Geocaching (spreek uit: dzjio-kesjing) is een avontuurlijk spel voor wandelaars met een gps-ontvanger. Het principe is dat personen schatkisten (caches) verstoppen over de hele wereld en de locaties van deze kisten op internet publiceren. Met behulp van je gps moet je zo'n schat zien terug te vinden.
Geocaching is een soort spel dat je digitaal en in the real world speelt. Je gaat met behulp van GPS-coordinaten, via een app op je telefoon of een GPS-apparaat, een schat vinden. Die schat, die noemen we een (geo)cache. Dit spel kun je over de hele wereld spelen: overal ter wereld hebben mensen geocaches verstopt.
De geocaching app is gratis beschikbaar in Google Play en de App store. Deze schatzoeken app is ideaal om op zoek te gaan naar geocaches. Je hoeft dus helemaal geen dure GPS aan te schaffen om te kunnen geocachen.
Maak een account aan, dowload de app en locatie en het Geocachen kan beginnen. Alle plekken waar een kistje ligt verstopt, vind je op de website geocaching.com, of in de app. Nadat je een gratis account hebt aangemaakt en een geocaching app voor Android of IOS hebt gedownload kun je meteen beginnen.
Wat is geocaching? Tijdens het geocachen ga je een 'schat' opsporen op basis van gps-coördinaten die je ontvangt via een wandel-gps of je smartphone. Naar wat je op zoek bent, weet je niet. Dit kan een doosje of fotorolletje zijn, maar ook een dennenappel, sleutelhanger…
België: De Belg met de meest gevonden geocaches op dit ogenblik is matteoanne, 75.000 gevonden caches sinds september 2014: chapeau! Nederland: 75.000 caches in een peulschil in vergelijking met goed 88.000 caches die MoVeD heeft gevonden.
Een EarthCache is een type geocache waarbij je geen fysieke container zal vinden, maar waar je een geologieles zal krijgen over onze planeet. Je zal dus op de aangegeven locatie iets bijleren over de (ontwikkeling van de) aarde. EarthCaches hebben vnl.
Geocaching in Nederland
Jaarlijks komen er ruim 10.000 nieuwe Nederlandse caches online en volgens gegevens van begin 2020 zijn er nu ruim 40.000 actieve Nederlandse caches, en internationaal meer dan 2.400.000. Verder zijn er in 2019 al 100.000 geocachers actief in Nederland. Wereldwijd zijn dat er meer dan 6.000.000.
Speel je via de officiële app, dan kom je er al snel achter dat er veel caches grijs zijn gekleurd op de kaart. Dat betekent dat je details van deze caches in de app alleen kunt zien als je een Premium-abonnement hebt. Dat kost 5,99 euro per maand of 29,99 euro per jaar.
Bij stapeltellen is het de bedoeling om een getal te herleiden tot 1 cijfer. Dat kan je doen door de cijfers van dat getallen bij elkaar op te tellen, eventueel moet je dit herhalen totdat er uiteindelijk 1 cijfer overblijft. Voorbeeld: het getal 93. De cijfers optellen geeft 12, optellen van deze cijfers geeft 3.
Geocachers verbergen ergens een schat (een cache) en publiceren de coördinaten van de verbergplaats op het internet. Andere geocachers gaan dan, dikwijls om het eerst, op zoek naar die schat. Vaak moeten er opdrachten worden uitgevoerd en raadsels opgelost om de schat terug te vinden.
Een perfecte manier om een cache te verstoppen waar weinig ruimte is, of waar je wilt dat iemand goed moet zoeken. Met een magnetische onderkant. De logrolletjes kunnen als optie bij dit produkt gekozen worden.
Met behulp van de Wherigo Speler op een apparaat met een GPS ontvanger kunnen gebruikers fysieke locaties bezoeken, virtuele dingen oppakken en gebruiken, omgaan met virtuele karakters en puzzels in de echte wereld oplossen. krijgen van aanwijzingen of taken en het horen van geluiden op het apparaat.
De GeoTour Kop van Drenthe is een route met ruim zeventig schatten, ook wel caches genoemd. Met behulp van een app waarop je coördinaten ziet kun je ze vinden. "Er waren al veel van dat soort caches", legt Jolanda Doornbos namens de Stichting Kop van Drenthe uit. Allerlei nieuwe caches vormen uiteindelijk de GeoTour.
Geocaching België
Er zijn op dit moment meer dan 31.000 geocaches verstopt in België. De oudste geocache van België ligt in Haut-Fays en ligt er al sinds 6 juli 2000. Het kreeg de simpele naam GC 40 geocache mee en als je naar de coördinaten kijkt, ligt hij niet zomaar op die plaats.
Soms zijn in de eigenschappen van foto's/afbeeldingen aanwijzingen verborgen. – Andere talen. Sommige Mystery caches willen dat je andere talen “decodeert”. Als je de tekst in een online vertaler plaatst en deze naar je eigen taal converteert, leidt dit vaak naar de oplossing.
Maar wie vermoedt dat hij een oudere versie van de site ziet, kan de cache legen. Alle tijdelijke bestanden worden dan verwijderd. Dit kan geen kwaad, het enige gevolg is dat websites misschien iets langzamer laden.
Door alle cache bestanden te wissen zal de website de laatste versie van de server ophalen zodat u weer de actuele informatie te zien krijgt op uw computer. Hieronder vind je de nodige instructies om de cache te wissen in de meest gebruikte browsers.
Ook kun je het cachegeheugen van je browser op je Android telefoon wissen. Wat gebeurt er als je deze cache wist? In deze cachegegevens zijn je bezochte websites en bepaalde data hiervan, zoals afbeeldingen en bestanden, tijdelijk opgeslagen. Heel handig, als je snel weer terug wilt naar een site.
Overigens kun je het omrekenen ook relatief eenvoudig zelf doen; het enige wat je moet onthouden is dat er 60 minuten in een graad gaan, en 60 seconden in een minuut. Voorbeeld: bij de breedtegraad 52.09061 heb je 52 graden en 0,09061 * 60 = 5,437 minuten.