Helaas halen huishoudovens vaak maar 250°C. 300°C of meer is ideaal. Het gebruik van een hete pizzasteen kan alvast helpen.
De vraag “Hoe bak je een Pizza in de oven?” is dus volledig afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt. Voor een keukenoven is de beschikbare gemiddeld temperatuur ongeveer 225 graden.Voor de Crosti is dat circa 320 graden.
Zoals hierboven al gemeld kan je in een pizzaoven een hoge temperatuur creëren. De beste temperatuur om een Romeinse pizza te bakken is tussen de 300 en 350 graden. Met deze temperatuur wordt de pizza lekker knapperig. Een echte Napolitaanse pizza wordt zelfs op een temperatuur van 500 graden gebakken.
Bak 10-12 minuten in een voorverwarmde oven op 230 graden (hetelucht 210 graden), tot de korst mooi lichtbruin en krokant is geworden (bak korter als je van een zachtere korst houdt, langer als je van extra krokant houdt).
In Nederland kunnen de meeste ovens helaas niet zo heet, waardoor de baktijden wat langer worden en de baktemperaturen wat minder heet. Volgens onze recepten bak je jouw pizza in de oven meestal op 200°C of 220°C.
Leg de pizza op een rooster in het midden van de oven. Bak niet meer dan 1 pizza tegelijk. Bak de pizza in de oven op 200°C met boven-/onderwarmte gedurende minimaal 24 minuten. De kaas moet gesmolten zijn en de randen moeten goudbruin zijn.
Wel of geen bakpapier op een pizzasteen? Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
De pizza wordt namelijk het lekkerst als ie in hetzelfde tempo als de oven opwarmt. Wacht ± 25 minuten. Eetsmakelijk!
Hoe werkt een houtgestookte pizza oven? De koepel van een pizza oven is in bijna alle gevallen een ovale (ronde) vorm. Aan de voorkant van de koepel zit vaak het rookkanaal. Het vuur wordt vaak aan de achter- of zijkant van de koepel gestookt, waarna de warmte naar het rookkanaal trekt via het plafond van de koepel.
Een oven heeft verschillende standen: hetelucht, boven- en onderwarmte, grillen, ontdooien, een pizzastand en nog meer. Maar welk symbool hoort waarbij en welk gerecht hoort bij welke functie?
Bij het gebruik van de pizzafunctie werken de hetelucht en de boven- en onderwarmte samen om je pizza gelijkmatig te bakken. Je kunt deze functie ook gebruiken om perfect knapperige korstjes te krijgen voor je taart, quiche of brood.
Bakpapier voorkomt dat je eten blijft plakken aan bakspullen, zoals ovenschalen en bakvormen. Zo houd je je oven schoon. Wat zit er in bakpapier?
Leg de pizzasteen tijdig op de barbecue, zodat deze voorverwarmt. Wacht totdat de temperatuur de 250 graden aantikt en leg dan de pizza op de steen. Om te voorkomen dat het pizzadeeg blijft plakken aan de pizzasteen kun je wat maismeel of polenta op de steen strooien. Vervolgens bak je de pizza in 5 tot 10 minuten af.
Aluminiumfolie is een snelle en makkelijke oplossing als je een stukje pizza overhebt, een restje lasagne in de ovenschaal hebt liggen of een goedgevulde sandwich mee wil nemen. Even inpakken of afdekken, klaar!
Bakpapier is speciaal bewerkt papier om in de oven te gebruiken. Het papier is voorzien van een speciaal laagje, waardoor je eten er niet op blijft plakken en geeft het geen geur of smaak af.
Gebruik voor de lekkerste zelfgemaakte pizza altijd een pizzasteen, die past in je gewone oven. De steen houdt de hitte vast en zorgt ervoor dat het vocht in je pizzadeeg razendsnel kan verdampen.
Zie je het icoon van een ventilatortje tussen de ovenstanden staan? Dit is het heteluchtoven teken. Deze stand gebruik je om de warmte gelijkmatig te verdelen over de gehele oven. Ideaal voor een lasagne of ovenschotel!
Op de hetelucht stand wordt de warmte gelijkmatig door de hele oven verspreid door middel van een ventilator in de oven. Hierdoor kun je sneller én op meerdere inschuifhoogtes tegelijkertijd bakken. De heteluchtstand is minder geschikt voor baksels die moeten rijzen.
Wil je pizza bewaren, leg deze dan zo snel mogelijk na het bakken en afkoelen in de koelkast of diepvries. Pizza bewaren in de koelkast kan ongeveer 1-2 dagen.Vries je de pizza in?Pizza in de vriezer blijft 2-3 maanden goed.
In tegenstelling tot kant-en-klare pizza's die vol bewerkte voedingsstoffen, zout en vet zitten, kan een zelfgemaakte pizza ook gezond zijn. Het belangrijkste is dat je verse ingrediënten gebruikt en ze zo veel mogelijk zelf bereidt.
Vooropgesteld: er is geen wettelijk vastgestelde volgorde voor de pizza-ingrediënten. En dus ook niet voor de kaas. Maak je een pizza met tomatensaus als basis, dan heb je feitelijk twee opties: bodem » tomatensaus » ingrediënten » kaas.