In de koelkast blijft broccoli ongeveer 5 dagen goed. Buiten de ijskast is het te warm om broccoli lang te bewaren.
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter. In de koelkast kan een bloemknop niet langer dan zeven dagen worden bewaard. Wikkel ze in plasticfolie.
TGT-datum (te gebruiken tot)
Dan kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen die je vaak niet kunt zien, ruiken of proeven. Gooi de producten dan ook weg als de TGT-datum is verstreken, omdat het dan niet meer veilig is het product te eten.
Als je schimmel ziet, dan is het natuurlijk gelijk duidelijk en kun je de groente beter weggooien. Ook wanneer de broccoli slap is of een zurige geur heeft, kun je beter een nieuwe kopen.
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.
Verse broccoli blijft 3 tot 5 dagen goed in de koelkast als je het goed bewaart. "Voor gesneden broccoli zou ik zeggen niet langer dan 4 dagen voor optimaal gebruik," zegt Amidor. "Maar het is het beste om de hele broccoli vlak voor het koken of eten af te snijden om de voedingsstoffen te behouden."
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Maak gaatjes in een plastic zak of -folie ter hoogte van de roosjes en doe daar de broccoli in. Ook weer niet te strak inwikkelen, want er is luchtcirculatie nodig om broccoli vers te houden. Het geheel leg je onderaan in de koelkast of in de groentelade. Op deze manier is verse broccoli nog 3 dagen houdbaar.
Je kunt checken of de broccoli echt gaar is door met een mes of een vork in een dik stuk van de broccoli te prikken.Wanneer dit zonder te veel moeite gaat, is de broccoli perfect beetgaar.
Als de broccoli er geel of bruin uitziet, is het waarschijnlijk bedorven. Zorg er dus voor dat je broccoli inspecteert voordat je het gebruikt en gooi het weg als je twijfelt over de versheid.
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Wanneer er schimmel op een product zit, kun je dat in sommige gevallen weghalen of wegsnijden en de rest gewoon opeten, maar dat is niet altijd het geval. Bij schimmel in een bakje groente of fruit kun je de beschimmelde stukjes het beste gelijk uit de verpakking halen.
Bloemkool is een zeer kwetsbare groente. Binnen de kortste keren zie je de roosjes verkleuren en ontstaan er rotte plekken. Bewaar je ze gewoon op kamertemperatuur dan blijft een bloemkool ze slechts twee à drie dagen smakelijk.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Omdat broccoli van buiten naar binnen vergaat, is de overgebleven (slapper geworden) stronk nog goed om op te eten. Ook de smaak en geur zijn nog goed.
Snij 1 broccoli in kleine roosjes en laat de steeltjes er zoveel mogelijk aan. Leg de stukjes in een ovenschaal en strooi er parmezaan over. Sprenkel er nog olijfolie over en gaar 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Lekker als krokante groente bij vis of vlees.
De houdbaarheid is twee tot vijf dagen. Bij een te lange of slechte bewaring krijgt broccoli een gelig uitzicht en open bloemetjes. Geblancheerd kan je hem tot twaalf maanden bewaren in de diepvries.
Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
Broccoli bakken is een makkie. Snijd de broccoli in roosjes, schil de schil van de stronk en snijd in plakjes. Verhit een (wok)pan en doe er een scheutje olie in. Bak de broccoli in 7-8 minuten beetgaar terwijl je zo nu en dan met een spatel roert.
Kan je geel geworden broccoli nog eten? Zeker en vast! Onze ogen vinden het niet zo mooi om te zien maar gemixt tot broccolimousse merk je er niets van en de smaak blijft even goed. Na een drietal maanden gaan de zijstengels gele bloempjes vormen, ze schieten op.
Gesloten kolen zoals spitskool, groene kool of rode kool zijn het langst houdbaar in de koelkast, maar kunnen ook buiten de koelkast worden bewaard. Voorgesneden of geschraapte groenten zoals voorgesneden roerbakgroenten en geraspte wortels moeten altijd in de koelkast worden bewaard.
Plaats de broccolistelen in een kom of bak met een halve inch water op de bodem. De broccolikoppen moeten uit de bak steken. Bedek de koppen losjes met plasticfolie en leg ze in de koelkast. Ververs het water elke dag en de broccoli blijft een week goed in de koelkast.
Het verschil tussen bloemkool en broccoli is dat bloemkool 1 grote vlezige bloemknop maakt en broccoli een wat kleinere met ernaast nog wat kleine/losse bloemknoppen. Bloemkool is vaak wit (al zijn er ook groene, paarse en zelfs oranje rassen), broccoli is vaak groen (maar kan ook paars of wit zijn).
Tekenen die erop wijzen dat broccoli klaar is om te oogsten, zijn onder meer een dichte krop van 10 tot 18 cm met grote, dichte bloemknoppen. Als de bloemknoppen beginnen open te gaan, oogst dan onmiddellijk. Als de plant is doorgeschoten (bloeit), is het te laat om te plukken.
Anthocyaan wordt geproduceerd onder stress zoals té veel zonnestraling, té hoge temperaturen, té lage temperaturen, té droog enzovoort. Deze omstandigheden kwamen in juni zowat allemaal voor. Uiteraard is dit paars pigment van nature sterk aanwezig in paarse broccoli.