Rondbreinaalden zijn eigenlijk altijd twee korte naalden die door een kabel met elkaar verbonden zijn. In Duitsland bijvoorbeeld, breien ze altijd op rondbreinaalden. Hier in Nederland worden voornamelijk rechte breipennen gebruikt.
Rondbreinaalden zorgen voor een gezondere houding en meer ontspannen armen omdat de naalden korter zijn. Het gewicht van de gebreide kleding wordt verdeeld over de verbindingskabel, waardoor de polsen worden ontlast. Dankzij de grootte en flexibiliteit van de kabel zijn ze gemakkelijk op te bergen.
Voor het maken van projecten die rond (of eigenlijk een koker) zijn, is het handig om te leren hoe je in het rond moet breien met een rondbreinaald. Dat klinkt best spannend, maar rondbreien is helemaal niet moeilijk!
Als u ribbelsteek heen en weer breit op de naald, dan breit u alle naalden alle steken recht. Als u ribbelsteek in de rondte breit op een rondbreinaald of op sokkennaalden, dan zult u steeds om en om een naald recht en een naald averecht breien.
Breinaalden bestaan in verschillende materialen: plastic, hout, bamboe en aluminium. Als beginnende breier neem je best houten of bamboe breinaalden. Ze zijn minder stroef dan plastic of aluminium exemplaren, waardoor je meer controle hebt en minder steken zult laten vallen.
De juiste lengte van de rondbreinaald
De meest gangbare lengtes zijn : 40,60 en 80 cm; daarnaast zijn er van sommige merken ook tussenmaten ( 50 en 70 cm) en naalden van 100cm, 120cm, 150cm en zelfs langer. Het is heel lastig breien met een in verhouding te lange naald.
DE MAGIC LOOP METHODE
Met magic loop breien is een magische manier van breien waarbij je een lange rondbreinaald gebruikt om iets in het rond te breien met een kleine diameter. Denk bijvoorbeeld aan sokken, mutsen of mouwen. Je kan het altijd gebruiken en je hebt helemaal geen sokkennaalden meer nodig!
Je mindert iedere naald dan zoveel steken als nodig om het tot een plat breiwerk te maken/houden. Na steeds een aantal naalden met die minderingen zul je met een breinaald minder moeten gaan breien, tot je er op het laatst, het midden van de cirkel, nog maar drie hebt en met een vierde brei je de laatste naald(en).
Je hebt beduidend minder garen nodig bij breien dan haken. Ik heb nu een lap van 50x50cm gebreid en er is nog geen halve rol op (terwijl de leverancier aangeeft met één rol een stuk van 50x50cm te kunnen haken). Dit is natuurlijk wel afhankelijk welke steken je gebruikt.
Een averecht gebreide steek kun je herkennen aan het 'bobbeltje' dat je kunt zien direct onder het lusje dat op je naald staat. Als je goed kijkt, kun je zien dat zo'n bobbeltje ontstaat doordat het lusje op je naald van-voor-naar-achter door de voorgaande steek is getrokken.
'Top-down' breien is dé nieuwe trend. Het betekent dat een trui of top van boven naar beneden wordt gebreid, en dat in één stuk. Dus achteraf hoeft je niks in elkaar te zetten en zijn er ook geen naden zichtbaar.
Bij continentaal breien houd je de draad om je linker wijsvinger en de naalden los in je handen. Voordeel is dat het sneller gaat omdat je de draad niet meer om de naald hoeft te leggen, het is daardoor ook minder belastend voor je schouders en het breiwerk kan bij grotere projecten op je schoot liggen.
Begin dan met het breien van het boord, tot 1 steek voor de steekmarkeerder. Haal de steek voor de steekmarkeerder af, alsof je recht wil gaan breien. Brei de volgende 2 steken samen, en til dan de afgehaalde steek over de gebreide steek heen. Dan vervolg je met het breien van het boord tot de ronde klaar is.
De magische ring, ook wel bekend als de verstelbare ring of magic loop, is een bekende haaktechniek die wordt gebruikt in diverse haakpatronen. Zo wordt de magische ring bijvoorbeeld regelmatig gebruikt als start van je haakwerk bij granny squeres, mutsen, amigurumi en natuurlijk in de haakpatronen van Haakpret.
Als je 6 vasten hebt gehaakt trek je aan de korte draad en daardoor sluit je de magische ring (zie foto 10). Als je nog een toer haakt kan het zijn dat de magische ring weer een beetje open gaat. Trek dan nog een keer aan de korte draad om hem weer te sluiten.
KnitPro Zing Sokken Rondbreinaalden 25cm – Een korte rondbreinaald met een gladde zilverkleurige metalen punt voor het moeiteloos rondbreien van sokken.
Breinaalden
Een rondbreinaald is het fijnst voor dit patroon. Een 5 mm naald is een prettige dikte. Alle maten onder de 6 mm zijn ook prima. Je kunt naalden zonder knop gebruiken, maar deze zijn vaak handiger voor kleinere projecten zoals sokken.
Voor 1 paar sokken (maat 42) heb je 2 bollen nodig.
Misschien een inkopper, maar kies als eerste project alsjeblieft een sjaal. Een sjaal is rechttoe-rechtaan, is relatief snel klaar en je kunt altijd wel een nieuwe sjaal gebruiken. Ik raad je aan om een sjaal te beginnen in ribbelsteek (Engels: garter stitch). Dit betekent alleen maar recht breien.
Tegenwoordig is breien dé trend. Het ene breiboek na de andere vliegt je om de oren en ook breiwol vind je overal en in alle kleuren. Maar hoe begin je daar nu juist aan? Een trui breien is zeker niet moeilijk: je moet er enkel wat tijd voor vrijmaken.
De patentsteek oftewel de brioche stitch is een mooie steek die gelijk een comfortabel en dik effect geeft aan je kol of sjaal, zeker als die gebreid wordt met een wat dikker garen. Deze steek geeft ook een heel mooi effect als je hem met twee kleuren breit.
De kant met platte, gebreide steken is de goede kant (of ook de gebreide kant). De goede kant voelt platter en gladder aan dan de verkeerde kant.