Wat te doen bij slippen? Mocht je om een of andere reden toch in de slip raken, laat dan het gaspedaal en rem helemaal los. Probeer vervolgens weer langzaam te remmen. Indien de auto blijft slippen, trap dan de koppeling zo ver mogelijk in en draai het stuur in de richting waar je naar toe wilt.
Je auto kan op twee verschillende manieren in de slip raken. Onderstuur wordt ook wel voorwielslip genoemd. Bij deze slip blokkeren je voorwielen en wordt de bocht die je maakt groter. Bij overstuur, ook wel achterwielslip genoemd, breekt de achterkant van de auto uit en wordt de bocht ineens een stuk krapper.
Het is overigens goed om zo'n situatie eens in de praktijk te ervaren en te trainen. Bij correctie van een slip helpt het als de wielen van de auto 'vrij' kunnen draaien, en daarin niet worden belemmerd door aandrijving of remmen. Blokkerende of doorslippende wielen kunnen namelijk geen dwarskrachten overbrengen.
Overstuur ontstaat wanneer bij het maken van een bocht de achterkant de voorkant probeert in te halen. De maximale grip op de achterwielen wordt dan overschreden waardoor de achterbanden naar buiten glijden. Om overstuur te corrigeren kan je tegensturen waardoor de auto weer recht op de weg komt.
Droogsturen is erg slecht voor de banden én de stuurinrichting. Enkele centimeters rijden is al genoeg om veel slijtage te voorkomen. Wanneer het keren in een straat niet lukt in 3 bewegingen zie ik het liever in 5 bewegingen, al rijdend, dan te gaan droogsturen.
Het is verstandig om zo min mogelijk met ingetrapte koppeling te rijden. Niet alleen omdat dit leidt tot slijtage aan je koppeling, maar ook omdat het gevaarlijk kan zijn, zeker in de bochten. Als je remt met ingetrapte koppeling, dan rem je ontkoppeld. Dat kost energie en dus ook brandstof.
Geen voet op koppeling
Helaas is dit gedrag erg slecht voor de koppeling. Het is raadzaam om het koppelingspedaal alleen kort in te trappen wanneer dit echt nodig is. Het aanraken of licht intrappen van het pedaal leidt al tot hogere slijtage en een kortere levensduur.
Rijden met gladheid tip 3: Trap je rem én koppeling hard in
Trap je rem en koppeling tegelijkertijd hard in. Dit zorgt voor een hoge remdruk, zodat het ABS (antiblokkeersysteem) wordt geactiveerd. Het ABS is nodig zodat je wielen blijven draaien en je kunt blijven sturen.
Prijs. De slipcursus 3.0 kost € 99,- per persoon.
[erga] wegglijden. [erga] door gladheid over de weg schuiven.
De conclusie is: een versnelling overslaan is geen enkel probleem, als je de juiste mechanische sympathie toepast. Heb respect voor de mechanische delen en hun werking en je kunt gerust van z'n twee naar z'n vier en andersom.
Als je gaat remmen op het moment dat je de bocht ingaat, kun je de controle verliezen, omdat de banden geen grip houden op de weg.
Bij het nemen van de bocht met de koppeling ingedrukt zal je snelheid veel lager zijn, terwijl je als je niet de koppeling indrukt de motor stationair de snelheid blijft aanhouden. Wat misschien ook is, is dat je stuurtechniek niet snel genoeg is om de bocht aan die snelheid te nemen.
Laat de koppeling opkomen tot dat je voelt dat de auto wil gaan rijden ( aangrijpingspunt ) geef dan een beetje gas en laat de koppeling rustig verder opkomen en geef steeds een beetje meer gas. als de auto rijdt laat je de koppeling geheel los. Laat je de koppeling te snel los dan slaat de auto af.
Het beste antwoord
Als je stilstaat en aan het stuur draait, verander je de stand van de wielen, die door het gewicht van de auto stevig op de weg geduwd worden. De wrijving is dan heel hoog, dus je zult veel kracht moeten zetten (en het is slecht voor je banden). Dat is anders dan wanneer je rijdt.
De wielen in de rondte
Theoretisch zou je dus het stuur 15 keer rond moeten draaien om de wielen helemaal rond te doen gaan. In de praktijk wordt uiteraard voorkomen dat je dit ook echt zou kunnen doen. Je kunt meestal zo'n tweeëneenhalve slag aan je stuur geven.
Onderstuur kan ook ontstaan als gevolg van het te vroeg op het gas gaan. De voorwielen kunnen de bocht op die snelheid dan niet meer aan en verliezen grip. Overstuur is het tegenovergestelde daarvan. Dan verliezen juist de achterbanden eerder grip dan de voorbanden en gaat de auto aan de achterkant glijden.
Wat Gebeurd Er Bij Onderstuur En Overstuur Bij Het Motorrijden? Onderstuur, de naam zegt het al, te weinig stuurkracht, betekent dat het voorwiel in een bocht uitbreekt (slipt), eerder dan het achterwiel. Overstuur is het tegenovergestelde en betekent dat het achterwiel eerder uitbreekt dan het voorwiel.
Bij onderstuur maakt de auto een ruimere bocht dan je zou verwachten op basis van de stand van je stuurwiel en bij overstuur duikt de auto juist richting binnenbocht, het één is in basis zelfcorrigerend het ander juist niet.