Als een kaas de geur van ammoniak afgeeft, dan is het duidelijk: deze kaas is niet meer goed voor consumptie. Ammoniak is een teken dat de kaas zijn beste tijd heeft gehad en dat bacteriële activiteit de overhand heeft gekregen. Het tweede cruciale aspect is hoe de kaas eruitziet, met name de kleur van de schimmel.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Ammoniak is een aanwijzing dat de blauwe schimmel de kaas laat rijpen en is heel normaal. Als het erg sterk is, is er te weinig ventilatie, maar dat is lastig bij enkele kazen, te veel ventilatie en de kaas droogt te ver uit.
Als een milde kaas, zoals Monterey Jack of American, sterk ruikt, zoals blauwe kaas of Limburger, dan is het tijd om hem weg te gooien. Kazen die van nature scherp zijn, zoals blauwe kaas of Camembert, zullen een sterke ammoniakgeur hebben als ze eenmaal bederven, vergelijkbaar met kattenurine .
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten.Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.
Kaas kan deel uitmaken van een gezond dieet, maar het bevat nog steeds veel zout en verzadigd vet, dus eet het met mate. Mensen die gevoelig zijn voor hoofdpijn of migraine, kunnen beter blauwe kaas beperken of vermijden. Oude kazen, zoals blauwe kaas, zijn een veelvoorkomende trigger voor hoofdpijn.
De probiotica in blauwe kaas kunnen helpen bij het bevorderen en in stand houden van een gezonde darmflora. Het regelmatig consumeren van blauwe kaas kan een positief effect hebben op de spijsvertering en kan problemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie of diarree helpen voorkomen.
De penetrante geur veroorzaakt bij een aantal mensen hoofdpijn. Het optreden van toxische effecten bij inademing is afhankelijk van de concentratie in de lucht en de duur van de blootstelling. Inhalatie van ammoniak tast de slijmvliezen van de ademhalingswegen aan.
Ammoniaklucht. Deze lucht ontstaat vaak door wat je eet of wanneer je darmflora niet in balans is. Een bepaalde bacteriegroei of stikstof wordt onvoldoende verteerd, waardoor dit voeding kan worden voor schadelijke bacteriën.
Uw Brie mag niet naar ammoniak smaken, maar het is normaal als u de Brie uit de verpakking haalt en een lichte ammoniakgeur ruikt. Als die geur echter nog steeds blijft hangen nadat u de Brie op kamertemperatuur hebt laten komen, is de kans groot dat de Brie niet meer goed is. Eet de Brie dus niet meer !
Proef de kaas.
Terwijl verse blauwe kaas een sterke, scherpe smaak heeft, wordt oude kaas extra bijtend als het begint te bederven. Als je een beetje van de blauwe kaas proeft en het is te sterk om te genieten , moet je het weggooien.
Een sterke ammoniakgeur kan wijzen op uitdroging. Bij een gebrek aan vocht wordt de urine geconcentreerder, wat de geur versterkt.
Brie smaakt een beetje grassig en nootachtig, waarbij alleen de rijpere wielen een beetje naar aarde en paddenstoelen smaken, zoals de Brie Noir. Pas op voor overrijpe Brie; hoewel niet schadelijk om te eten , maakt de zware ammoniakgeur en -smaak het eten ervan helemaal niet prettig!
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Let op de houdbaarheidsdatum. Zachte (schimmel)kazen zijn gevoelig voor uitgroei van ziekmakende bacteriën.
Geen zorgen, het is normaal dat natuurlijk gerijpte kazen een kleine hoeveelheid vocht in hun verpakking ontwikkelen en dat is gebruikelijk bij onze blauwe kazen. De vloeistof aan de buitenkant van uw kaas is gewoon overtollig vocht, of vloeibare wei . Dep uw kaas gewoon met een papieren handdoek en geniet ervan.
Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.
Ontlasting die naar ammoniak ruikt
Uw dikke darm produceert ammoniak wanneer het eiwitten verteert. Uw lever neutraliseert vervolgens de ammoniak en helpt het lichaam ervan af te komen. Ammoniakgeur uit uw ontlasting kan duiden op een probleem met deze organen, zoals leverziekte .
Zodra je poept, stijgen indringende geurmoleculen op vanaf je dampende drol.Vooral de zwavelverbindingen waterstofsulfide en methaanthiol zijn aromatische boosdoeners. Ze zijn niet eens rijk vertegenwoordigd in je uitwerpselen, maar onze neus is hypergevoelig voor hun aanwezigheid.
De lever zet ammoniak om in ureum, dat naar de nieren gaat en het lichaam verlaat bij plassen. Als dit proces ergens vastloopt dan hoopt ammoniak zich op in het bloed en kan het in de hersenen terecht komen. Ammoniak is giftig voor de hersenen en kan leiden tot bewustzijnsverlies of gedragsverandering.
Urine kan een ammoniak geur hebben, waardoor het enigszins een chemische geur krijgt. De hoeveelheid ammoniak in je plas gaat omhoog als je uitgedroogd bent, waardoor de geur sterker kan worden. Drink daarom genoeg water. Het kan ook komen door een teveel aan eiwitten in je lichaam.
Ammoniak is corrosief. De ernst van de gezondheidseffecten hangt af van de blootstellingsroute, de dosis en de blootstellingsduur. Blootstelling aan hoge concentraties ammoniak in de lucht veroorzaakt onmiddellijke verbranding van de ogen, neus, keel en luchtwegen en kan leiden tot blindheid, longschade of de dood .
Mensen kunnen last hebben van ammoniak doordat de geur sterk prikkelend is. Als mensen in korte tijd veel ammoniak inademen, kan het onder andere de slijmvliezen en de ademhalingsorganen aantasten. Het kan ook de ogen zeer sterk irriteren.
Blauwe kaas, vooral de Stilton, is erg gezond omdat het in vergelijking tot normale kaas meer vitamine K2 bevat. Deze vitamine ondersteunt bloedstolling en zorgt ervoor dat bloedvaten schoon en elastisch blijven.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
De enzymen in blauwe kaas breken de melkproteïnen en het vet in de blauwe kaas af, waardoor deze gemakkelijker te verteren is dan sommige andere kazen . Daarnaast helpen deze enzymen ook bij de vertering van de andere voedingsmiddelen die we traditioneel consumeren, om de spijsvertering aanzienlijk te verbeteren.