Typisch Belgische voedingsmiddelen zijn brood, graanproducten, aardappelen, bloemkool, witloof, spruitjes, boter, eerder vlees dan vis, varkensvlees, sauzen, speculaas, Brusselse en Luikse wafels, Luikse siroop (perenstroop) en 'filet américain' (rauwe tartaar) als broodbeleg.
De heerlijke goudgele frietjes, stoofvlees op Vlaamse wijze, Luikse wafel, mosselen en nog veel meer. Ontdek de Belgische keuken tijdens je staycation of bezoek. België kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.
Typisch Belgisch ontbijt
Het lijkt veel op het Nederlandse ontbijt, met brood (al dan niet geroosterd) en beleg, zoals jam, pasta en ham. Verder zijn er koffiekoeken, die veel lijken op de Nederlandse koffiebroodjes.
In België eten we gemiddeld tussen 12.00 en 13.00 uur. Van alle landen in Europa lunchen, niet geheel verrassend, de Spanjaarden het laatst namelijk tussen 13.00 en 14.00 uur.
Een vergelijking van Europees statistiekbureau Eurostat toont aan dat de Belgen het vaakst gesuikerde frisdrank drinken. Maar liefst 20,4 procent van de ondervraagde Belgen (15 jaar en ouder) geeft aan dagelijks minstens een keer naar het gesuikerde goedje te grijpen.
Als lunch gaan Belgen vaak voor de traditionele boterhammen met hartig beleg zoals kaas of hesp, samen met soep. 's Avonds eten de meeste Belgische gezinnen een warme maaltijd. Vaak is dat soep, warme aardappelen met groenten en vlees of vis met saus.
Bier. Als je België zegt, zeg je natuurlijk bier. Belgen zijn grote bierliefhebbers en het is dan ook vrij normaal tijdens de lunch of aan het einde van de dag een biertje te drinken. Tevens kent het land enorm veel speciaalbieren, welke ook allemaal een eigen glas hebben.
Maar er is ook goed nieuws: een kwart van de Belgen gaat minstens één keer per week op restaurant en 10% zegt zelfs 3 keer per week of meer te gaan.
Volgens de laatste Belgische voedselconsumptiepeiling (VCP 2014) eet de gemiddelde Belg nog altijd te weinig gezond. En het is een probleem van de hele bevolking: jong en oud, mannen en vrouwen, met en zonder overgewicht, hoog- en laagopgeleid.
De meeste Belgen schotelen hun gasten een erg traditioneel menu voor, zo blijkt uit een bevraging van warenhuisketen Carrefour bij meer dan 5.000 Belgen. Champagne, soep, fondue en ijsstronk spannen de kroon. De kans is groot dat u op oudejaarsavond een oester of twee, drie naar binnen slurpt.
Mannen drinken dagelijks meer gesuikerde frisdranken (29%) dan vrouwen (19%). 64% van de Vlamingen consumeert dagelijks melkproducten (of sojaproducten verrijkt met calcium). Wie hoger opgeleid is, eet meer groenten en fruit, maar grijpt ook sneller naar een zoete of zoute snack (42%) dan lager opgeleiden (28%).
Ook 's avonds gaan de Denen graag lekker eten in een restaurant. De meeste restaurantkeukens zijn tussen 18.00 uur en 21.00 uur geopend. In de steden zijn ze vaak tot 22.00 uur geopend, of nog langer. Het Deense eten telt niet erg veel variatie.
Het ontbijt wordt door de meeste mensen genuttigd tussen 7:30 en 9:00 uur, de lunch tussen 12:00 en 13:00 uur en het avond- eten rond 18:00 uur. Volwassenen eten of drinken vaker iets in de middag en avond of nacht, kinderen eten het minst in de avond en nacht.
De avondmaaltijd vindt meestal plaats aan het eind van de dag, zo tussen 5 en 8 uur. Bij de avondmaaltijd heeft men vaak een grotere variatie aan voedsel en eet men vaak in gezelschap van gezinsleden, of andere familieleden en/of vrienden.
Pils blijft populairst
Ondanks de stijging van het speciaalbier segment blijft pilsener wel het meest gedronken bier in België. Want 30,4% van de ondervraagden drinkt liefst pils. Dan volgen regionale bieren (14,4%), Trappistenbier (14,3%), Abdijbieren (14,2%) of andere sterkere blonde bieren (14,1%).
De stoofkarbonade of stoverij is een typisch Vlaams gerecht. In Wallonië heet het ook wel carbonade flamande. Het gerecht is verkrijgbaar in de meeste frietkotten en talrijke restaurants in België.
In de prehistorie overleefde men aanvankelijk ook in het huidige België van jagen, vissen & verzamelen. Op het menu stonden bijv. wild & gevogelte; vis, schaal & schelpdieren; noten, (klein)fruit, honing, kruiden, knollen, wortels en paddenstoelen.
Wanneer je naar heel Nederland kijkt dan kun je stellen dat we in heel Nederland graag als hartige snack een kroket, bitterbal, haring, kibbeling, kaas of een patatje eten. Zoete snacks die in heel Nederland worden gegeten zijn poffertjes, pannekoeken, drop en stroopwafels.