Om te voorkomen dat het de verkeerde richting neemt en in de blaas terecht komt, sluit een spiertje de blaas tijdelijk af. Daarom kunnen mannen als ze een zaadlozing of een erectie krijgen niet tegelijkertijd ook plassen.
Dit nog steeds wat mysterieuze fenomeen treedt bij sommige vrouwen op tijdens het orgasme, waarschijnlijk als gevolg van vochtverlies uit de para-urethrale klieren. In een Amerikaans onderzoek werd dit zelfs door 40 van de geënquêteerde vrouwen ervaren.
Oorzaken urineverlies
En dat dit tijdens 'de daad' gebeurt is niet zo vreemd. De buitenste laag van je vagina zit vlak bij je plasbuis. Als een hoest of lacht al (licht) urineverlies kan veroorzaken, dan zal druk (van de penis en het gewicht van je partner) op de plasbuis ook voor aandrang of urineverlies zorgen.
Sommige mensen raken opgewonden als ze over iemand heen plassen of als iemand anders over hen heen plast. Plasseks (een golden shower) kan worden gezien als vorm van BDSM, omdat er meestal sprake is van een ongelijke machtsverhouding.
Staand plassen is ook een goede plasmethode voor dames. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die staand plassen hun blaas net zo goed legen als wanneer zij zittend plassen. In veel Afrikaanse landen wordt door vrouwen alleen staand geplast en is dit de reguliere methode. Mannen doen het al eeuwen: staand plassen.
Dit komt door verzwakking van de bekkenbodemspieren. Met oefeningen kunt u deze spieren en de sluitspier van de blaas trainen. U kunt ook opeens heel nodig moeten plassen. Het kan komen door irritatie van de blaas na een blaasontsteking of door koffie.
Plassen met je tampon in is geen enkel probleem. Je urine komt uit de urinebuis, een klein gaatje aan de voorkant van je vagina. Als je plast, kun je dus niet je tampon nat maken. Misschien kun je het touwtje even opzij houden, terwijl je plast, zodat dat niet nat wordt.
De normale blaasinhoud bij volwassenen varieert van 200 tot 500 ml. Als uw blaas vol is, krijgt u aandrang om te gaan plassen. Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer.
De blaas kan dit prima zelf. Mee persen helpt niet, dit kan zelfs de plasbuis een beetje dichtdrukken. Als u klaar bent met plassen en er geen urine meer komt, dan kantelt u rustig uw bekken een aantal keer voor- en achterover.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
De helft is weg na een week
Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
Maar zelfs dan zal hij niet uit elkaar vallen of oplossen. Hij is samengesteld uit sterk absorberende vezels die verstrengeld en samengedrukt worden om een dicht en solide materiaal te creëren. De tampon lost niet op, zelfs niet wanneer hij nat is: het materiaal blijft intact zelfs wanneer het vloeistof absorbeert.
Kan een tampon te diep worden ingebracht? Nee. Er zijn twee redenen om je hier geen zorgen over te maken. Ten eerste omdat het koordje van de tampon door de lengte zelfs na het inbrengen duidelijk zichbaar zal zijn en het mogelijk maakt om de tampon op elk moment te verplaatsen of te verwijderen.
Sommige meisjes zijn bang dat ze ontmaagd kunnen worden als ze paardrijden, tampons gebruiken of masturberen. Maar dat klopt niet. Je maagdenvlies kan daardoor niet scheuren.
De belangrijkste oorzaak voor bedplassen bij volwassenen is een hormonaal probleem. Het hormoon Anti Diuretisch Hormoon (ADH) dat normaal gesproken de urineconcentratie regelt, is 's nachts niet of minder actief bij mannen en vrouwen die in bed plassen.
Oorzaken bedplassen bij volwassenen
Secundair bedplassen bij volwassenen kan lichamelijke oorzaken hebben, zoals het niet in staat zijn urine te concentreren, een toename in urineproductie, urineweginfecties of andere problemen met urinewegen. Daarnaast kunnen sociale of psychische stress een rol spelen.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
Tampon kwijt
Je kunt bij de tampon komen door in hurkhouding te gaan zitten en je duim en vinger te gebruiken om hem in je vagina te vinden en dan te verwijderen. Mocht dit lastig gaan dan kun je ook glijmiddel gebruiken, zodat je er beter in komt met je vingers. Het kan soms helpen om een klein beetje te persen.
Niets is zo pijnlijk als een droge tampon uit een net zo droge vajayjay halen en zou je dus ten alle tijden moeten vermijden.
Trek je schaamlippen uit elkaar, leg de top van je wijsvinger op de onderkant van de tampon en plaats de bovenkant van de tampon op de opening van je vagina, terwijl je er goed op let het touwtje niet mee met de tampon naar binnen te drukken.
Tamponziekte (Toxic Shock Syndrome) is een ernstige, acute ziekte. De bacterie stafylococcus aureus zorgt voor een infectie die tamponziekte veroorzaakt. Door langdurig inhouden van tampons of beschadigingen van de huid en slijmvliezen komen toxinen het bloed binnen.
Welk maandverband je kiest, hangt af van hoeveel bloed je verliest en de maat van je ondergoed. Als je maat S of M hebt is bij een lichte tot gemiddelde menstruatie Normal maandverband vaak voldoende. Als je maat L hebt is het vaak prettig om de Long variant te gebruiken. Deze past beter in je ondergoed.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
als u veel koffie drinkt (of andere dranken met cafeïne zoals thee, cola en energiedrankjes). De blaas vult zich dan sneller, waardoor de druk in de blaas en de aandrang om te plassen toenemen. als u bepaalde medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld bepaalde plaspillen en medicijnen tegen depressie of psychose).