Wanneer je als koper je verbintenis uiteindelijk niet kan waarmaken, dan ben je dat voorschot wel degelijk kwijt.
Zolang dit niet zeker is, wordt het voorschot van de koper niet doorgestort naar de verkoper. Het geld staat als het ware “geparkeerd” op een beschermde derdenrekening waar de partijen niet aan kunnen raken. Deze rekening wordt beheerd door het notariskantoor, maar de gelden komen hem geenszins toe.
Je kunt de koopovereenkomst alleen ontbinden als de koper in verzuim verkeert. Pas dan kun je ook aanspraak maken op een eventuele boete of op een schadevergoeding. Meestal moet je de koper daarom eerst een ingebrekestelling sturen. Daarmee geef je hem een kans om zijn verplichtingen alsnog na te komen.
De koper kan veelal naar de rechtbank stappen om de verkoper te dwingen aan hem te verkopen. Hij kan in die procedure ook een schadevergoeding vragen voor de schade die hij lijdt ten gevolge van het niet doorgaan van de verkoop. Neem voor zo'n procedure een advocaat onder de arm.
De koper trekt zich terug binnen de wettelijke bedenktijd
Binnen deze bedenktijd kan de koper zonder opgaaf van reden af zien van de koop, zonder dat dit gevolgen heeft. Op de dag dat de koper een afschrift krijgt van het getekende koopcontract gaat deze wettelijke bedenktijd in.
Kun je de termijn van ontbindende voorwaarden verlengen? Voor iedere ontbindende voorwaarde spreek je als koper met de verkoper een termijn af. Als die termijn is verstreken, kun je op grond van die ontbindende voorwaarde niet meer van de koop af.
Zowel de koper als de verkoper kunnen het compromis alsnog verbreken of laten ontbinden. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de partij die het compromis wilt verbreken en de reden van verbreking. Bij ontbinding van het compromis heb je toestemming nodig van de rechter.
Indien de koper in gebreke blijft krijgt hij dit geld niet retour, waardoor de boete is voldaan. Ook wanneer er geen waarborgsom of bankgarantie is afgegeven dient een koper die zonder geldige reden van de koop afziet de afgesproken boete te betalen aan de verkoper van het huis.
Kan de koper om de een of andere reden de akte niet tijdig opmaken, dan laat hij het best binnen de vier maanden alvast het compromis registreren om een boete te vermijden. Indien hij echt niet wil meewerken aan de akte, is een minnelijke ontbinding of een ontbinding (gerechtelijk of buitengerechtelijk) mogelijk.
Je hoeft niet oneindig te wachten op een reactie van de verkoper; je kunt je bod op ieder gewenst moment wijzigen of intrekken. Bij het uitbrengen van je bod kun je ook direct aangeven tot wanneer je bod geldig is. Je bod vervalt dan automatisch bij het verstrijken van de deadline.
Het is gebruikelijk dat een woning 4 tot 8 weken verkocht onder voorbehoud is. Na het verlopen van het voorbehoud is de woning definitief verkocht. Hoe vaak gaat verkocht onder voorbehoud niet door? In ongeveer 25% van de gevallen gaat de koop niet door wegens de opgenomen voorbehouden.
Hoe lang kan een huis verkocht onder voorbehoud staan? Gemiddeld kan dit 4 tot 6 weken duren. Wanneer sprake is van een voorbehoud verkoop eigen woning kan dit gemiddeld 6 maanden duren. Er is op dat moment sprake van een onherroepelijke koop, de status op funda verandert dan ook automatisch.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2022 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen.
Maak je vooraf geen afspraken over een termijn voor de uitvoering spreekt de wet over een 'redelijke termijn'. Als het bedrijf zich niet aan die redelijke termijn houdt heb je als consument ook het recht om het contract te ontbinden en een volledige terugbetaling van je voorschot te eisen.
Komt de verkoper de nieuwe leveringstermijn niet na, dan hebt u in principe recht op de ontbinding van de koopovereenkomst. Weigert de verkoper de koop te ontbinden en uw betaald voorschot terug te betalen, dan moet u de ontbinding vorderen voor de rechter (art.1184 Burgerlijk Wetboek).
Door het betalen van een voorschot beschikt de verkoper toch over een bedrag. Dat bedrag is dan een soort schadevergoeding voor het geval dat de rechter de ontbinding van de verkoopovereenkomst ten nadele van de koper uitspreken. De derdenrekening van de notaris beschermt dus beide partijen.
Een koper heeft op grond van de wet een bedenktijd van drie dagen.Gedurende deze drie dagen kan de koper de koopovereenkomst ontbinden. De bedenktijd begint te lopen om 0.00 uur van de dag nadat de koper een exemplaar van de door hem en de verkoper ondertekende koopovereenkomst heeft ontvangen.
Tussen de ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst en van de notariële akte verlopen maximaal vier maanden. Binnen deze termijn moeten de registratierechten worden betaald.
Ontbinden binnen 3 werkdagen
Nadat jij en de verkoper het voorlopig koopcontract hebben getekend, heb je nog 3 dagen bedenktijd. In deze termijn zitten minimaal 2 werkdagen, zon- en feestdagen zijn altijd uitgezonderd. Tijdens deze periode kan je de koop nog ongedaan maken, daarvoor heb je geen wettelijke reden nodig.
Stel de verkoper in gebreke
Als de verkoper niet meewerkt aan de overdracht bij de notaris, kun je hem in gebreke stellen. Je geeft de verkoper dan de kans alsnog aan zijn verplichtingen te voldoen. Stuur de ingebrekestelling in een aangetekende brief.
Als het verlijden van de notariële akte vertraging oploopt, geldt ten aanzien van de fiscus nog steeds de viermaandentermijn. De partijen moeten er dan zelf voor zorgen dat de overeenkomst ter registratie wordt aangeboden en de rechten worden betaald, anders is er een fiscale boete ('verhoging') verschuldigd.
De verjaringstermijn van een verborgen gebrek is dus vijf jaar. Er is belangrijk om te weten dat men een verborgen gebrek ook kan laten verjaren. Zodra u de vorige eigenaar op de hoogte heeft gesteld van het verborgen gebrek, gaat er een nieuwe verjaringstermijn in. Dit is twee jaar.
Let bij het bieden op een huis op uw belangrijkste rechten en plichten. Zo zit u met een bod nog niet aan de koop vast. U kunt ook ontbindende voorwaarden in uw bod zetten, zoals voorbehoud van financiering en een bouwkundige keuring.
Indien de verkoper het bod aanvaardt, komt de verkoop strikt juridisch gezien tot stand, want een bod is juridisch bindend. Vandaar dat de koper er goed aan doet om zijn bod te laten nalezen door de notaris. De verkoper kan ook beslissen om het bod niet te aanvaarden en een tegenbod te doen.
Als een koper een bod doet op een huis en de verkoper aanvaardt dat bod, dan is er een akkoord tussen de twee partijen en is de verkoop gesloten. Vanaf dat moment kun je niet meer terug. Als bewijs voor de verkoop wordt er een document opgesteld: het compromis.