Als je in een leaseauto rijdt, bouw je zelf officieel geen schadevrije jaren op. Wel kun je deze schadevrije jaren na afloop opvragen bij de leasemaatschappij. Je krijgt van de leasemaatschappij dan een leaseverklaring. In een leaseverklaring staat hoelang je in de auto hebt gereden en hoeveel schades er zijn geweest.
Het hangt af van de leasemaatschappij of en hoeveel schadevrije jaren je kunt meenemen. De leasemaatschappij vraagt het aantal jaren net als de verzekeraar op in Roy Data. Bij een hoger aantal schadevrije jaren krijg je soms korting op de leaseprijs, maar dat is niet altijd zo.
Om je schadevrije jaren op te vragen log je in op de website van je huidige autoverzekeraar. Daar zoek je jouw polisgegevens op, want daar staan je schadevrije jaren vermeld.
Schadevrije jaren kun je opvragen in een digitaal systeem genaamd Roy-Data. In Roy-Data staan royementsgegevens, zoals het aantal schadevrije jaren. Alleen verzekeringsmaatschappijen hebben toegang tot deze database. Ook een tussenpersoon kan de schadevrije jaren niet online inzien of telefonisch opvragen.
U kunt uw schadevrije jaren in Roy Data opvragen via de website van Stichting EPS. Dit doet u door middel van het inzagerecht formulier. Hier vult u uw persoonsgegevens in. Vervolgens verstuurt u het formulier, samen met een kopie van uw legitimatiebewijs, digitaal.
Nadat de schadevrije jaren in Roy-data zijn geregistreerd, zijn ze bij de meeste verzekeraar nog 3 jaar geldig.Bij een enkele verzekeraar is dit maar 2 jaar, en bij anderen juist 4 of zelfs 5 jaar. Hoe lang schadevrije jaren bij een verzekeraar geldig blijven, kun je opzoeken in de polisvoorwaarden van je verzekering.
Alleen een verzekeringsmaatschappij heeft toegang tot deze database. Wanneer je wilt weten hoeveel schadevrije jaren je hebt staan in Roy-data, dan kun je een verzoek indienen. Je ontvangt deze gegevens dan per post.
Schadevrije jaren vervallen één tot vijf jaar nadat er geen autoverzekering meer op je naam staat. Het verschilt per verzekeraar hoe ver er terug wordt gekeken, maar bij de meeste verzekeraars wordt een periode van drie jaar gehanteerd.
Roy Data is een landelijke database, waarin verzekeraars bijhouden hoeveel schadevrije jaren hun klanten hebben opgebouwd. Je kunt via Roy Data schadevrije jaren overdragen en verzekeraars kunnen via Roy Data schadevrije jaren opvragen om te bepalen hoeveel premiekorting ze je kunnen geven.
Helaas blijven schadevrije jaren niet onbeperkt geldig. Na het opzeggen van je autoverzekering zijn schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. De schadevrije jaren blijven dus ook nog 3 jaar in Roy data staan. Na deze 3 jaar zijn ze niet meer geldig en komen ze te vervallen.
Je verliest schadevrije jaren door schade te claimen bij de autoverzekeraar. Eén schade kost je vijf schadevrije jaren. Wanneer je meer dan 15 schadevrije jaren hebt, val je na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren.
Je krijgt één schadevrij jaar als je een jaar lang geen schade claimt. Claim je wel schade, dan verlies je er 5 iedere keer dat je schade claimt. Omdat je schadevrije jaren sneller kunt verliezen dan opbouwen, kan je ook op negatieve schadevrije jaren komen.
1. Kijk op jouw polisblad hoeveel schadevrije jaren je hebt. 2. In de tabel hieronder zie je hoeveel schadevrije jaren je overhoudt als je geen schade rijdt.
Als je in een leaseauto rijdt, bouw je zelf officieel geen schadevrije jaren op. Wel kun je deze schadevrije jaren na afloop opvragen bij de leasemaatschappij. Je krijgt van de leasemaatschappij dan een leaseverklaring. In een leaseverklaring staat hoelang je in de auto hebt gereden en hoeveel schades er zijn geweest.
De minimale looptijd van een financial lease contract is 12 maanden. Aangezien een auto vaak niet ouder mag worden dan 120 maanden (10 jaar), kan een auto van 110 maanden aan het begin van de looptijd niet meer ondergebracht worden in een financial lease contract van 12 maanden.
Er kan gedurende de leaseperiode natuurlijk altijd iets gebeuren waardoor je de private leaseauto eerder wil inleveren. Mocht er zich zo een situatie voordoen, dan mag de leasemaatschappij je een opzeggingsvergoeding vragen. Dit staat omschreven in het leasecontract.
De tweede auto staat in dat geval op dezelfde trede in de bonus-malusladder als de eerste auto. Het is niet mogelijk om de schadevrije jaren van je eerste auto ook mee te nemen naar je tweede auto. De schadevrije jaren gelden alleen voor de eerste auto.
Het is mogelijk om samen schadevrije jaren op te bouwen, maar ze blijven verbonden aan één persoon. Diegene die de autoverzekering op naam heeft is de eigenaar van de opgebouwde jaren. Bij het uit elkaar gaan, blijven de schadevrije jaren dus van één van beide partners.
Uw schadevrije jaren staan in Mijn Centraal Beheer onder Autoverzekering.
Je opgebouwde schadevrije jaren kun je meenemen naar een nieuwe autoverzekeraar.Hiervoor heb je een royementsverklaring nodig van je huidige verzekeraar. De royementsverklaring is een schriftelijke document waarmee jij je schadevrije jaren kunt bewijzen.
Hoeveel schadevrije jaren verlies je na schade? Wanneer je schade rijdt en deze claimt bij je autoverzekering, val je altijd terug in schadevrije jaren. Per geclaimde schade val je tegenwoordig bij elke verzekeraar 5 tredes terug op de bonus-malus ladder.Je komt echter nooit lager uit dan -5 schadevrije jaren.
Het afkopen van schadevrije jaren is eigenlijk niets anders dan de schade voor eigen rekening nemen. U heeft namelijk in ieder geval tot één jaar na de schadedatum de mogelijkheid om zelf de schade (terug) te betalen. De maximale termijn voor het (terug)betalen van de schade kan per verzekeraar verschillen.
Dit is sinds 1 januari 2016 bij iedere verzekeraar gelijk. De meeste kortingen op je autoverzekering gaan tot 15 schadevrije jaren en vaak heb je al minimaal 75% korting als je 10 schadevrije jaren hebt.
U bouwt alleen schadevrije jaren op als u een auto op uw naam verzekerd heeft. Schadevrij rijden in de auto van de buurman geeft u dus geen recht op schadevrije jaren. Ook als u aantoonbaar regelmatig heeft gereden en geen schades heeft aangericht, heeft u nog steeds geen recht op extra korting.