Aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn
Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
Een antivirusscan is de beste manier om malware op uw computer te detecteren en te verwijderen of een malware-infectie te verwijderen van uw telefoon. Gebruik een betrouwbare malwareverwijderingstool om uw apparaat te scannen, de malware te zoeken en de infectie te verwijderen.
Bijna alle malware beschadigt de computer en schendt de privacy van de gebruiker. De ernst van malware kan erg verschillen. Soms is malware slechts lichtelijk irritant. Dan krijgt een gebruiker bijvoorbeeld met enige regelmaat een advertentie te zien, of wordt er een extra taakbalk geïnstalleerd in de webbrowser.
De grootste oorzaak van een malwarebesmetting is 'gaten' in de software. Deze gaten kunnen via een exploit misbruikt worden, waardoor kwaadwillenden de computer kunnen infecteren.
Clop Ransomware
Ransomware is malware die jouw bestanden versleutelt totdat je losgeld aan de hackers betaalt. “Clop” is een van de nieuwste en gevaarlijkste ransomware-dreigingen. Het is een variant van de bekende CryptoMix-ransomware, die zich vaak op Windows-gebruikers richt.
Hackers willen toegang tot uw gegevens of bestanden. Het liefst gegevens waar zij ook iets mee kunnen zoals bank- of inloggegevens. Met deze gegevens willen zij toegang dat uw data om te kijken of er waardevolle informatie tussen zit of juist toegang tot bankgegevens om geld weg te sluizen.
Een antivirus-software beschermt dus niet alleen tegen computervirussen, maar ook tegen andere malware en helpt je om alle soorten malware te verwijderen.
Een computervirus kan gegevens op een computer beschadigen of verwijderen, een e-mailprogramma gebruiken om het virus naar andere computers over te brengen of zelfs alle gegevens op de vaste schijf wissen. Computervirussen worden vaak verspreid door bijlagen in e-mailberichten of door chatberichten.
Niet alle malware is een virus.
Andere vormen van malware zijn ransomware, adware, spyware, wormen en Trojaanse paarden.
Je kunt malware op je telefoon opsporen met antivirus-apps. Goede gratis varianten die dat doen zijn de apps van AVG, Kaspersky, Avast en Bitdefender. Deze scannen je telefoon op verdachte apps en programma's. Perfect om malware en virussen op je telefoon op te sporen.
Kunnen Android-telefoons geïnfecteerd raken met een virus? Nee, Android-telefoons kunnen niet worden geïnfecteerd met virussen.
“Als ie uitstaat, kan ie ook niet gehackt worden en andere computers besmetten.” Volgens computerbeveiligingsexpert dr. Sjouke Mauw van de faculteit Wiskunde en Informatica is het na werktijd uitzetten van pc's geen oplossing. “Je vermindert slechts het tijdsframe waarbinnen een hacker kan aanvallen.
Een hacker is iemand die, zonder toestemming, inbreekt in het systeem of account van iemand anders. Zelfs het raden (en gebruiken) van iemands wachtwoord wordt beschouwd als hacken. Er bestaan ook zogenaamde ethische hackers.
Hackers beginnen vaak met het stelen van jouw wachtwoord. Soms kun je daar niets aan doen, bijvoorbeeld als een website waar jij een profiel hebt wordt gehackt. Hackers maken dan ook jouw wachtwoord buit en proberen vervolgens met dat wachtwoord bij andere accounts in te breken, bijvoorbeeld je Gmail.
Hoe werken ransomwareaanvallen? Ransomware, oftewel malware versleutelt alle bestanden op uw apparaat, zodat u ze niet kunt openen zonder een decoderingssleutel. Ook kan het kan het uw apparaat volledig vergrendelen.
Op dit moment hebben we geen aanwijzingen waaruit blijkt dat Kaspersky (hoofdkantoor in Rusland) een gevaar vormt voor zijn gebruikers. Als je echter bezorgd bent dat Kaspersky een gevaar voor je veiligheid wordt door de recente geopolitieke spanningen, zijn er veel geschikte alternatieven, zoals Norton en Bitdefender.
ð¡️ Hoe kunt u ransomware herkennen? U herkent ransomware aan de melding die wordt vertoond op geïnfecteerde systemen. Daarbij is uw computer geheel of gedeeltelijk ontoegankelijk.
Criminelen kunnen uw computer, tablet of telefoon op verschillende manieren besmetten. Ze sturen u bijvoorbeeld een e-mail met een link, een filmpje of een bijlage. Klikt u op de link of opent u de bijlage? Dan installeert de schadelijke software zich op uw apparatuur.
Het recept voor een malware-infectie bestaat uit een lange lijst ingrediënten. De belangrijkste zijn de twee meest voorkomende manieren waarop malware toegang krijgt tot uw systeem: het internet en e-mail. Dus eigenlijk altijd wanneer u online bent.
Trage PC of langere opstarttijd
Is de opstarttijd van je pc beduidend trager, dan kan dit veroorzaakt worden door malware. In dit geval is een volledige systeemscan aangeraden omdat de malware goed verborgen zit.