De pH loopt van 0, heel zuur, tot 14, heel basisch. Als de pH lager is dan 7 is een oplossing zuur, als de pH hoger is dan 7 is een oplossing basisch. Als een stof een pH heeft van 7,0 is de oplossing neutraal. De pH kun je ook berekenen als de de concentratie H+ionen weet.
Een base is een verbinding die een proton H+-ion op kan nemen. Daarom wordt een base ook wel een protonacceptor genoemd. Er hoeft dan ook geen H+ in de molecuulformule voor te komen. Voorbeelden van basen zijn NH3, CH3NH2, HSO4- , SO42– en H2O.
De zuurgraad, ofwel de pH-waarde kan liggen tussen de 0 en 14. Alle pH-waarden van vloeistoffen van 0 tot 7 noemen we zuur (hoe lager de waarde des te meer zuur).Alle pH-waarden van 7 tot 14 noemen we basisch (hoe hoger de waarde des te meer basisch). Een pH-waarde van 7 is neutraal, dus niet zuur en niet basisch.
Als een zuur maar een H+-ion kan afstaan, zoals HCl, dan heet dat een eenwaardig zuur. Hetzelfde geldt voor basen. Een meerwaardige base is een base die meer dan 1 H+ion kan opnemen, en een eenwaardige base is een base die maar 1 H+-ion kan opnemen.
pH bereken je als volgt: pH = -log[H+]. [H+] is de concentratie H+ ionen in een oplossing. Hoe hoger de concentratie, hoe meer H+ionen er in een oplossing zijn, dus hoe zuurder de oplossing is.
Als een base wordt opgelost in water, nemen de basische deeltjes een H+-ion op en reageren de watermoleculen juist als zuur. De watermoleculen staan dus een H+-ion af waardoor er OH--ionen (hydroxideionen) ontstaan.
De pH is een maat voor de zuurgraad (ook wel zuurtegraad) van een waterige oplossing. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, en dus een hoge zuurgraad. Basische oplossingen hebben een pH hoger dan 7 en dus een lage zuurgraad.
Om te weten of iets een sterke base of een zwakke base is, kijk je in Binas-tabel 49 of ScienceData-tabel 9.1c. Sterke basen staan rechtsonder en hebben een KB >> 1.Alle andere basen in de tabel zijn zwakke basen.
Om te weten of iets een sterk zuur of een zwak zuur is, kijk je in Binas-tabel 49 of ScienceData-tabel 9.1c. Sterke zuren staan linksboven en hebben een KZ >> 1.
Fluorantimoonzuur (HSbF6) is het sterkste, tot nu toe bekende synthetische superzuur. Het zuur wordt gevormd door waterstoffluoride (HF) en antimoon(V)fluoride (SbF5) in verschillende verhoudingen met elkaar te mengen.. De 1:1-verhouding vormt het sterkste superzuur.
Verzurende voedingsmiddelen
Voedingsmiddelen die je zuur maken zijn onder andere dierlijke eiwitten, suikers, koffie, alcohol, frisdrank, verzadigde vetten en dergelijke. Maar ook diverse granen en notensoorten verzuren het lichaam.
Verzurende voedingsmiddelen
Zuurvormende voedingsmiddelen laten na verbranding zure reststoffen achter, zoals urinezuur, fosforzuur, looistof en azijnzuur. Zuurvormende voeding omvat o.a. melk en zuivelproducten, frisdranken, koffie, vis, vlees, eieren, snoep en granen.
Zuur is een bekende smaak. In de keuken komen veel verschillende zuren voor, als citroensap, azijn, tomatenpuree, bijna alle fruitsoorten, wijn. Basen of een basische smaak proef je minder vaak, het is de smaak van zeep.
OH- is een sterke base, H**2**O is zowel een zwak zuur als zwakke base.
Ammoniak (NH3) is geen zuur, maar een base. Ammoniak heeft een verzurend effect na depositie op de bodem, vegetatie of wateroppervlakken.
Het sterkste zuur is H2O, de sterkste base is OAc-. De oplossing is basisch (alkalisch). Een zout dat opgebouwd is uit een kation van een sterke base en een anion van een zwak zuur levert een basische oplossing bij oplossen ervan in water.
Chemie. De zure smaak ontstaat wanneer waterstof zich in de vorm van positief geladen ionen losmaakt uit een zuur; De zuurgraad is een maat voor de hoeveelheid werkzame ionen, en wordt uitgedrukt in de pH. Hoe lager de pH, des te sterker het zuur.
Zuur is kortgezegd alles met een pH-waarde lager dan 7. De pH-waarde is de maat voor de zuurgraad; hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder het is.
Praktisch alle NaOH-eenheden nemen een proton (van water) op. De baseconstante van NaOH is zeer groot. NaOH is een sterke base.
Het sterke zuur is volledig geïoniseerd.Het zwakke zuur daarentegen splitst slechts enkele protonen af en kan dus verwaarloosd worden. De sterke base is volledig gedissocieerd. De zwakke base daarentegen zal slechts enkele protonen opnemen en daarbij zullen dus slechts enkele OH--ionen ontstaan.
Bij een sterke base nemen praktisch alle moleculen een proton op. Bij een zwakke base nemen slechts een klein aantal moleculen een proton op.
In hoge concentraties, als de pH lager is dan 1 kunnen zuren schadelijk zijn. Een pH lager dan 4,5 is giftig voor verschillende (water)diertjes. Een pH lager dan 1,5 kan brandwonden veroorzaken (huid oplossen).
Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring. Maar ook vermoeidheid (vooral ochtendmoeheid), een vieze adem, een onaangename zweetlucht en onverklaarbaar vocht vasthouden of gewichtstoename kunnen veroorzaakt worden door verzuring.
Het aantal H+ ionen bepaalt de zuurgraad van het water in een schaal van 0 - 14. Water (H2O) is opgebouwd uit H+ en OH- ionen en de verhouding tussen vrije H+ ionen en OH- ionen is de pH-waarde. Hoe hoger het aantal H+ ionen, des te zuurder het water en omgekeerd, hoe meer OH- ionen des te meer alkalisch is het water.