Een hernia bij paarden komt vooral voor in de lendenwervels en is lastig te diagnosticeren omdat een röntgenfoto geen uitkomst biedt. Veel van bovenstaande klachten kunnen ontstaan door een niet goed passend zadel of een te zware of slecht rijdende ruiter.
Symptomen van rugpijn kunnen zijn:
Snauwen, afplatten van de oren, onrust bij het opzadelen of bij het schoonmaken van het zadel. Staart flikkeren. hoofd bonken. Tandenknarsen.
Gedrag en houdingen: veranderingen in gedrag en houdingen die een paard met pijn aan kan nemen zijn: minder bewegen, rusteloos, het hoofd laten hangen, onrustig, proberen te vluchten, rollen, met een hoef over de grond schrapen of een stijve houding aannemen.
Behandeling van rugproblemen bij paarden
Ook kan de rug behandeld worden met behulp van 'meso therapie', met behulp van kleine naaldjes wordt de gehele rug ingespoten. Dit heeft een langdurig pijnstillend en spierontspannend effect.
De symptomen van Kissing spines zijn heel wisselend. In milde gevallen loopt het paard wat minder fijn nageeflijk of heeft moeite met lengtebuiging en is wat stijver. In andere gevallen is er duidelijk sprake van rugpijn tijdens het borstelen, opzadel of opstappen.
Spondylose bij paarden is artrose van de rugwervels. Er is sprake van een langzame verstijving bij het paard van een of meer tussenwervelgewrichten. Het maakt beweging zeer pijnlijk of zelfs onmogelijk, en wordt vooral aangetroffen bij middelgrote en grote paarden op gevorderde leeftijd.
Laat hem z'n hoofd midden tussen beide voorbenen door buigen. Met een wortel daag je hem uit om zo laag naar de grond te gaan en zo ver mogelijk naar achter te strekken. Hou deze 'sit-up' even vast. Laat je paard weer rustig omhoog komen en herhaal dit een paar keer.
De reden van het hoofdschudden is veelal dat er iets in het hoofd van het paard in de knel zit. Meestal is dit de Trigeminus zenuw. Deze zenuw loopt door de oogkas en door het kaakgewricht, over het voorhoofd en vertakt zich naar het gebit. Ook problemen aan het gebit kunnen zo hoofdschudden veroorzaken.
De kreupelheid is over het algemeen beter zichtbaar op een zachte bodem. Op een kleine cirkel neemt het kreupelen toe als het pijnlijke been zich aan de buitenkant van de cirkel begeeft omdat het been dan een grotere beweging moet maken en dus meer pijn zal doen.
Stampen = irritatie
Stampen is het optillen van het been en deze met een krachtige beweging op de grond stampen. Stampen is een manier om irritatie aan te geven. Vaak is het een kleine irritatie zoals een vlieg. Maar in sommige gevallen zie en hoor je paarden meerdere keren per uur stampen.
Paarden bijten om zoveel verschillende redenen: om te spelen, om te domineren of te beschermen, bij spanning, pijn of angst, bij het allogroomen of het liefdesspel, omdat ze koekjes willen, omdat ze je niet leuk vinden, ze iets moeilijk vinden of je te dicht staat, enz.
Voor paardeneigenaren vaak een bekend geluid: het schrapen van het voorbeen op de vloer of tegen de staldeur. Dit kan gedrag zijn dat het paard laat zien als hij de voerkar hoort aankomen, maar onderzoekers zeggen nu dat het ook een teken van ongemak kan zijn.
De behandeling bestaat uit het mobiliseren en manipuleren van gewrichten in het lichaam van het paard om zowel een beperking in de beweeglijkheid als een pijnlijkheid te behandelen.
Van een echte klassieke karperrug tot een wat meer prominente 'hobbelige' lendenwervelkolom. En in principe hoort de rug van het paard van schoft tot kruis licht hol te glooien en te 'hangen' als een hangmat. Onderliggend probleem is in heel veel gevallen een blokkade in de overgang van borst- naar lendenwervels.
De osteopaat voor paarden:
Een osteopaat voor paarden onderzoekt het paardenlijf op blokkades en restricties. Hij of zij zoekt naar structuren die 'vast' zitten. Blokkades zorgen er voor dat delen van het lichaam minder doorbloed, zenuwen overprikkeld, organen ontregeld en gewrichten stijf worden.
Als je paard briest, is dat in de paardentaal een teken van ontspanning. Dit kan bijvoorbeeld na een lekkere maaltijd het geval zijn: het paard briest en geeft aan dat hij vol zit en tevreden is.
Een hoofd dat omhoog komt geeft aan dat het paard geïrriteerd is. Je hebt iets gedaan dat hij vervelend vindt. Als een paard door een ruiter met kracht naar beneden wordt getrokken, zal hij daar tegenin gaan door zijn hoofd omhoog te brengen en zijn rug strak te spannen.
Hoofdschudden, in het Engels 'headshaking' genoemd, is een aandoening waarbij paarden schudden met het hoofd, vaak zonder direct aanwijsbare oorzaak. Dit kan op alle leeftijden optreden, maar meestal zien we het bij (jong) volwassen paarden. Meestal is het iets blijvends; helaas gaat het maar heel zelden vanzelf over.
Eén rustdag per week is meestal wel toegestaan, maar meer zeker niet. Dat is slecht voor het paard, of dan kan je voordeliger op een manege gaan rijden. Een gitaar kun je makkelijk een hele week in de hoek laten staan zonder dat ie er onder lijdt.
Een goed trainingsschema voor je paard is: 2 dagen trainen 1 dag rust en dit steeds zo herhalen. De actieve rustdagen tussen de trainingen door zijn nodig om de spieren, banden en pezen te herstellen van de training.
Na een zware training, zoals een les of een wedstrijd kost 48 uur tot 72 uur voordat de spieren van je paard goed hersteld zijn. Te snel achter elkaar een zware training inplannen, zorgt er dus eigenlijk voor dat je training niet zo effectief zijn.
Leeftijd pensioen
Bij renpaarden en dravers ligt hun carrière tussen 2 en 14 jaar. Zolang het paard niet vermagert of chronisch kreupel is en zijn werk met plezier doet, hoeft het nog niet met pensioen. De algemene consensus is wel dat vanaf 20 jaar een paard een senior is.
Spat is een veelvoorkomende klacht waarvoor paardeneigenaren bij de dierenarts komen: het paard loopt niet lekker, niet rad of er is sprake van een duidelijke kreupelheid in het achterbeen. Spat is osteo-artrose van de 2 onderste van de 4 gewrichtjes in het spronggewricht.
Ook voedingssupplementen met glucosamine/chondroïtine en speciaal hoefbeslag zouden een paard met artrose kunnen helpen. Om de gewrichten soepel te houden, is het goed om het paard volgens een aangepast programma te laten bewegen en erop te letten dat het paard niet te zwaar wordt.