Woekerende kruiden als bijvoorbeeld munt, citroenmelisse of lievevrouwebedstro kunt u in een ingegraven pot of in een bak planten om de wortels in toom te houden. Zorg wel voor afvoergaten in de bodem. Snoei dode of lelijke scheuten vlak boven de grond af en knip ook al te hard groeiende houtige takken terug.
Basilicum is een echt tomatenkruid, maar het past ook uitstekend bij knoflook, uien, pastagerechten en salades. Ook gestoofde groenten zoals courgetten of aubergines smaken heerlijk met wat basilicum. Je mag basilicum laten meekoken: het kruid wint zelfs nog aan smaak.
Eet je paprika los? Dan is het extra lekker om ze te grillen. Maak hier bijvoorbeeld een lekkere kruidenmarinade bij van knoflook, basilicum, tijm, rozemarijn en Italiaanse kruiden en smeer ze daar royaal mee in.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
Kruiden houden doorgaans niet van een te natte of te zure bodem. Ze groeien het best in goed gedraineerde, losse, droge en kalkrijke grond. Zorgen voor een goede afwatering is érg belangrijk, zeker in perioden met veel regen. Je kan bijvoorbeeld je kruiden planten in verhoogde zaaibedden.
Kruiden in de schaduw
Als je een schaduwrijke tuin hebt zijn er gelukkig ook kruiden die prima gedijen als ze niet in de zon staan. Peterselie, lievevrouwebedstro, munt, Roomse kervel, citroenmelisse en bieslook groeien heel goed in de schaduw.
Zon en droog: kruidenplanten die zeer zonnig willen staan en vrij goed tegen droogte kunnen zijn rozemarijn, lavendel, salie, tijm, hyssop, bonekruid en citroenkruid. Zon: dille en dragon staan ook graag in de zon en hebben iets meer water nodig.
Over het algemeen is het voorjaar de beste tijd om te zaaien voor mediterrane, eenjarige kruiden of kruiden die je wilt gebruiken in salades. Ook planten doe je het best in het voorjaar.
En waar peterselie blij is met een voedselrijke, humusrijke en goed doorlatende grond, voelen tijm en rozemarijn zich goed op een voedselarme, droge en licht zanderige grond. Om zeker te zijn dat je kruiden zich optimaal kunnen ontwikkelen, kan je kruiden met dezelfde behoeften samen aanplanten.
Munt moet alleen
Die kun je beter niet met andere kruidenplantjes combineren. Dat komt omdat munt erg snel groeit en daarmee al snel de ruimte voor andere kruiden in kan pikken. Daarnaast voorkom je hiermee ook kruisbestuiving. Plant je munt dus apart voor de puurste smaak.
Salie, tijm, rozemarijn, hysop, bonenkruid, currykruid, citroenverbena, laurier, oregano houden van veel warmte en weinig water – geen wonder dat ze het in ons koel klimaat vaak wegkwijnen.
Plaats je vierkantemeterbak op een zonnige plek
Zorg dus altijd dat je plantjes genoeg zonlicht krijgen. Een zonnige plek naast de keukendeur is ideaal, zo heb je je verse groenten en heerlijke kruiden altijd bij de hand. Plant hoge groenten of vrolijke klimmers aan de noordkant van je bak.
Aanplanten kun je zowel in de volle grond doen als in een pot. Let er wel op dat rozemarijn een beschutte plaats, met het liefst veel zon, nodig heeft om goed te kunnen groeien en bloeien. Als grondsoort is droge en goed doorlatende grond het beste. De bloeiperiode van de plant is van maart tot en met mei.
De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min. 4-6 uur) zon krijgt zonder de plant daar steeds voor te hoeven verplaatsen. De afgeknipte blaadjes basilicum bewaar je het best in een droog keukenpapiertje in de koelkast.
De smaak van van het kruid rozemarijn is mild, maar snel overheersend. Het is een oud keukenkruid, dat vooral in Italiaanse gerechten goed past. Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Het kruid is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren.
GROENTE KRUIDEN EN OF SPECERIJEN AARDAPPELEN; Basilicum, bieslook, koriander, nootmuskaat, paprika, rozemarijn, selderij. ANDIJVIE; Bieslook, citroenmelisse, dragon, mosterd, nootmuskaat, peper, selderij, uien. ASPERGES; Bonenkruid, dille, kerrie, nootmuskaat. AUBERGINES; Basilicum, kervel, salie, rozemarijn.
Rozemarijn is een kruid dat niet gemakkelijk is te vervangen. Indien je het echt niet in huis hebt, kun je ook tijm of salie gebruiken. Rozemarijn zit ook in Mediterrane of Provençaalse kruiden. Mocht je dit in huis hebben, kun je altijd Provençaalse kruiden als vervanging gebruiken.