En verveling is het meest duidelijke teken dat het tijd is voor een nieuwe baan. De Australische professor Cynthia Fisher omschrijft verveling als 'een status waarin iemand een gebrek aan interesse voelt voor de huidige werkzaamheden'. Met andere woorden: als je je vaak verveelt, is het tijd voor een andere functie.
18 maanden is een sociaal geaccepteerd minimum voor het uitvoeren van een baan. Het suggereert dat je minstens één volledige beoordelingscyclus hebt overleefd. De evaluatie vindt jaarlijks plaats en werkgevers evalueren meestal niet voor de proefperiode is afgerond. Dat is waar de 18 maanden vandaan komen.
Gemiddeld schijnen mensen in Nederland een keer in de vijf jaar van baan te veranderen. Aangezien er ook werknemers zijn die twintig jaar of langer bij dezelfde baas blijven, betekent dit dat er ook heel veel mensen al na korte tijd van werkgever switchen. Vaak switchen kan nadelig zijn voor je carrière.
Het salaris is het belangrijkste argument (mannen 39,7 procent en vrouwen 31,4 procent) en daarna volgen 'meer uitdaging', 'betere arbeidsvoorwaarden' en 'meer persoonlijke ontwikkeling', zo blijkt uit het NSO 2019. Nu het nog goed gaat met de economie, is het een goed idee om te veranderen van baan.
In werkelijkheid was de gemiddelde baanduur van Nederlanders in 2020 zo'n 9,3 jaar. In België was het zelfs nog iets langer: 10,9 jaar (!). Ook blijkt de baan voor het leven nog lang geen fenomeen uit vervlogen tijden. 'In ruim twee decennia is de baan voor het leven nauwelijks zeldzamer geworden.
1. Waarom ben je weggegaan bij je vorige werkgever? Leg uit wat je in je vorige functie miste en wat je wil bereiken door van functie en werkgever te veranderen. Formuleer dit zo positief mogelijk en vermijd absoluut om je negatief uit te laten over je vorige werkgever.
Door te jobhoppen bouw je sneller een sterk netwerk op in verschillende branches en functies. Deze connecties kunnen later erg waardevol zijn, als je gaat solliciteren voor een baan waar je langer wilt gaan werken (en soms ook wanneer je besluit voor jezelf te starten als ondernemer).
Als je nieuwe baan niet bevalt, analyseer eerst waarom en wat je anders zou willen.Het gesprek aangaan met je werkgever kan oplossingen bieden, zoals taken aanpassen of overplaatsing. Overweeg of je verbeteringen ziet na verloop van tijd voordat je besluit te vertrekken.
Uw contract eindigt normaal gesproken op de datum die in het contract staat. U kunt alleen eerder opzeggen als er een tussentijds opzegbeding in uw contract staat. Er staat dan in uw contract dat u en uw werkgever op elk moment het contract kunnen opzeggen.
Heeft u uw arbeidsovereenkomst door omstandigheden opgezegd en wilt u daarop terugkomen? En wil uw (oude) werkgever hier niet aan meewerken? Neem dan zo snel mogelijk contact op met bijvoorbeeld uw vakbond, rechtsbijstandverzekering of advocaat om te bespreken wat mogelijk is.
Je kunt je bijvoorbeeld laten omscholen om in een heel ander vakgebied te gaan werken. Maar soms is het ook mogelijk om binnen dezelfde werkgever een hele andere kant op te gaan. Hier kan je leidinggevende vast over meedenken. Uiteindelijk hebben zij ook meer aan een werknemer die zich gelukkig voelt!
De meeste mensen werkten in de bedrijfstakken zakelijke dienstverlening, de handel (waaronder groothandel en detailhandel) en de zorg. Dat zijn ook bedrijfstakken waar relatief veel vrouwen werken. De landbouw, industrie en bouwnijverheid telden daarentegen veel meer mannen dan vrouwen.
Mag je op sollicitatiegesprek komen, laat dan tijdens het gesprek rustig weten dat je baas niets van je sollicitatie afweet. Vraag of je potentiële werkgever het ook geheim wil houden totdat je werkelijk bent aangenomen. Je kunt als reden geven dat je werkgever het niet leuk zal vinden dat je weg gaat.
Je mag een ziekte verzwijgen als je werk er niet onder lijdt. Ook bij een sollicitatie hoef je een toekomstige werkgever niet te vertellen dat je ziek bent. Voorwaarde is dat je ziekte de uitvoering van je taken niet in de weg staat. Over ziektes die je gehad hebt, hoef je ook niets te zeggen.
Kom met een positief verhaal.Vertel wat je graag deed op je werk.Waak erover dat je niet afgeeft op ex-collega's. Je potentiële werkgever zal je zeker ook vragen waarom je ontslagen bent of wat er misgelopen is.
Als zwaarste beroepen gelden luchtverkeersleider, militair, politieagent, brandweerman en loodsen. “Die voldoen aan de vier criteria”, stelt hij. Andere zware beroepen op de lijst zijn onder meer vuilnisophaler, leerkracht, postbode en chauffeur.
Over het algemeen zijn Nederlanders best tevreden met hun werk. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek geldt dit voor iets meer dan de helft van alle werkende Nederlanders. Bijna één op de vijf werkenden zijn zelfs zeer tevreden met hun baan.
Het loont dus om te jobhoppen, want wie overstapt naar een nieuwe werkgever kan daar zo tussen de 5 tot 10 procent aan salarisverhoging bij onderhandelen, blijkt uit de cijfers. Dat gebeurt dan ook meer: 13 procent verandert dit jaar van baan, vorig jaar was dat ruwweg 10 procent.
Februari – april. In februari stijgt het aantal vacatures weer en ja, dat betekent meer kans om je droombaan tegen te komen én te krijgen. De wisselingen resulteren immers in nieuwe openingen en sollicitanten zijn weer voorzien. Het voorjaar is een top tijd om te wisselen van baan.
Er zijn veel factoren die kunnen maken dat je ongelukkig wordt van je werk, zoals zenuwslopende reorganisaties, psychopathische bazen en onrealistische doelstellingen. En dan kun je ook een persoonlijkheidsstructuur hebben die je af en toe in de weg zit (de meeste mensen hebben zo'n persoonlijkheidsstructuur).
'Bij een depressie kan je last hebben van concentratie- en geheugenproblemen waardoor je minder goed kan werken. Een hoge werkdruk wordt daardoor alleen maar hoger. Ook kun je tijdens werk last hebben van negatieve gedachtes, een vertekend schuldgevoel en verslechterd contact met collega's.