Mercurius is de planeet in het zonnestelsel met de kleinste en snelste baan om de zon. Het is de kleinste van de acht planeten, nauwelijks groter dan de Maan. Het is net als de Aarde een terrestrische planeet, met een vast oppervlak dat lijkt op de Maan.
Allereerst valt Mercurius op vanwege zijn korte afstand tot de zon en de langzame rotatie om zijn ei- gen as, waarbij één dag op Mercurius (176 aardse dagen) even lang duurt als twee Mercurius-jaren (een Mercurius-jaar duurt 88 aardse dagen).
In combinatie met de omloop om de zon in 88 dagen duurt één dag op Mercurius ruim 176 aardse dagen.
Hoewel Mercurius niet zo heel ver van de aarde staat - BepiColombo vliegt er over drie jaar al een keer langs - duurt het zeven jaar om in een baan rond de planeet te komen.
Hoewel hij langzaam ronddraait, reist Mercurius sneller rond de zon dan welke andere planeet dan ook — met 47 km/s. Ter vergelijking: de op één na snelste planeet in ons zonnestelsel, Venus, heeft een snelheid van 35 km/s.
Mercurius heeft geen atmosfeer, hoewel wel ijs is gevonden op de bodems van kraters. De satelliet BepiColombo, die afgelopen oktober is gelanceerd, gaat onderzoeken waar dat ijs vandaan komt, maar voor leven is het ongeschikt.
Venus is de tweede planeet vanaf de zon en staat op 108 miljoen kilometer. Een jaar op Venus is korter dan op aarde en duurt maar 225 dagen. Doordat Venus heel langzaam om haar as draait, duurt een dag juist langer, wel 117 aarddagen!
Mercurius is de eerste planeet in ons zonnestelsel en staat dus het dichtst bij onze zon. Het kan er dus heel erg warm worden, wel vierhonderd graden Celsius en soms zelfs nog meer. Veel te warm om er gewoon rond te kunnen lopen.
Mercurius is genoemd naar de boodschapper van de Romeinse goden,genaamd naar de 'snelle bode', omdat de planeet zo snel om de zon draait, daarom wordt hij ook de snelle planeet genoemd.
Volgens deze methode is de gemiddelde afstand tussen de aarde en Venus ruim 170 miljoen kilometer, terwijl de gemiddelde afstand tussen de aarde en Mercurius slechts 155 miljoen kilometer bedraagt. Oftewel: niet Venus, maar Mercurius is de planeet die het dichtst bij de aarde staat.
Zoals alle planeten draait Mercurius ook om zijn as. Maar daar doet de planeet wel erg lang over. Maar liefst 59 dagen! En dat, terwijl de planeet slechts 88 dagen nodig heeft om éénmaal om de zon te draaien.
Mercurius staat het dichtst bij de Zon van alle planeten, namelijk op een afstand van 57 miljoen kilometer. Hij is 3 keer kleiner dan de Aarde (4878 km). Mercurius draait in 58 dagen om z'n as en in 88 dagen om de Zon.
Je massa (in kg) blijft overal in het zonnestelsel hetzelfde, of je nu op de maan rondhuppelt dan wel platgedrukt wordt door de verpletterende zwaartekracht van de zon.
Ook Saturnus is een gasbol met vloeibare kern. Saturnus is te herkennen aan de ringen om de planeet. Deze ringen bestaan uit ijsbrokken en stenen. Saturnus heeft vele manen, net zoals Jupiter.
Door het methaan krijgt Uranus zijn blauwgroene kleur. Uranus is de koudste planeet in het zonnestelsel, met een minimumtemperatuur van -224°C (-371°F). Uranus is de enige planeet waarvan de evenaar bijna haaks op zijn baan staat, waardoor het lijkt dat hij op zijn zijkant lijkt te draaien op zijn orbitale baan.
De temperatuur op het oppervlak van Venus bedraagt 465°C. Hiermee is de planeet de heetste in het zonnestelsel.
Venus. Venus is de heetste planeet. Het is daar rond de 480 graden. Mercurius ligt wel dichterbij de zon maar Venus is bedekt met een dikke laag wolken zodat de warmte niet ontsnapt.
De kleuren van de acht planeten in ons zonnestelsel zijn al langer bekend: Mercurius is grijs, Venus is beige, de aarde is blauw, Mars is rood, Jupiter is oranje-wit, Saturnus is geel en Uranus en Neptunus zijn blauw. De kleur wordt bepaald door de samenstelling van het oppervlak en de atmosfeer.
Mercurius (in ouder Nederlands ook Merkuur) is een figuur uit de Romeinse mythologie. Hij was de god van de handel, reizigers, dieven en de winst. Reeds zijn naam duidt hem als zodanig aan, daar zijn naam waarschijnlijk is afgeleid van het Latijnse merx of mercator, wat "koopman" betekent.
Mercurius werd ongeveer 3000 jaar voor Christus ontdekt door de Sumeriërs. Venus werd ook door hun ontdekt in de 17e eeuw. Mars werd bekend in het Oude Egypte. De Arabieren noemde deze planeet 'Al Qahira'.
Wat bedoel je met "verjaren"? Als een jaar = 1 omwenteling om de zon, dan kun je ook op Neptunus verjaren (gesteld dat je op die planeet zou kunnen leven en lang genoeg leeft).
Jupiter is de vijfde planeet vanaf de zon en de grootste planeet van het zonnestelsel. De afstand tot de zon is 778 miljoen kilometer, waardoor een jaar op Jupiter 11,8 aardse jaren duurt. De dagen op Jupiter zijn wel korter dan op aarde: een dag duurt daar maar 10 uur.
Maar Jupiter is geen ster, het is een planeet, gemaakt van gas. Je kunt er dus niet op lopen. Jupiter is erg groot, maar dat betekent niet dat hij langzaam beweegt.