Het oorsmeer hoort lichtgeel te zijn en niet te overvloedig. Overmatig donkerbruin of zwart oorsmeer wijst op een probleem en ruikt meestal ook niet fris.
Een veel voorkomend verschijnsel bij honden met oormijt is dat de hond veel aan de oren krabt en schudt met de kop. Oormijt geeft namelijk veel jeuk. Ook zien we bij een oormijt-infectie vaak een grote hoeveelheid donker oorsmeer.
Heeft uw hond te veel oorsmeer? Maak dat niet het hele oor schoon; de oorschelp schoonmaken is voldoende. Als het oorsmeer helemaal is vastgeplakt, kunt u een scheutje babyolie of minerale olie in het oor druppelen. Ook zijn er speciale producten verkrijgbaar die het schoonmaken van hondenoren vergemakkelijken.
Hoe vaak moet je de oren van je hond schoonmaken? Algemeen kan worden geadviseerd om de oren wekelijks schoon te maken. Het verschilt nogal per hond en ras hoe snel de oren vuil kunnen worden. Honden met hangende oren en lange haren zullen regelmatig moeten worden gecontroleerd in de oren.
Conclusie. Gesteld kan worden dat de beste oorreiniger voor honden Oxyfresh Pet Ear Cleaner is. Het bevat de unieke actieve zuurstof-formule Oxygene waardoor de werking optimaal is. Hier tegenover staat dat er geen irriterende stoffen als ingrediënt zijn toegevoegd.
De diagnose oormijt stelt de dierenarts door met een speciale oorkijker, de otoscoop, de gehoorgang te inspecteren. Soms zijn met het blote oog de mijten te zien, soms wordt er een beetje oorsmeer bekeken onder de microscoop.
Oormijten zijn kleine uitwendige parasietjes of beestjes die in en rond de gehoorgangen van dier leven en niet met het blote oog te zien zijn. Ze zien eruit als kleine, witgrijze spinnetjes en ze zorgen voor heel wat jeuk en irritaties in de gehoorgangen van onze huisdieren.
Teveel oorsmeer bij een hond kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Een gele of roodbruine oorsmeer kan een teken zijn dat uw hond een oorontsteking heeft. Naast een stank kan dit ook voor pijn zorgen, helemaal als Het spreekt voor zich dat dergelijke klachten het welzijn van je lieveling ernstig aantasten.
Spoelen: bij grote hoeveelheid oorsmeer en/of pus kan oorspoelen erg nuttig zijn om de zalf daar te laten werken waar het hoort. Bij hele hardnekkige infecties zoals Pseudomonas kan het spoelen in de loop van de behandeling vaker nodig zijn.
Oorontstekingen gaan niet vanzelf over en uw hond kan vaak erg veel last hebben van zo'n ontsteking. Na het algemeen klinisch onderzoek kijkt de dierenarts met een otoscoop in de oren van uw hond.
Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit. De gehoorgang errond kan rood zien omdat de oorprop irriteert.
Als je hond met de oren schudt dan is het mogelijk dat je huisdier last heeft van een onderliggend probleem. De meest voorkomende problemen zijn een oorontsteking of oormijt. Oormijten zijn kleine beestjes die eruit zien als witgrijze spinnetjes.
De symptomen van een hond met oorontsteking
Krabben aan het ontstoken oor. Donker oorsmeer of pus in de oorschelp. Geur: het oor kan behoorlijk gaan stinken. Roodheid en zwelling van de gehoorgang.
De symptomen van een oorontsteking zijn vrij duidelijk. Het dier flappert met zijn oren of krabt eraan en piept soms van de pijn en heeft dan vaak ook zijn kop scheef. De binnenkant van de oorschelp is rood en vies. Bovendien kan het zeer onaangenaam ruiken en het oor kan 'lopen'.
Soms is een oorontsteking het gevolg van een allergie en dit moet weer anders worden aangepakt dan een ontsteking die ontstaat door bacteriën of schimmels. Wacht niet te lang! Een oorontsteking kan erg gevaarlijk zijn. In het ergste geval kan de ontsteking voor onherstelbare schade aan de gehoorgang veroorzaken.
Druppels tegen oormijt bij honden
Honden met oormijt worden meestal behandeld met een pipet in de nek, die een werkzame stof bevat die de mijten doodt. Dit is bijvoorbeeld Stronghold of Advocate. Je behandelt dan 2 x met 1 maand tussentijd. Deze pipetten zijn alleen via de dierenarts verkrijgbaar.
De gehoorgang kan je behandelen met een oorreinigingsmiddel, de oorschelp kan je schoonmaken met speciaal daarvoor ontworpen doekjes. Deze producten zijn aangepast aan de pH-waarde (zuurgraad) van hondenoren.
Oormijt is erg besmettelijk en het gaat niet vanzelf over. Daarom is het belangrijk dat u uw hond(en) laat behandelen om de oormijt te bestrijden. Wanneer de infectie doorzet, kan uw hond namelijk een oorontsteking krijgen. Hierdoor kan zelfs het trommelvlies kapot gaan, wat leidt tot doofheid.
Omdat oormijt zo besmettelijk is wordt het lastig te voorkomen. Wel kun je regelmatig de oren van je hond schoonmaken met een milde en effectieve oorreiniger. Hiermee verwijder je in een vroeg stadium oormijten en eitjes en voorkom je complicaties zoals overmatig oorsmeer en oorontstekingen.
Oorontsteking hond zelf behandelen? Een oorontsteking kan je vaak zelf op een natuurlijke manier behandelen, door: Het oor van je hond goed te reinigen met een droge doek (Maak het oor nooit schoon met een wattenstaafje, gebruik geen alcohol of andere oplossingen die irriterend zijn voor een ontstoken huid)
Bij een oormijtinfectie kun je met oorzalf met een insecticide erin, goede resultaten boeken. Bij infecties met bacteriën of gisten zijn antibiotica of anti-schimmel zalven nodig. Wanneer de gehoorgang erg vies is, dan worden eerst de oren - onder een lichte verdoving - uitgespoeld.
In de meeste gevallen kun je oormijt bij je hond zelf behandelen, dit kan bijvoorbeeld zeer goed met het middel colloidaal zilver. Dit antibacteriele, antivirale middel (doodt ook schimmels en gisten) pakt ook kleine parasieten zoals oormijt bij je hond aan.
Behandeling van tekeninfestaties. Het diergeneesmiddel heeft een onmiddellijke en aanhoudende acaricide werking gedurende 5 weken tegen Ixodes ricinus en Ixodes hexagonus en 4 weken tegen Dermacentor reticulatus en Rhipicephalus sanguineus. Behandeling van oormijten (Otodectes cynotis).