Een licht ontbijt is bijvoorbeeld een kop thee, eventueel met suiker, en 1 – 2 beschuiten met jam zonder boter. U mag onbeperkt water drinken. Dit kan kraanwater zijn of water zonder koolzuur uit een fles. U moet vanaf een uur voor het onderzoek volledig nuchter zijn, dat betekent niet eten, drinken of roken.
Voorbereiden is niet nodig. U krijgt een infuus om het contrastmiddel te kunnen toedienen. U mag 2-3 uur voor het onderzoek niks eten. U mag wel heldere dranken blijven drinken (water, thee, aanmaaklimonade).
Op de dag van het onderzoek mag u niet meer eten en drinken in de twee uur vóór de CT-scan. Wanneer u medicijnen gebruikt mag u deze innemen met een beetje water, tenzij uw arts u vertelt dat u deze medicijnen voor het onderzoek niet mag slikken. Neem iets te eten mee voor ná het onderzoek.
Na het onderzoek
Het contrastmiddel wordt via de nieren uitgescheiden. Om dit proces te versnellen is het goed om na het onderzoek extra te drinken.
Contrastmiddel is belastend voor uw nieren. Om ervoor te zorgen dat het contrastmiddel uw lichaam zo snel mogelijk weer verlaat, adviseren wij u 2 liter vocht én een kop bouillon te drinken op de dag vóór het onderzoek en op de dag van het onderzoek.
Het is voor u en voor onze medewerkers prettig wanneer u kleding aan hebt waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u makkelijk aan en uit kunt trekken. Over het algemeen hoeft u zich niet uit of om te kleden voor het onderzoek. Alleen sieraden, piercings, bh-beugels, ritsen of knopen moeten soms uit of af.
Het gebruik van cafeïne kan dit onderzoek nadelig beïnvloeden. Het is dus heel belangrijk dat u op de dag vóór het onderzoek én op de dag van het onderzoek géén cafeïnehoudende producten gebruikt. Dit betekent geen koffie, thee, cola, chocolade of andere cafeïnehoudende producten eten of drinken, zoals energy drank.
Nadelen zijn: een CT-scan betekent een relatief sterke stralingsbelasting: een onderzoek met een CT-scan staat ongeveer gelijk aan 200 röntgenfoto's. het is een kostbaar onderzoek. er is contrastmiddel nodig om de bloedstroom beter af te beelden.
We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft. Bijvoorbeeld een abces, verwijd bloedvat, gebroken bot, bloeding, tumor, galsteen, niersteen of ontsteking. Met een CT-scan kunnen we ook controleren wat het resultaat is van een behandeling zoals een operatie of een medicijnenkuur.
Uw lichaam neemt het contrastmiddel vanzelf op waarna het via de urine wordt uitgescheiden. Ondanks het feit dat het contrastmiddel veilig is, kan het zijn dat uw persoonlijke situatie maakt dat het toedienen van contrast afgeraden wordt.
Voor een CT-scan moet u altijd nuchter zijn. Dat betekent dat u vier uur voor het onderzoek niets meer gegeten en gedronken hebt. Medicatie mag u wel innemen. Ook als we vooraf geen contrastmiddel toedienen, kan de arts tijdens het onderzoek beslissen dat daar wel nood aan is.
Voor dit onderzoek is het belangrijk dat u nuchter bent. U mag 3 uur vóór het onder- zoek niet meer eten, drinken, roken en geen kauwgum gebruiken. Uw medicijnen kunt u innemen met een klein slokje water. Vertel de radioloog of laborant in ieder geval vóór het onderzoek - of u medicijnen gebruikt en zo ja, welke.
Op de dag van het onderzoek mag u niet meer eten en drinken in de twee uur vóór de CT-scan. Wanneer u medicijnen gebruikt mag u deze innemen met een beetje water, tenzij uw arts u vertelt dat u deze medicijnen voor het onderzoek niet mag slikken. Neem iets te eten mee voor ná het onderzoek.
Welke voorbereiding is nodig
U mag vanaf 3 uur voor het onderzoek niet meer eten. U mag wel heldere vloeistoffen drinken. Gebruikt u medicijnen, dan kunt u deze gewoon innemen. Tijdens het onderzoek mag geen metaal aanwezig zijn op het lichaamsdeel dat wordt onderzocht.
De radioloog bestudeert de gemaakte foto's. De uitslag is na 2 à 3 werkdagen bekend. U krijgt de uitslag van uw behandelende arts.
“Bij CT wordt een dosis röntgenstraling gebruikt die vele malen hoger is dan bij een gewone röntgenfoto. Röntgenstraling is schadelijk en richt zijn schade aan op het moment van toediening. Als standaard zou je kunnen aanhouden dat iemand niet meer dan drie maal per jaar CT-onderzoek mag ondergaan.
Een CT-scan wordt vaak gebruikt bij het opsporen van ziektes. Een nadeel van een CT-scan is dat patiënten tijdens deze scans worden blootgesteld aan straling. Dit kan mogelijk stralingsgerelateerde tumoren veroorzaken.
Soms is een CT-scan met contrastmiddel nodig. Daarop zijn organen en bloedvaten nog beter te zien.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
Een CT-scan van de buik maakt een overzicht van de organen, weefsels en vaten in de buik. De CT-scan maakt een dwarsdoorsnede van het orgaan. Op die manier wordt een hele serie gedetailleerde afbeeldingen gemaakt. Dit is met een gewone röntgenfoto niet mogelijk.
Wanneer wordt een CT-scan van de buik gemaakt? Wanneer de arts vermoedt dat er iets aan de hand is met de organen in je buik, kan hij ervoor kiezen om een CT-scan van de buik te maken. Een aantal aandoeningen die hiermee kunnen worden aangetoond zijn: Verschillende vormen van kanker en tumoren.
Het doel van dit onderzoek is om afwijkingen in de longen en/of de buik op te sporen of uit te sluiten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit, onder verantwoordelijkheid van een radioloog. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van speciale röntgenapparatuur.
Het lichaamsdeel waarvan de CT-scan wordt gemaakt, ligt in het midden van de ring. U moet stil blijven liggen tijdens het onderzoek. Het onderzoek doet geen pijn. U ligt ongeveer 5 tot 15 minuten in de CT-scanner.
Na het onderzoek
Neem de tijd om uw darmen tot rust te laten komen. U mag na het onderzoek weer gewoon eten en drinken. Tot enkele uren na het onderzoek kunt u last houden van een onrustige buik. Sommige mensen houden nog een of twee dagen last van diarree.