In ruimtes waar veel luchtcirculatie en ventilatie is, worden de ziektekiemen makkelijker naar buiten gezogen. Dat je je weerstand kan verhogen door 's nachts het raam van je slaapkamer open te zetten, is weliswaar niet bewezen.
Voordelen slapen met raam open
Dit betekent dat slapen met een open raam geen risicofactor voor een verkoudheid is. Door de continue toevoer van frisse lucht en zuurstof en de afvoer van vocht, slaap je bovendien dieper, belast je het lichaam minder en is de kans groter dat je zonder hoofdpijn wakker wordt.
Wanneer je ademhaalt, neemt de concentratie kooldioxide toe. En als je alle ramen en deuren dicht laat, hoopt deze concentratie zich alleen maar op. Dat heeft invloed op je gemoedstoestand.
Verkoudheid en griep worden veroorzaakt door een bacterie of een virus. Van kou zelf word je daarentegen niet ziek. Sterker nog; slaap je met je raam open, dan zorg je ervoor dat ziektekiemen makkelijker naar buiten worden afgevoerd. Let wel op; lig je te rillen van de kou, dan heeft dit wel invloed op je weerstand.
Met de ramen dicht heeft u minder last van eventueel geluidsoverlast en maakt u het inbrekers minder makkelijk om naar binnen te komen. In de maanden dat het kouder is buiten, heeft u met het raam open ook warmteverlies. De meest ideale temperatuur voor de slaapkamer is tussen de 16 en 18 graden.
In een koude ruimte verbrand je meer calorieën om op temperatuur te komen en te blijven. Je stofwisseling werkt beter bij koudere temperaturen, wat ook nog eens ziekten als diabetes helpt voorkomen. In plaats van naar de sportschool gaan en rauwkost eten, kun je dus ook een uurtje verkleumd onder de dekens gaan liggen.
Voldoende frisse lucht in huis via ramen en roosters
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan.
Gelukkig zijn deze zorgen voor niks: uit onderzoek is namelijk gebleken dat je helemaal geen warme winterjas, mooie tussenjas of een zomerjas zoals een smart parka aan hoeft te hebben om wel of niet ziek te worden. Kou heeft namelijk in eerste instantie niets te maken met het feit dat je ziek wordt.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Zet zoveel mogelijk ramen open, ook overdag. Frisse lucht zorgt voor zuurstof waardoor je slaapkamer minder benauwd en bedompt is, ook in de zomermaanden. Tip voor tijdens warme nachten: zet niet alleen de ramen open, maar slaap ook met de gordijnen open zodat koele en frisse lucht ongehinderd binnenstroomt.
Om te voorkomen dat de spuiventilatie in een verblijfsruimte uitsluitend via een deur kan plaatsvinden, moet iedere verblijfsruimte ten minste één te openen raam hebben. Dit raam mag ook een schuifpui zijn.
De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. De een slaapt net wat beter met nog een graadje minder en de ander met 19 graden.
Lucht de slaapkamer iedere dag. Dat doe je zo: je zet de ramen zo'n 10 minuten tegen elkaar open voor extra aan- en afvoer van lucht. Het raam en de deur open kan natuurlijk ook.
Nee hoor, tenzij de kamer hermetisch is afgesloten, oftewel, luchtdicht, ofwel vacuum. Indien de kamer dus luchtdicht wordt afgesloten, houdt dit in, dat er geen lucht meer in of uit kan. Uiteindelijk raakt de zuurstof op en stik je.
Op dat ogenblik ademen ze namelijk frisse lucht in die wellicht van betere kwaliteit is dan de lucht in de huiskamer of op school. Daarnaast blijft de neusdoorgankelijkheid beter behouden omdat je dankzij de frisse buitenlucht spontaan door de neus ademhaalt.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Door te hoesten maakt je lichaam je luchtwegen vrij om ze gezond te houden. Honing is, net zoals medicatie, vooral bedoeld om je hoest te verlichten. Het geneest de infectie niet en doet je klachten niet volledig verdwijnen.
Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn.
“Het is onzin dat je van kou of tocht op zichzelf ziek wordt” vertelt Jan Wilschut, viroloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Verkoudheid of griep krijg je door een virus dat je van andere mensen krijgt aangeproest.”
Verkoudheidsvirussen verspreiden zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht die door anderen weer worden ingeademd. Dit gebeurt vooral als mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes (bijvoorbeeld in de bus, tram of trein, op kantoor, op school of in een kinderdagverblijf).
Tocht: niet zo onschuldig als het lijkt
Bekende gevolgen van langdurig op de tocht zitten, zijn stijve schouders of een stijve nek. Soms wordt dit toegeschreven aan een muisarm en komen mensen er later pas achter dat de werkelijke oorzaak de tochtstroom op kantoor is.
Even de woning luchten om de frisse buitenlucht de woning in te laten komen, voelt fijn maar is van korte duur. Deze frisse lucht is al snel verdwenen, waardoor de ongezonde stoffen zich weer ophopen. Een huis moet 24 uur per dag ademen, net zoals wij mensen dat moeten.
Goed ventileren betekent 24 uur per dag ventileren. Af en toe een raampje open is niet genoeg. Doe je de ramen dicht? Dan is de lucht in je huis na een half uur al weer vuil.