Uit de bonen van de zogenoemde tropische wonderboom kun je ricine maken. In Nederland kun je de wonderboom kopen als sierplant in je tuin. De boon schijnt naar hazelnoot te smaken, wat het extra gevaarlijk maakt. Maar het gif inhaleren of ingespoten krijgen is veel gevaarlijker dan het eten.
In welke mate is ricine giftig? In zuivere toestand is ricine dodelijk, zelfs in een kleine hoeveelheid. Eén gram zou 36.000 mensen kunnen doden. Het is echter onwaarschijnlijk dat er in korte tijd veel slachtoffers zouden vallen door de substantie in de lucht te verstuiven.
Als u van een stof zoveel binnenkrijgt dat het uw lichaam beschadigt, noemen we dat vergiftiging. U kunt de stoffen binnenkrijgen via de mond, maar ook via inademing, inspuiting en zelfs via contact met de huid (smeersels, beet, steek, verwonding). Elke stof kan giftig zijn, als de hoeveelheid maar groot genoeg is.
De wonderboom klinkt als een magische plant om je tuin of kamer mee op te fleuren, maar kijk uit: de zaadjes zijn giftig. In de zaden zit ricinegif en dat kan dodelijk zijn. Toch wordt hij best veel verkocht.
Alle delen van de plant zijn giftig. Jonge planten zijn giftiger dan volwassen planten. Na drogen is de plant minder giftig. Volwassen planten produceren alkaloïden die vaak de smaak van melk beïnvloeden.
Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland.
In Nederland treedt een intoxicatie met monnikskap vooral op na accidentele ingestie. De plant is zeer giftig en inname van slechts een kleine hoeveelheid kan dodelijk zijn door het ontstaan van bradycardieën, hypotensie, cardiale geleidingsstoornissen en ventriculaire tachyaritmieën.
Botulinetoxine is de meest giftige stof voor zover bekend. Het verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, die hierdoor verslappen. Ca. 15 nanogram van de stof is voor de mens al dodelijk en het gif behoort daarom tot de meest gevaarlijke klasse biologische wapens.
De wonderboom komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en Indië, maar wordt vandaag de dag overal ter wereld gebruikt als sierplant. De plant is volgens het Guiness Book of World Records de meest giftige plant ter wereld. Alle delen van de plant zijn giftig. De vruchten van de boom bevatten het gif ricine.
Giftigheid van een vergif, toxine of gifstof is een betrekkelijk begrip dat weergeeft hoe schadelijk of dodelijk een stof voor een organisme is. De giftigheid van een stof is van een aantal factoren afhankelijk.
Het slachtoffer heeft een giftige stof binnengekregen of een overdosis ingenomen. Onschuldige klachten zoals jeuk, een droge mond, wazig zien en pijn. Bij een ernstige situatie kunnen verschijnselen optreden als verwardheid, onrust, ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen en bewusteloosheid.
Cyanogene glycosiden zijn van nature aanwezige plantengifstoffen in onder andere vlierbessen, lijnzaad, pitten van steenvruchten, bittere amandelen en cassave. Deze plantenstoffen zijn ook te vinden in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen en kersen en in de pitten van peren en appels.
Het is echter zeer giftig: een inname van 30 ml ethyleenglycol kan voor een volwassen persoon al dodelijk zijn.
Wonderolie wordt naast castorolie, ook ricineolie genoemd. De olie is namelijk rijk aan ricinolzuur, een omega 9 vetzuur. Castorolie bestaat hier voor ongeveer 90% uit. Daarnaast bevat de olie omega 6 vetzuren en vitamine E.
De wonderboom is een tropische plant die vooral opvalt door de roodbruine bladeren en de bloemen die van roze naar dieprood kleuren. Eenmaal wonderbomen gezaaid, groeit de plant al snel uit tot een grote struik.
De Wonderboom zaden zijn onder glas/binnenshuis te zaaien in de maanden februari tot en met april. Buiten zaaien kan in de maanden april en mei. Dit moet wel onder koud glas. Raak de zaden alleen aan met handschoenen.
De inname van betrekkelijk kleine hoeveelheid giftige bessen kan (ernstige) klachten veroorzaken, zoals braken, maagpijn, buikkrampen, misselijkheid. Kinderen zijn gevoeliger dan volwassenen voor eenzelfde dosis.
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.
De blauweregen is een giftige en irriterende plant. Het zijn de peulen en erwtjes die meestal de oorzaak van accidentele vergiftigingen bij kinderen zijn. Het sap van de plant kan de ogen sterk irriteren.
Waterstofsulfide
Waterstofsulfide, ook wel zwavelwaterstof genoemd, is een giftig gas dat ontstaat als organische, zwavelhoudende stoffen gaan rotten. Deze stoffen komen voor in de aardbodem en (dus) ook in aardgas. Ook het rottingsproces van dode dieren of ongedierte kan waterstofsulfide (H2S) in huis veroorzaken.
Mogelijke gevolgen bij een vergiftiging kunnen zijn: makkelijk optreden van blauwe plekken en wondjes die langer blijven bloeden. Bij zeer ernstige vergiftigingen kan er zelfs bloedverlies in de urine of de stoelgang optreden. De eerste symptomen treden pas op na 2 à 3 dagen.
Hoe werkt gif? Slangengif werkt op het zenuwstelsel of op de bloedstolling. Het kan je bloed acuut doen stollen. Door de vele klonten vallen je organen uit en kan je hart niet meer kloppen.
Maar ook narcissen zijn giftig: het eten ervan leidt tot braken, buikpijn en diarree. Prachtig in de tuin, maar extreem giftig: de oleander. Als een kind al een klein stukje van een blaadje of bloem inslikt, kan dit grote gevolgen hebben. Het gif van de oleander heeft effect op ons hart.
Het sap van de plant is giftig en kan bij bepaalde hoeveelheden leiden tot een langzame dood (die gekenmerkt wordt door een periode van bewusteloosheid). De plant dankt hieraan ook zijn naam.