Soms blijft iemand hangen in dat obsessieve gevoel, wanhopig smachtend naar beantwoording van die 'liefde'. Dit fenomeen staat bekend als limerence, ook wel verliefdheidsverslaving genoemd. Het lijkt weliswaar op liefde, of verliefdheid, maar het is het niet écht.
Dat de hunkering zo obsessief is, komt vermoedelijk doordat verliefdheid – net als drugsverslaving – in het brein is gekoppeld aan het overlevingssysteem**. Het voelt alsof je leven er vanaf hangt. Door de extra productie van dopamine krijg je daarbij wel een lekker gevoel en een hoop energie om het doel te bereiken.
In lichte gevallen kun je geholpen zijn met psychische hulp. Zo kun je terecht bij je huisarts, een praktijkondersteuner GGZ, psycholoog of psychotherapeut. Je begint met gesprekken met de behandelaar waarin je tips krijgt om obsessieve gedachten te verminderen.
Vaak worden obsessies veroorzaakt door stress. Een obsessie kan een uiting zijn van een obsessief compulsieve stoornis, of een onderliggend symptoom van schizofrenie of een andere aandoening. Behandeling van obsessies gaat altijd gepaard met behandeling van de bijbehorende psychische aandoening.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.
Om een man helemaal gek op je te maken is het allereerst noodzakelijk om je eigen leven op orde te hebben. Zelfvertrouwen speelt hierbij een grote rol. Mannen zijn namelijk gek op een vrouw met zelfvertrouwen en al helemaal wanneer die vrouw interesse in hen toont. Werk dus aan je zelfvertrouwen.
Obsessies zijn hardnekkige, terugkerende gedachten die zinloos zijn. Je bereikt er namelijk niks mee. Ook voelt het alsof het niet jouw eigen gedachten zijn, maar alsof ze opgedrongen worden aan je. Deze obsessies veroorzaken angst en spanning, en kunnen leiden tot paniek.
Als je geobsedeerd bent door iets of iemand, wordt het moeilijk om aan iets anders te denken als het onderwerp steeds in je nabije omgeving is. Hoe dichter je bij je obsessie bent, hoe lastiger het is om het uit je hoofd te zetten. Door fysiek afstand te nemen van de obsessie, kun je ook geestelijk afstand nemen.
Mensen met een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis, ook wel een obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis genoemd (OCPS), ervaren een sterke drang om alles onder controle te hebben. Ze zijn voortdurend bezig om hun taken ordelijk en foutloos te uit te voeren, vaak zonder enige emotie.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van.
Dit is een relatie waarbij beide partners bereid zijn om 100% van zichzelf te geven, wat er ook gebeurt. Als je echt van iemand houdt, moet je er niet aan denken of je aan het geven bent of aan het nemen, maar je moet langs beide kanten bereid zijn om te geven, te geven, te geven en dan nog wat meer te geven.
Hechtingsstijlen. Ook je hechtingsstijl kan volgens Brogaard verklaren waarom je verliefd bent op iemand die niet beschikbaar is. Onveilig gehechte mensen zijn ofwel angstig gehecht (verlatingsangst) of afwijzend gehecht (bindingsangst).
Signaal 2: Hij/zij wil je steeds vaker zien
Een van de manieren waarop je een relatie verder brengt, is door elkaar vaker te zien. In diegene zijn hoofd is er hoop dat je tijd en zin hebt om af te spreken. Hiernaast is er ook de hoop dat als jullie elkaar meer zien, dat er meer gevoelens komen.
Een relatieverslaving is eerder een obsessie, waarbij je vast blijft houden aan je huidige partner, zelfs als je weet dat er geen sprake is van gelijkheid binnen de relatie. Mensen kunnen zo echt vast blijven zitten in een relatie.
Je herkent een obsessie wanneer je een bepaalde gedachte niet kunt loslaten. De gedachte keert steeds terug in je hoofd, ook al probeer je er niet aan te denken. Zo'n gedachte is bijvoorbeeld dat je bang bent dat er iets ergs zal gebeuren of dat je weer moet stofzuigen terwijl er geen rommel ligt.
Mensen die relatieverslaving en codependentie patronen hebben ontwikkeld, komen vaak uit gezinnen waar geen of weinig ruimte voor emoties was (emotionele verwaarlozing). Ze kunnen ook zijn opgegroeid in een gezin waar juist te veel emoties waren en waarover geen gezonde en heldere communicatie was.
Verliefdheid duurt gemiddeld zo'n 6 tot 24 maanden.
Kenmerken dwangstoornis
Je hebt ongewenste, terugkerende dwangmatige gedachten of denkbeelden. Je voert dwanghandelingen of psychische activiteiten uit om gevoelens van angst en onrust te voorkomen of te verminderen. Het lukt je niet om de gedachten en/of handelingen te stoppen.
Laat hem met rust zo lang als je nog boos over verdrietig bent. Pas wanneer jij voelt dat je het weer aankan om bij hem in de buurt te zijn, zoek je toenadering. Hiervoor heb je minstens 3 maanden nodig, het liefst nog langer. Daarna weet je pas hoe het is om zonder hem te leven en of dat het waard is.
Als hij constant dingen naar je stuurt en om je mening vraagt en daar zijn best voor doet, laat dat zien dat hij aan je denkt. Als hij je heel vaak berichten stuurt en altijd heel snel reageert op jouw berichten, dan is dat een goede graadmeter om te zien of hij veel aan je denkt.
Zorg ervoor dat hij zich sterk en zelfverzekerd voelt door hem complimenten te geven die hem een goed gevoel over zichzelf geven, of geef hem het gevoel galant te zijn door hem de deur voor je open te laten houden. Als jij ervoor zorgt dat zijn ego een boost krijgt, zal hij meer tijd in jouw buurt willen doorbrengen.