Hoeveel lawaai mag een warmtepomp zijn? Overdag mag een warmtepomp maximaal 45 dB geluid maken.Tussen 19:00 en 07:00 is dit maximaal 40 dB. In de avond mag het geluid dus niet luider zijn dan een koelkast.
Met wat marges kun je wel stellen dat een warmtepomp van 65 dB(A), zonder extra maatregelen, bij voorkeur 4 tot 5 meter van de erfgrens moet worden geplaatst. Binnen 3 meter wordt het zonder maatregelen bijzonder lastig om minder dan 45 dB(A) geluid te produceren.
Maximale geluid van een warmtepomp en regelgeving.
In Europa is het maximale geluidsvermogen van warmtepomp vastgelegd. Deze norm houdt in dat energie gerelateerde producten (Energy related Products - ErP) zoals warmtepompen tot 6 kW maximaal 65 dB(A) mogen produceren en warmtepompen van 6 kW tot 12kW 70 dB(A).
De wet bepaalt niet welke hinder overdreven is, maar de milieuwetgeving bepaalt wel wanneer er omwille van lawaaihinder een milieuvergunning nodig is.
De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Om precies te zijn: een soort bromtoon van ongeveer 50 dB(A). Overdag is dat niet zo storend: er zijn dan volop omgevingsgeluiden die het geluid van de buitenunit maskeren. Maar 's nachts, als de wereld stil is, valt het geluid van de buitenunit meer op.
Gebleken is dat continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten buiten voor de gevel van een woning, in de woning geluidsoverlast gaat veroorzaken. Voor 's avonds is de grens 40 en 's nachts 40 decibel.
Gemiddeld maakt een buitenlucht warmtepomp met een buitenunit zo'n 55 tot 65 decibel aan geluid. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een vaatwasser.
De buitenunit van de warmtepomp kan op verschillende plekken bij of tegen de woning aan worden geïnstalleerd. Zo kan de buitenunit via een wandbeugel aan de gevel worden bevestigd of op een aanbouw, garagedak, dakkapel of plat dak worden geplaatst.
Overdag mag een unit straks maximaal 45 dB produceren op de erfgrens, 's avonds en 's nachts 40 dB. De eis voor tonaliteit wordt soepeler: de 'tonaliteitsstraf' van standaard 5 dB vervalt en wordt vervangen door een stapsgewijze aanpak.
Ook 's nachts kan de ventilator draaien om de temperatuur in huis op peil te houden of om het voorraadvat met warm water op te warmen. Een volledige warmtepomp kan 's zomers koelen en dan draait de warmtepomp ook.
In de Consumentenbondtest ''Beste warmtepomp'' (november 2021) komt de Compress 7400i 5 B van Nefit Bosch voor het tweede achtereenvolgende jaar naar voren als de ''stilste van alle geteste hybride warmtepompen''.
Warmtepompen worden meestal op een dak geplaatst, omdat de CV ketel vaak op zolder staat en ook bieden leveranciers steeds vaker een speciale dak unit aan. Ook is dit mooier en heb je minder last van het geluid. Als je een helle dak hebt dan is ook het mogelijk om daar een warmtepomp te plaatsen.
De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze door aan de binnenunit in huis. Voor het proces van verwarmen gebruikt de unit een koudemiddel die ervoor zorgt dat een warmte van de buitenlucht van een lage temperatuur naar een hoge temperatuur wordt gebracht.
Wanneer uw woning niet of slecht geïsoleerd is dan is uw huis niet geschikt voor een warmtepomp. De warmtepomp moet in dat geval te hard werken en het rendement is dan niet gunstig. Dit betekent in de praktijk dat woningen die voor 2000 zijn gebouwd nog niet goed genoeg geïsoleerd zijn.
De gemiddelde levensduur van een warmtepomp wordt theoretisch vastgelegd rond 15 jaar. In de praktijk komt het echter vaak voor dat warmtepompen langer dan 20 jaar meegaan.
De juiste afstand tussen binnen- en buitenunit
Voor het meeste rendement van de warmtepomp, plaats je de twee units niet verder dan 20 meter uit elkaar.
Warmtepomp zonder buitenunit
Een lucht/water warmtepomp bestaat namelijk altijd uit een binnen- en buitenunit. Dit type warmtepomp zet de buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water voor je sanitair water of centrale verwarming.
Dit is vrijwel nooit een probleem bij de correcte installatie van een warmtepomp. De gemiddelde warmtepomp maakt namelijk veel minder geluid dan bijvoorbeeld de vaatwasser in de keuken. Alleen wanneer de rest van de omgeving stil is, zou het geluid van een warmtepomp hoorbaar zijn.
De warmtepomp op uw dak plaatsen is een steeds populairdere oplossing. Dit omdat de leiding van de cv ketel meestal op de zolder bevind en steeds meer leveranciers bieden speciale dak units aan. Het is een fijne oplossing, het is mooier en het geluidoverlast is minder omdat de warmtepomp verder staat.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Een geluid van 20 dB SPL wordt als ”erg zacht” ervaren, een geluid van zo'n 35 dB SPL als ”zacht”, een geluid van 65 dB als ”normaal” (spraaksterkte) en een geluid van 85 dB als ”hard” en een geluid van 110 a 120 dB SPL zal als ”erg hard” worden ervaren.
Overdag (07:00 – 18:00 uur): maximaal 70 decibel, gemiddeld 50 (per tijdsvak gemeten). Avond (18:00 – 23:00 uur) maximaal 65 decibel, gemiddeld 45 (per tijdsvak gemeten). Nacht (23:00 – 07:00 uur) maximaal 65 decibel, gemiddeld 40 (per tijdsvak gemeten).