderen wordt geadviseerd om daarnaast twee uur per dag buiten te bewegen.
De meerderheid vindt dat socialemedia-apps als Instagram, Facebook, TikTok etc. verslavend zijn. „Je ziet aldoor posts die voor jou interessant zijn, waardoor je blijft klikken”, beaamt iemand. Een ander schrijft: „Als zombies lopen mensen op straat; ze turen continu op hun schermpje.”
Junkiegedrag is een term die wordt gebruikt om het gedrag te beschrijven van iemand die verslaafd is aan drugs of andere stoffen en dat gekenmerkt wordt door impulsiviteit, obsessieve gedachten over het verkrijgen en gebruiken van de stof, en vaak ook door crimineel gedrag om de verslaving te kunnen bekostigen.
34% van de mensen zegt verslaafd te zijn aan de smartphone. Van de jongeren tussen de 18 en 24 zegt 62% verslaafd te zijn aan de smartphone.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) concludeert daarom dat de effecten van telefoonstraling op de gezondheid van mensen niet significant is. Kortom: het is niet gevaarlijk om 's nachts een smartphone op het nachtkastje te hebben liggen.
Wetenschappelijk onderzoek geeft antwoord: verslaving is een chronische hersenziekte die iedereen kan treffen. Het is een ziekte die niet simpelweg te genezen valt met wilskracht alleen. Verslaafden moeten dan ook niet gezien worden als zwakke mensen die niet flink genoeg zijn om met hun middelenmisbruik te stoppen.
Het huidige mediagebruik bij jonge kinderen ligt hoger dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert. Volgens deze officiële richtlijnen zouden kinderen tot twee jaar geen schermtijd moeten hebben en kinderen tot vijf jaar maximaal een uur per dag. Netwerk Mediawijsheid maakt zich dan ook zorgen.
Nederlanders besteden 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en 9 minuten worden aan een computer- of tabletscherm gespendeerd. De mobiele telefoon krijgt gemiddeld 2 uur en 21 minuten aandacht per dag. Daarmee blijft Nederland ver achter bij het wereldwijde gemiddelde van 7 uur schermtijd.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
Beeldschermen zijn niet meer weg te denken voor kinderen en adolescenten. Er groeit een digitale generatie op en dat heeft ook nadelen. Er blijkt een verband te zijn tussen beeldschermtijd en adipositas, ongezond eten, depressieve klachten en een lagere kwaliteit van leven.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat werken met de computer slecht voor onze ogen is. Toch leert de ervaring dat veel en langdurig naar een beeldscherm kijken klachten geeft. Computerogen beginnen vaak met vermoeide ogen als er lang achter een beeldscherm gezeten is. Daar kunnen andere klachten bijkomen.
Schermtijd is de hoeveelheid tijd die je per dag naar een scherm kijkt. Dit kan worden berekend in minuten of uren. En vergis je niet: onder schermtijd valt niet alleen de tijd die je op je mobiel zit. Ook je televisie, tablet en computer vallen hieronder.