De waterdichtheid van geglazuurd keramiek en glas is volledig. Bij glas is het 100%, bij geglazuurd porselein en steengoed ook.
Keramische tegels voor in de tuin zijn voor maar liefst 97% waterafstotend. Ze houden bijna al het vocht tegen. Het schoonmaken van deze tegels is heel eenvoudig. De tegels zijn namelijk vlekvrij en niet vatbaar voor groene aanslag.
Er is speciaal een dichtingsmiddel in de keramische handel die keramiek waterdicht kan maken. Ook geschikt voor gebruikskeramiek. Het is een vloeistof die je in het werk giet, een uur laten staan en er uit gieten. Nu drogen in de oven bij 80 graden of aan de lucht laten drogen, misschien wel enkele dagen.
Steengoedklei kan gebakken worden van 1200ºC tot 1300ºC. Deze klei heeft de eigenschap, na het bakken op deze hoge temperaturen, waterdicht en hard te zijn.
Bloempotten zijn er in vele soorten en maten, maar helaas zijn een heleboel van deze potten niet 100% waterdicht. Heb je een kunststof bloempot, dan zal die uiteraard wel waterdicht zijn, maar vele andere materialen zijn dat helaas niet. In die gevallen biedt een kunststof inzethoes uitkomst.
Het probleem los je op door de haarscheuren te vullen met een in water onoplosbaar goedje. Vaas eerst goed schoon en droog. Grootmoeders oplossing: karnemelk erin zetten een nacht laten staan en daarna goed laten drogen. De caseine uit de melk vult de haarscheuren.
Het materiaal keramiek
Keramiek is zeer bestand tegen hitte, vocht en zonlicht. Hierdoor kunnen de tafels gerust het hele jaar door buiten blijven staan, ze worden namelijk niet aangetast door de verschillende weersomstandigheden.
Vooral geglazuurde of keramieken potten vriezen makkelijk kapot. Maar ook terracotta potten die niet bij hoge temperaturen zijn gebakken, zijn niet goed vorstbestendig. Beplante potten kunt u het beste op een beschutte plek bij elkaar zetten en ze als het gaat vriezen inpakken met noppenfolie, stro of jute.
Zoiets als waterdichte klei bestaat enkel als die wordt dicht gesinterd. Als men een aardewerkklei gebruikt met sinterpunt rond 1100°C en een glazuurbrand op 1080°C, zal deze meer waterdicht zijn en minder craqueleren dan een klei met sinterpunt 1250°C wat bij de glazuurstook op 1100°C gebakken is.
Keramische materialen hebben een aantal zeer bruikbare mechanische eigenschappen. Ze zijn zeer hard en bezitten een hoge vloeigrens (sterk). Ze zijn erg slijtvast, hittebestendig, isoleren zowel elektrisch als thermisch en zijn niet magnetisch.
Nee, niet door een stof die erin zit maar door de omvang van kleideeltjes. Die zijn dermate klein dat er vrijwel geen ruimte tussen de deeltjes zit waar water tussendoor kan sijpelen. Bij zand en vooral grind (ook allebei grondsoorten) is die ruimte er wel en daardoor zijn ze waterdoorlatend.
Bij te hoge temperatuur smelt/sintert de klei. Hierdoor vervormt het gemaakte werk. Winterhard werk is vochtdicht en wordt tenminste gestookt op 1150 graden aardewerk of steengoed, 1220 graden of hoger. De KK01795 is een grove steengoedklei, die speciaal geprepareerd is voor buiten.
– Hogere prijs: Keramiek is dan wel een topmateriaal voor in de keuken, de prijs is vrij hoog vergeleken met andere materialen. Dat komt door het uitgebreide productieproces.
Een keramiek werkblad is gevoelig voor zuren, harde schuurmiddelen en agressieve chemische producten. Als er bijtende stoffen op terecht komen, is het zaak die zo snel mogelijk te verwijderen om blijvende schade te voorkomen.
Keramiek is een bijzonder materiaal wat betreft keukenwerkbladen. Het is uiterst krasvrij, oogt bijzonder mooi, het is makkelijk schoon te houden en verkrijgbaar in alle soorten en maten.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Keramiek tuinmeubelen zijn in principe weersbestendig, we raden dit daarom alleen aan om je tuinmeubelen zo mooi mogelijk te houden. Een goede beschermhoes is daarom vaak voldoende om de tuintafel te beschermen wanneer hij niet wordt gebruikt.
Keramiek en vorstbestendigheid
De industriële norm uit de praktijk, betreffende vorstbestendige keramiek is 5%; bij een hogere porositeit is de keramiek niet winterhard, bij een lagere wel. De porositeit verschilt per soort keramiek.
Keramische tegels buiten zijn ontzettend duurzame tegels. Ze zijn slijtvast, krasbestendig, voorzien van anti slip en zeer onderhoudsvriendelijk. Daarbij komt dat er een enorme keuze is aan maat, kleur en uitstraling. Daarnaast komen de keramische tegels ook nog eens uit allerlei verschillende landen.
Keramische tegels kunnen in elk gewenst design en formaat worden gemaakt. Dat geldt voor binnen en buiten. De oppervlakte kan ook bewerkt worden.
Anti-worteldoek houd het groeien van de wortels van je planten tussen je planken door tegen. Anti-worteldoek laat wel water door, is duurzaam en zorgt ervoor dat je langer kunt genieten van je houten plantenbak. Je kunt dit eenvoudig bevestigen met wat spijkers of een nietmachine.
Zoals gezegd nemen hydrokorrels vocht op, om het daarna weer los te laten. Dit gebeurt wanneer de grond om de korrels heen droger wordt. Door hydrokorrels door de potgrond heen te mengen, zorg je ervoor dat je plant gelijkmatiger het vocht op kan nemen.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.