Een dakboom is een boom waar de takken in parasolvorm geleid en gesnoeid zijn. Zo'n parasolboom past eigenlijk in zowat elke tuin. Plant hem op de juiste plaats, en hij vormt een natuurlijke parasol die zorgt voor een verkoelende schaduw tijdens warme zomerdagen.
Wanneer je een schaduwterras wilt creëren met dakbomen dan zullen deze bomen over het algemeen in de bestrating komen te staan. Dakplatanen en daklinden kunnen hier goed tegen. De dakplataan Platanus hispanica (gewone plataan) is het meest populair, deze krachtig groeiende boom geeft dan ook snel een mooie parasol.
Een dakboom is een boom waar de takken in parasolvorm geleid en gesnoeid zijn. Dakbomen worden daarom ook veel bij terrassen toegepast. Heerlijk om onder te zitten en daarbij een romantisch gezicht. Heel populair zijn de dakplatanen (Platanus acerifolia) en dakmoerbeien (Morus).
Om je dakplataan in model te houden, snoei je die scheuten elk jaar terug tot op 2 cm van de gesteltakken. Dat kun je doen net voordat het bruine blad afvalt of tijdens de rustperiode in de winter, als het niet vriest. Is de groei erg sterk, kort dan de eenjarige scheuten rond juni/juli alvast met de helft in.
Dakboom plataan
Wanneer je de boom niet snoeit, kan de boom in één groeiseizoen wel uitschieters maken van wel drie meter. In de winter verliest de dakplataan zijn blad.
Dakbomen zijn van nature opgaande bomen die in een dakvorm zijn gekweekt. Dakbomen worden meestal gemaakt op een hoogte van circa 240 cm, andere stamhoogtes zijn ook mogelijk, informeer hiervoor naar de mogelijkheden. Snoeien is voor de diverse soorten verschillend.
De gewone plataan is een snelgroeiende loofboom die wel tot 40 m hoog kan worden. Typerend aan de plataan is de bast die vanaf een vijfjarige leeftijd begint af te schilferen met een attractief vlekkenpatroon in grijs, bruin en wit.
Je kunt ze het beste snoeien in het najaar of in de wintermaanden als het niet vriest. Dan hoeft de plataan geen energie meer in de groei te steken, waardoor hij de wonden beter kan beschermen tegen ziekten en plagen. Ook heb je in het najaar en in warme wintermaanden veel minder kans dat de boom gaat bloeden.
Wat is Toppen? “Toppen” is het lukraak afzagen van boomtakken tot stompen of zijtakken die niet groot genoeg zijn om de eindtakfunctie over te nemen. Andere benamingen voor het “Toppen” zijn; Kandelaberen, Kandeleren en Knotten. De meest gebruikte reden voor het toppen van bomen is dat de boom “te groot” wordt.
Geschikte soorten zijn onder andere de plataan (Platanus) en de moerbei (Morus). Wilt u iets aparts kijk dan eens naar: amberboom (Liquidambar) moeraseik (Quercus)
De Olijfboom, of Olea Europaea, kan je zowel binnen als buiten neerzetten. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Je kan de plant het beste op een standplaats in de volle zon plaatsen. Ook is het een plant die veel water verbruikt.
Populaire soorten zijn de dakplataan, moerbei (zonder vruchtjes), amberboom en moeraseik. De plataan en moerbei hebben grote bladeren en schermen het zonlicht erg goed af, terwijl de andere soorten het zonlicht eerder filteren.
De boom groeit in één jaar zeer hard. Je kunt wel de grootte van de boom in toom houden door flink te snoeien in de winter. De moerbeiboom heeft grote bladeren met een mooie vorm en is aantrekkelijk voor vogels en vlinders. De bloei is vrij onopvallend met groene kleine bloemen.
Leeftijd en groeisnelheid
Platanen kunnen oud worden, veel grote aangeplante platanen stammen uit de 19e of soms zelfs 18e eeuw, er zijn leeftijden bekend van 300 tot 500 jaar. In de Utrechtse Vechtstreek staat een plataan uit 1760.
De dakplataan snoei je door de takken die naar boven groeien te verwijderen. Hier heb je een zaag of snoeischaar voor nodig. De leiplataan kun je het beste knotten. Dit doe je door alle takken aan de hoofdtakken die horizontaal lopen, snoei je terug.
Bij een dakplataan worden na het planten de takken die men horizontaal kan leiden aangebonden aan de spandraden, zodanig dat ze zo regelmatig mogelijk over het frame verdeeld komen te liggen. De horizontale takken (leggers) worden bovendien met 1/3 ingekort, en net na een buitenoog afgeknipt.
Plataan: mooie en sterke stadsboom
Een Gewone plataan (Platanus hispania) is uitermate geschikt als boom in stadstuin. Hij kan tegen volle zon, maar verdraagt ook schaduw, hij kan zowel in droge als in vochtige grond groeien, hij is winterhard, kan vrij goed tegen wind en stelt weinig eisen aan de grondsoort.
Bomen, welk soort dan ook, moeten minimaal 2 meter uit de erfgrens met de buren geplant worden. Daarnaast is het voor dak- en leiplatanen prettig als ze een flink plantgat krijgen, zodat ze goed breeduit kunnen wortelen. De plantafstand tussen dakplatanen kan 4 tot 6 meter bedragen.
Een plataan vormt meestal een vrij diep wortelgestel, maar de wortels kunnen ook door omstandigheden in de breedte groeien, bijvoorbeeld door een te hoge grondwaterstand. Daardoor kan de boom de verharding van het wegdek (denk aan fiets- en voetpaden) omhoogdrukken.
Streef er altijd naar de natuurlijke vorm van de boom te behouden. Dus geen toppen afzagen of alle takken lukraak inkorten! Verwijder dode takken, zieke takken en takken die elkaar kruisen. Snoei maximaal 20% in één keer.
Ook voor een kleinere voortuin is een zuilvormige boom geschikt, omdat de meeste vormbomen niet heel groot worden; Leibomen: met groenblijvende of bladverliezende leibomen of leifruitbomen groeit er een mooi dicht scherm aan takken, dat een mooie binnenkomer is in de voortuin.