Brandnetel is eetbaar en gezond
De eerste eetbare plantensoort waar we het over gaan hebben is de brandnetel. Bij een brandnetel denk je misschien aan kriebel of een branderig gevoel, maar een brandnetel kan ook goed van pas komen tijdens het koken. Maak er een heerlijke soep van of juist brandnetelthee.
Wildplukken wordt over het algemeen gedoogd, zolang je een kleine hoeveelheid plukt voor eigen gebruik. Staatsbosbeheer geeft hierbij als richtlijn ongeveer 250 gram, een klein champignonbakje. Pluk daarnaast maximaal een tiende van wat er groeit, zodat de soort zich kan blijven voortplanten.
Van sommige planten eet je alleen de steel, dat gebeurt bijvoorbeeld bij rabarber of bij selderij. Van sla, spinazie en andijvie eet je de blaadjes. Maar ook van veel koolsoorten, zoals boerenkool, rode kool en witte kool. Er is ook een koolsoort waar je de knop van eet, dat zijn spruitjes.
Ook berk, els, gele esdoorn, grove den, lariks, populier, suikeresdoorn en wilg zijn geschikt. Je kan reepjes koken als spaghetti of tot meel malen. De zeer jonge naalden van den (Pinus) smaken goed (ook voor thee), en sap van esdoorn (Acer), linden, platanen en berk kan je inkoken tot siroop.
Er zijn een aantal planten die veel voorkomen als onkruid en ook eetbaar zijn, waaronder, paardenbloem, brandnetel, gehoornde klaverzuring, haagwinde, zevenblad, weegbree, wikke, daslook, hondsdraf en perzikkruid.
Antwoord. Dit kan jammer genoeg niet. Grassen bevatten vezels die de mens niet kan verteren. Een koe kan dit wel, maar die heeft dan ook een totaal ander verteringsstelsel (meerdere magen en totaal andere enzymes).
Een groente eet je vaak omwille van haar vruchten, bladeren, wortel, bloemen of zaden. Maar wist je dat er ook gewassen zijn waarvan je ze allemaal kunt eten. Een eetbare plant dus, van kop tot teen – of van blad tot wortel.
De wortels, de jonge scheuten en zaadpluimen van riet zijn eetbaar. Jonge nog groeiende wortels kunnen worden gekookt en gegeten zoals aardappelen. Oudere wortels kunnen worden uitgegegraven, gedroogd en worden vermalen tot meel wat vervolgens onder meer kan worden gebruikt om brood mee te bakken.
De prachtige witte bloempjes van de haagwinde werden vroeger wel pispotjes genoemd. Ook van deze bladeren kan je thee zetten en werken volgens sommigen goed tegen koorts, overprikkelende organen en kou op de ademhalingsorganen.
Klaver kan worden gegeten als wilde groente. Je hoeft het slechts kort te blancheren. Je kunt klaverblaadjes ook in rauwe vorm door de salade doen maar het is nog lekkerder om de rode, zoetige klaverbloemetjes door de sla te doen, met of zonder andere eetbare bloemen.
Op akkers en in tuinen en ruigten is de plant te vinden. Deze muur is een typisch onkruid, maar kan ook worden gebruikt als groenvoer bij vogels en is een natuurlijk beitsmiddel bij wol. Vogelmuur is een van de lekkerste malse wilde groenten, en tevens zeer voedzaam. De bladeren, maar ook de stelen zijn te eten.
Verse blaadjes hondsdraf geven een heerlijk aroma aan soepen en sla. Jonge blaadjes kan je ook als spinazie eten. Eet er niet meer dan 50 gram per keer van. Ook in soepen, omelet en stamppot is het kruid lekker.
Zevenblad is zeer voedzaam en bevat oa vitamine C, kalium, calcium en magnesium. Je kunt de blaadjes bereiden als spinazie, en gedroogd smaakt het naar peterselie. Ook zijn de blaadjes prima te gebruiken in sla, en je kunt er pesto van maken.
Sparren zijn niet al te giftig, maar geven forse irritaties aan maag en darmen of bewustzijnsdaling ten gevolge van de etherische oliën die aanwezig zijn in naalden en hars. De Taxus baccata is zéér giftig.
De spar is een kegelvormige naaldboom (typische kerstboomvorm). De naalden groeien als eenling uit de takken (in tegenstelling tot bij de den, waar steeds twee naalden tegelijk op hetzelfde punt uit de takken groeien – zie verderop). Je kunt de jonge malse toppen rauw of gekookt eten.
Dennennaalden zijn niet alleen mooi voor kerstdecoraties, ze zijn ook geschikt om een lekkere kerstlunch mee te maken. Groeneweg plukt daarom takjes van de grote zilverspar en de douglasspar. "Je kunt de naalden eten.
Alle delen van look-zonder-look zijn eetbaar. Afhankelijk van de seizoenen en het levensjaar van de plant (eerste of tweede jaar) eet je best het ene of het andere. In de vroege lente zijn de jonge blaadjes erg lekker, maar vanaf de bloei wordt het blad al snel te bitter. Dan is de bloem meer geschikt.
iep of olm. Het jonge blad van de iep of olm kan rauw of gekookt gegeten worden. Door de iepenziekte zijn helaas heel wat iepen verdwenen, maar hybride soorten worden weer aangeplant.
De gemberplant, met zijn langwerpige en aromatische balderen, komt van nature voor in tropische klimaten. De knollen, met alle knobbeltjes en vingers, vormen het eetbare deel van de plant.