Begin met één keer per week en haal het bot na 5 minuten weg. Dan ga je naar 2 x per week. Na een tijdje kan je het langer geven 10, 15 of 20 minuten. En als je hond helemaal gewend is kan je 2 x per week een half uur een bot aan je hond geven.
Een volwassen hond mag gerust 2 tot 3 keer per dag een half uur op een bot kauwen.
Welke botten kun je geven? Deze botten kun je zonder problemen geven: Botten van kleine dieren zoals: kippennekken, eendennekken, hele konijn, parelhoenkarkas. De niet-dragende botten van jonge grote dieren zoals: geitennek, lamsribben, runderstrot, kalfsbotten etc.
Als je hond op een echt bot kauwt, moet je hem goed in de gaten houden. Geef je hond daarom nooit gekookte botten of kippenbotten. Deze botten zijn doorgaans een stuk kwetsbaarder. Daardoor is het risico op splinters of breuken groter, wat kan leiden tot verwondingen.
Kortom een bot kan een zeer goede en smakelijke oplossing zijn voor het gedrag van uw hond. Het voorkomt schade aan spullen in huis die niet voor uw hond bedoeld zijn, het gaat de verlatingsangst tegen en het is goed voor het gebit.
Wie zijn hond minimaal 2 x per week op een bot laat kluiven, zal zien dat zijn of haar hond veel meer zal gaan ontspannen en eventuele stress verdwijnt.
Het beste voor een hond om op te kauwen zijn botten, pezen of kluiven die gemaakt zijn van 100% natuurlijke producten. Deze zijn gezond, want ze bevatten geen toevoegingen, chemicaliën, lijm (zie je vaak bij geperste botten) en worden niet gebleekt.
Puppy's vanaf 7-8 weken hebben een behoorlijke kauwbehoefte en mag je dan ook gerust een paar keer per dag 10-15 minuten (of langer als de pup dat nodig heeft) laten kauwen op een kluif of bot. Sommige puppy's hebben behoefte om 30 tot 60 minuten per dag van een kauwbot te kluiven, dat mag ook gerust.
Zet de botten net onder water en voeg een scheut azijn toe. De azijn helpt om de mineralen uit de botten te trekken. Breng het vervolgens aan de kook. Zet het vuur laag en laat de bouillon zonder deksel zachtjes trekken voor tenminste 3 tot 5 uur.
Een hond mag ook gerust gerookte en gekookte kipfilet, maar rauw mag ook! Zolang er maar geen bot in de kipfilet zit die verhit is, mag een hond zowel rauwe als verwarmde kipfilet eten.
Leuke snack om de restjes vlees vanaf te laten trekken en het merg eruit te likken. Laat de hond er niet op kauwen, dit is slecht voor de tanden. Alleen geven onder toezicht!
Een kleine beloning tijdens het werken en een lekker bot eens in de week om op te kauwen is meer dan voldoende als extraatje naast de maaltijden. Kauw snacks. Om tegemoet te komen aan de kauwbehoefte van je hond is het verantwoord om 1x per week kauwmateriaal te geven.
Botten bevatten veel calcium. Wanneer een hond dus erg veel bot te eten zou krijgen (en deze botten dus ook werkelijk op zou eten), zou de hond daardoor een overmaat aan calcium binnen kunnen krijgen. Volgens sommigen zou dit vooral bij jonge honden tot problemen kunnen leiden.
Runderhuid is een van de gezondste snacks die je aan je hond kunt geven. Let er wel op dat de runderhuid die je geeft uit Europa komt en niet uit landen zoals China of Vietnam. In landen buiten Europa willen ze nog wel eens chemicaliën gebruiken bij de verwerking.
Door de inwerking van speeksel komt tijdens het kauwen natuurlijke collageeneiwit vrij, een lichaamseigen... Honden hebben van nature een grote behoefte om ergens op te kauwen.Dit doen ze omdat zij alleen op deze manier hun tanden en kiezen op een natuurlijke wijze schoon kunnen houden.
Denk bijvoorbeeld aan 3 keer per dag voor ongeveer 20 minuten. Wanneer je hond de kauwstaaf moet afstaan, zorg dan dat je iets lekkers of leuks voor hem in de plaats geeft. Bijvoorbeeld een aantal brokjes, een kleine snack of beloon hem door een speeltje te geven.
Kauwen heeft als voordeel dat die ontspannende hormonen worden aangemaakt. Dus op de eerste plaats zorgt kauwen er voor dat de hond kan ontspannen, stress kan reduceren. Daarnaast geeft kauwen plezier, en dat zorgt dus weer dopamine en dat geeft een goed gevoel. Kauwen draagt dus bij aan stressmanagement.
Honden zijn dol op botten gemaakt van runderhuid! Het is dan ook het ideale tussendoortje voor je geliefde harige vriend. Hondenbotten gemaakt van runderhuid zijn vetarm en gemaakt van 100% krokante runderhuid.
Extreem giftige planten voor honden zijn o.a. taxus (conifeer), gele monnikskap, herfsttijloos (lijkt beetje op een krokus), pontische rododendron, vingerhoedskruid, wonderboom, maretakken, doornappels en bilzekruid.
Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten. Hoe lang voor uw hond mogelijk is, verschilt per individu.
Tips voor beloningssnacks voor de hond: Gekookte kip of kalkoen. Rauwe frikandel (halal zonder varkensvlees)
Rawhide is zeer stug waardoor de hond er lang op kan kauwen. Vaak wordt het laatste stuk van een rawhide kauwbot in één keer doorgeslikt door de hond wat vast kan komen te zitten in de luchtpijp of slokdarm.
Het gebit van een puppy is nog niet helemaal ontwikkeld. Je moet er dus op letten dat kauwbotten voor een puppy niet te hard zijn. Gelukkig zijn er naast botten nog een tal van andere kauwsnacks die qua hardheid beter geschikt zijn voor pups. Denk bijvoorbeeld aan konijnenoren, kippennekken, beef jerky etc.
Als je hond onrustig eet, dan kauwt hij niet op de brokken. Dit heeft tot gevolg dat de brokken in een grote hoeveelheid en ongekauwd in de maag belanden. Dit is een zware belasting voor het spijsverteringssysteem. Grote rassen lopen extra risico op een maagtorsie.