Het is in eerste instantie belangrijk om voor jezelf te bepalen wat waardevol is voor jou. Hierbij kun je denken aan vrijheid, liefde, gevoelens, plezier, veiligheid en groei. Als je dan weer kijkt naar groei, dan kun je die bijvoorbeeld waardevol vinden in je werk, maar misschien niet in je relaties.
In Wat is het leven nog waard dan? vertelt Wendy het verhaal van haar grootmoeder Francine die op 67-jarige leeftijd sterft door jong-dementie. In haar laatste levensfase overschouwt Francine de vele gebeurtenissen uit haar leven en worden een aantal thema's kort aangehaald die ook vandaag de dag nog heel actueel zijn.
Ik heb respect voor alles wat leeft op deze aarde. Ik heb wat door te geven op deze wereld. Ik heb mijn moeilijke ervaringen in het leven nu ingezet als groeimogelijkheden. Ik ben dankbaar voor mijn leven/mijn werk/alles wat ik ervaar.
Een goed leven begint met heel simpele dingen; zuurstof, eten, drinken, warmte en een dak boven je hoofd. Kleding, een bed en wat meubilair wellicht. En liefde, aandacht van en verbinding met de mensen om je heen. En misschien wat dingen die het leven wat makkelijker of leuker maken.
Een boek dat iedere lezer aanzet om na te denken over de eigen baan en toekomst. Waardevol is de verbinding met zingeving. Werk geeft zin aan ons leven en door werk hebben we zin in het leven. Een hoopvol boek, want Marlene heeft de overtuiging dat 'het antwoord op jouw loopbaanvraag al in je zit'.
' De vijftien drijfveren die uit zijn onderzoek naar voren komen zijn: eten, leren, aanpassen aan heersende gedragscodes, angst voor sociale afwijzing, seks, lichamelijke activiteit, orde in het dagelijks leven, onafhankelijkheid, wraak, sociaal contact, tijd doorbrengen met familie, sociaal prestige, het vermijden van ...
Een persoonlijke waarde is iets dat jij belangrijk vindt. Je waarden zijn de dingen die er echt toe doen in je leven. Het geeft op een stenografische manier weer, waardoor jij gemotiveerd wordt. Je persoonlijke waarden in combinatie met je overtuigingen zijn de bron van je besluitvorming.
Wat jou helpt om te ontdekken wat jou uniek maakt is het hervinden van jouw eigenwaarde, passie, talenten en eigenaardigheden. Dat wat jou bijzonder maakt en de reden dat mensen nu juist graag jou erbij willen hebben. Ga op zoek naar jezelf. De volgende vragen helpen je om te ontdekken wat jou uniek maakt.
Begin met je naam, leeftijd en geef een paar karaktereigenschappen. Vertel in een paar zinnen wat jou bezighoudt en vooral waar je passie ligt. Wanneer je vanuit je passie vertelt, zullen je ogen gaan twinkelen en komt er vanzelf een informeel gesprek op gang.
Je identiteit vormt zich door niet alleen hoe je bedraad bent, maar ook ervaringen in het verleden, de boodschappen van je ouders en belangrijke anderen. Wie je bent is ook 'je bewustzijn van jouw doen, denken en voelen'. Door je hiervan bewust te zijn, kan je bewuste keuzes maken.
Je wordt emotioneel stabiel door je focus te houden op alle positieve kwaliteiten die je hebt. Laat je niet afleiden door negatieve praat van anderen of door je aandacht bij alle mislukkingen te houden. Kijk in plaats daarvan naar wat je te bieden hebt en welke dingen je goed kunt.