Na openen, moeten alle Alpro producten bewaard worden in de koelkast van max. 7 graden en gebruikt worden binnen 5 dagen.
Havermelk is minder lang houdbaar – het blijft meestal zo'n zeven tot tien dagen goed in de koelkast als het eenmaal geopend is. Inspecteer, ruik, of proef na dat punt of de melk bedorven is. Is dat niet het geval, drink het dan op, maar gooi het anders weg!
Havermelk bewaren
Begin je te twijfelen aan de houdbaarheid van de melk? Gooi het dan niet meteen weg, want het kan zomaar zijn dat het nog prima te gebruiken is. Als het nog prima ruikt en er normaal uitziet, kun je de havermerk bewaren en nog prima door je koffie heen doen!
Het is belangrijk dat je de melk in de koelkast bewaart. Als je het goed bewaart, kun je een pak melk dan vaak nog zo'n 3 tot 5 dagen na opening gebruiken. Zet het na gebruik meteen terug in de koelkast, elk uur buiten de koelkast maakt de melk minder lang houdbaar.
De ongeopende verpakking kan worden bewaard op kamertemperatuur. Geopende verpakking koel bewaren, max. 8 °C.
Deze drank maakt ons echt trots. Het is niet alleen dat er haver, zuiver water, koolzaadolie en een snufje zout plus wat extra vitaminen en calcium in zit. Het mooiste is dat hij op kamertemperatuur kan worden bewaard en een perfecte drank is om mee te nemen – waar dan ook naartoe.
Oatly Havermelk Bio 1LT
De drank is gemaakt van 100% biologische haver. Haver is rijk aan vezels en allerhande nuttige voedingsstoffen, zoals beta-glucanen*, die uitermate gezond zijn voor het hart.
Een geopende verpakking volle, halfvolle en magere koffiemelk kunt u 5 tot 7 dagen in de koelkast bewaren en tot 2 maanden in de vriezer. Zet de verpakking na gebruik wel direct terug in de koelkast, om de kans op bederving te minimaliseren.
Karnemelk kan tot twee weken goed blijven wat te danken is aan het hoge zuurniveau, maar het is de eerste week op zijn best. Zodra de verpakking geopend is, kan je het het beste binnen een week opdrinken, maar het wanneer het gebruikt wordt om mee te bakken kan het langer bewaard worden.
Welke melk is gezonder, houdbare melk of verse melk? Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen houdbare en verse melk. Melk bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Het verschil in voedingsstoffen tussen houdbare melk en verse melk is bij de verhitting maar heel klein.
Uit een jaarlijkse analyse van online supermarkt Picnic bleek in januari dat haverdrank van Oatly in 2020 het vaakst in Amsterdamse winkelmandjes belandde, vanwege de sluiting van de horeca en het vele thuiswerken.
Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening.
Je ziet weleens 'Na openen beperkt houdbaar' staan op een verpakking, bijvoorbeeld op een pot currypasta of een flesje koffiemelk. Hoe lang 'beperkt' is, wordt niet verteld door de fabrikant, maar in de praktijk varieert de houdbaarheid tussen een paar dagen (bij koffiemelk) en een paar maanden (rode saus).
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
'Door de zuurtegraad van de koffie, het verschil in temperatuur en het kloppen van de melk, kan de melk gaan stremmen omdat plantaardige melk daar niet tegen bestand is. Het is daarom lastig voor barista's om plantaardige melk te gebruiken. De barista-variant is dus speciaal ontwikkeld om te gebruiken met koffie.
Haverdrink. Met haverdrink krijg je zo'n anderhalve gram vezels per glas binnen. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en het cholesterolgehalte in je bloed. Al moet je wel meerdere glazen haverdrink per dag drinken voor een effect.
Laat melkproducten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast laten staan, gooi deze daarna weg. Bewaar bederfelijke producten in de koelkast.
UHT-melk: blijft goed tot 3 maanden nadat de THT-datum verstreken is als de verpakking gesloten is gebleven. Deze melk kan 72u tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden eens geopend. Gesteriliseerde melk: kan tussen 3 en 5 maanden na de THT-datum bewaard blijven als de verpakking gesloten is gebleven.
Karnemelk is gezond én lekker
Net als magere en halfvolle melk past karnemelk prima in een gezond voedingspatroon. Het zit propvol waardevolle voedingstoffen. Zo zitten er alle essentiële aminozuren in die je lichaam nodig heeft. Het is ook een bron van calcium en vitamine B12 en B6.
Halfvolle of volle melk invriezen, of soorten als sojamelk, koffiemelk of karnemelk, is mogelijk. Maar je moet er wel rekening mee houden dat de structuur kan veranderen. Door het invriezen, of liever gezegd door het ontdooien, kan melk namelijk gaan schiften en een gelige kleur aannemen.
Anders dan koffiemelk is koffieroom niet ingedikt, dus niet geëvaporeerd. De typische smaak van koffiemelk blijft daarom bij koffieroom achterwege.
De oorzaak van het probleem kan aan twee dingen liggen: een teveel aan zuren in de koffie of de temperatuur van zowel de koffie als de sojamelk.
Na opening 5 dagen houdbaar in de koelkast (+8°C).
Haver- en amandelmelk zitten net als sojamelk onder de waarde van koemelk. Het is wel goed om de ongezoete variant van plantaardige melk te kopen, dat is een stuk gezonder. Het grootste verschil zit hem in eiwitten en vitamine B2 en B12. De verschillende plantaardige soorten melk bevatten hiervan minder dan koemelk.
De gezondste plantaardige melk
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers. Kijkend naar eiwitten steekt sojamelk met kop en schouders boven de andere plantaardige melken uit.