Denk bijvoorbeeld aan je voormalige werkgever, je oude manager of leidinggevende. Maar deze personen hoeven zeker niet per se werkgerelateerd te zijn. Je oude scriptiebegeleider, lievelingsdocent of stagebegeleider zijn natuurlijk ook top voorbeelden van personen die een goede referentie kunnen zijn.
Geachte [naam contactpersoon], Van [datum] tot [datum] heeft [naam] stage gelopen bij [organisatie]. Als [functie] heb ik het genoegen gehad om hem/haar te mogen begeleiden. Ik heb [naam] leren kennen als een [opsomming karaktereigenschappen].
Wat zijn referenties? Referenties zijn personen waarmee je in een professionele setting hebt samengewerkt, en welke bereid zijn om hun mening te geven over je functioneren en persoonlijkheid. Bijvoorbeeld hoe je hebt gewerkt in een vorige baan en wat voor type werker je bent.
Start met zowel een sterk punt als een leerdoel. Vermeld hierbij welke functie of organisatie goed bij diegene past. Zorg dat je niet de persoon zelf, maar het functioneren van de persoon beoordeelt. Een goede referentie omschrijft de relatie tussen jou en je (ex-)werknemer.
In een officiële referentiebrief begin je vaak eerst met een omschrijving van je relatie met de persoon waar je over schrijft. Waar ken je hem/haar van? Daarna omschrijf je hoe hij/zij gepresteerd heeft in de omgeving waarin je deze persoon kent.
Stel geen vragen over persoonlijke omstandigheden. Zo mag je bijvoorbeeld niet informeren naar geaardheid, politieke voorkeur of godsdienst. Je mag formeel niet informeren naar het ziekteverleden van de sollicitant, maar je mag wel vragen naar zijn aanwezigheid en prestaties op het werk.
Wie kan je inzetten als referentie
Het beste kan je kiezen voor iemand die met jou gewerkt heeft en jou goed kent. Bijvoorbeeld een werkgever of een manager onder wie je in het verleden gewerkt hebt. Maar denk ook aan collega's of mensen met wie je een project hebt opgezet.
Een oud-werkgever is niet verplicht om een referentie te geven. Er staat namelijk geen enkele verplichting daartoe in de wet. Als werknemer is het dus verstandig om uw oud-werkgever te vragen of hij een referentie wil geven, mocht dat nodig zijn.
Referentie betekent letterlijk verwijzing. Met referentie wordt vaak een verwijzing bedoeld naar een bron die meer informatie kan verschaffen over een bepaalde situatie of bewering. Een referentie dient dan als bewijs van die situatie of bewering.
Een referentie is iemand die iets kan zeggen over jouw functioneren, karakter en vaardigheden bij een ex-werkgever. Een potentiële werkgever kan hiernaar informeren om een betere indruk te krijgen hoe jij werkt en wat voor persoon jij bent. Het is dus iemand die een 'goed woordje' voor jou kan doen.
Referenties kunnen voor een recruiter (of potentiële werkgever) waardevolle informatie opleveren over een sollicitant of toekomstige medewerker. De mening van een vorige werkgever wordt doorgaans zeer hoog gewaardeerd als ondersteunend 'bewijs' tijdens het selectie- en aannameproces van een nieuwe medewerker.
Als je geen professionele referenties hebt, bied dan aan om zoveel mogelijk persoonlijke referenties te geven als je kunt. Een persoonlijke referentie kan zijn van iemand die je kent, maar nooit met je heeft gewerkt in een professionele omgeving.
Indien je begint met het schrijven van een aanbevelingsbrief is het goed om jezelf voor te stellen en te schetsen waar je de werknemer van kent. Bijvoorbeeld in welke periode je samen hebt gewerkt, in welke functies jullie toen werkzaam waren en hoe jullie samenwerking eruit zag.
Voorbeeld aanbevelingsbrief
Geachte [naam contactpersoon], In de afgelopen [aantal] jaar heb ik intensief samenwerkt met [naam]. [Naam] werkte in de functie van [functie] en ik was in deze periode zijn/haar leidinggevende. [Naam] heeft altijd een positieve bijdrage geleverd aan de organisatie.
Hoeveel referenties je op je cv moet plaatsen? Dat ligt aan hoeveel referenties je hebt, maar twee is altijd beter dan één. Zo laat je de keuze bij de werkgever of onderwijsinstelling. Let op: vraag altijd eerst of je iemand als referentie mag opgeven en zijn of haar contactgegevens mag delen.
Het kan voor een toekomstige werkgever prettig zijn om van iemand anders te horen dan van jouzelf wat je sterke en zwakke punten zijn, bijvoorbeeld van een ex-werkgever, een vorige leidinggevende of een oud-collega. Deze persoon noemen we ook wel de referaat.
Sommige werkgevers kunnen je ook vragen om een gedetailleerde lijst van elke werkgever waar je de afgelopen vijf of tien jaar voor hebt gewerkt. In dit geval is het noodzakelijk dat je echt alles noemt, omdat het bedrijf waarschijnlijk al je referenties controleert.
Hard skills zijn vaardigheden die je nodig hebt om de functie goed te kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde technische vaardigheden zoals het beheersen van een computerprogramma.
Het opvragen van referenties is een veelgebruikte manier voor een werkgever om nuttige informatie over een sollicitant in te winnen.
De ideale plaats om jouw referenties te noemen is in de motivatiebrief. Je kan hier ook vermelden waar je ze van kent en wat jullie samenwerking was. Overigens moet je weten dat niet elke werkgever een referentiebrief belangrijk vindt. Laat staan dat ze er waarde aan hechten.
Iets dat daarbij helpt, is het voeren van referentiegesprekken. Dat zijn van die vervelende gesprekken die je met oud-collega's of oud-werkgevers van de sollicitant moet voeren. Sommige managers draaien hun hand er niet voor om. Maar meestal worden dit soort gesprekken als ongemakkelijk en onnodig ervaren.
De NVP Sollicitatiecode (hierna te noemen: 'de code') is een gedragscode en bevat basisregels die organisaties en sollicitanten, naar het oordeel van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieontwikkeling, in acht behoren te nemen bij de werving en selectie ter vervulling van vacatures.
De rol van referenties
Een potentiële werkgever kan via referenties navraag doen over de kwaliteiten en het functioneren van jou als sollicitant. Een werkgever is niet verplicht om jouw referentie te zijn. Staat een (oud) collega hiervoor open, dan is deze wel verplicht de waarheid door te geven.