En verveling is het meest duidelijke teken dat het tijd is voor een nieuwe baan. De Australische professor Cynthia Fisher omschrijft verveling als 'een status waarin iemand een gebrek aan interesse voelt voor de huidige werkzaamheden'. Met andere woorden: als je je vaak verveelt, is het tijd voor een andere functie.
Eentonigheid in je werkzaamheden, uit je functie gegroeid zijn of een te hoge werkdruk zijn goede redenen om naar iets nieuws op zoek te gaan. Ook aspecten die niet direct met de werkzaamheden te maken hebben zijn een aanleiding om van baan te switchen.
18 maanden is een sociaal geaccepteerd minimum voor het uitvoeren van een baan. Het suggereert dat je minstens één volledige beoordelingscyclus hebt overleefd. De evaluatie vindt jaarlijks plaats en werkgevers evalueren meestal niet voor de proefperiode is afgerond. Dat is waar de 18 maanden vandaan komen.
Wissel niet te vaak van job
Je moet alleen wel oppassen dat je dit niet té vaak doet. Twintig jaar bij één werkgever blijven plakken mag dan niet meer van deze tijd zijn, als uit je cv blijkt dat je om de haverklap van baan wisselt doet je carrière dat ook geen goed.
Het salaris is het belangrijkste argument (mannen 39,7 procent en vrouwen 31,4 procent) en daarna volgen 'meer uitdaging', 'betere arbeidsvoorwaarden' en 'meer persoonlijke ontwikkeling', zo blijkt uit het NSO 2019. Nu het nog goed gaat met de economie, is het een goed idee om te veranderen van baan.
Er is een enorm tekort aan personeel, vacatures liggen vaak voor het oprapen en de economie staat er goed voor: 2022 lijkt het ideale jaar om een andere baan te zoeken.
Bij het vraagstuk nieuwe baan of blijven, zijn dit goede vragen om vast te stellen of je niet vastgeroest zit. Wees eerlijk naar jezelf. Routinewerk, stilstand en weinig uitdaging gaat op ten duur tegenstaan. Liever maak je natuurlijk stappen in je carrière en blijf je jezelf ontwikkelen.
Ben je bang dat jij niet gaat aarden op je nieuwe werkplek? Realiseer je dan dat je aan veel dingen moet wennen, zoals aan de cultuur van de organisatie, de opdracht die je hebt gekregen en de manier waarop de organisatie in elkaar steekt. Ook je collega's hebben tijd nodig om jou beter te leren kennen.
Zit je er meer dan drie maanden zonder zicht op verbetering, dan kun je misschien toch maar beter naar een andere baan gaan uitkijken. Houd er dan wel rekening mee dat je een opzegtermijn hebt. Hoe lang die precies is, staat als het goed is in je arbeidscontract vermeld.
Door te jobhoppen bouw je sneller een sterk netwerk op in verschillende branches en functies. Deze connecties kunnen later erg waardevol zijn, als je gaat solliciteren voor een baan waar je langer wilt gaan werken (en soms ook wanneer je besluit voor jezelf te starten als ondernemer).
Vertel ook waar je naar toe wilt en waarom juist die richting. Vertel waarom jij besloot dat deze vacature een goede kans biedt om weg te gaan. Het klinkt bijvoorbeeld altijd goed als je zegt dat je meer verantwoordelijkheden wilt of dat je wilt groeien – maar zeg het alleen als je het ook echt wilt.
De werkelijkheid is dat onderhandelen over je salaris vrijwel altijd is, maar dat het succes hiervan afhangt van jouw aanpak als werknemer of sollicitant. Met de juiste gespreks- en onderhandelingstechnieken kun jij altijd het beste uit je salarisonderhandeling halen.
Gemiddeld schijnen mensen in Nederland een keer in de vijf jaar van baan te veranderen. Aangezien er ook werknemers zijn die twintig jaar of langer bij dezelfde baas blijven, betekent dit dat er ook heel veel mensen al na korte tijd van werkgever switchen. Vaak switchen kan nadelig zijn voor je carrière.
Wat is een salarisindicatie? Een salarisindicatie geeft jou een beeld van wat je ongeveer gaat verdienen. Ongeveer, want het is vaak afhankelijk van onder andere jouw leeftijd, kennis en werkervaring. Een salarisindicatie wordt geschat op basis van het gemiddeld salaris van werknemers in jouw situatie.
Vaak onzeker in je werk zijn en twijfelen aan je sterke punten is een teken dat je buiten je comfortzone treedt en beter wordt in wat je doet. Daarnaast motiveert het je jouw zwakke punten aan te pakken en jezelf te verbeteren. Je ontdekt dat het oké is om fouten te maken, en zal dan ook sneller om hulp vragen.
Ga het gesprek aan
Het is wel zo eerlijk om je ontevredenheid direct met je nieuwe leidinggevende te bespreken om te kijken of jullie tot een oplossing kunnen komen. Misschien kan je een ander project krijgen, overgeplaatst worden naar een andere afdeling of meer vanuit huis werken.
U kunt niet een functie bekleden die eigenlijk te zwaar is. U moet in gesprek gaan met de leidinggevende om de mogelijkheden te bespreken. Geen mens houdt het vol om meerdere dagen in de week te werken in een functie die eigenlijk te zwaar is. Dit moet namelijk invloed hebben op het plezier dat u in uw werk hebt.
Werknemers blijven gemiddeld gezien langer bij hun werkgever dan tien jaar geleden. In 2019 was de gemiddelde anciënniteit 10 jaar en 10 maanden. Bovendien blijkt dat 54% van de werknemers meer dan 5 jaar bij dezelfde werkgever werkt.