Maes Pils wordt gebrouwen met gerst en bevat slechts sporen van gluten.
Speciaal voor bierdrinkers met een glutenintolerantie hebben we een glutenvrije IPA, Jopen Hop Zij Met Ons, ontwikkeld. Tijdens het brouwen van dit glutenvrije bier gebruiken we Brewers Clarex. Dit middel zorgt ervoor dat deze eiwitten, waar mensen met glutenintolerantie gevoelig voor zijn, kapot worden geknipt.
Om bier te maken wordt mout gebruikt. Mout ontstaat door gerste- of tarwekorrels te laten kiemen en daarna te drogen. Bij het proces van biermaken wordt een deel van deze gluten afgebroken, maar er blijft ook een deel achter, Bier is in principe dus niet glutenvrij.
Glutenvrije producten zijn niet automatisch ook tarwevrij. Glutenvrij is namelijk niet hetzelfde als tarwevrij. Dit kan behoorlijk verwarrend zijn als je net glutenvrij moet gaan eten. Als je glutenvrij eet, eet je geen tarwe maar vermijd je óók andere producten waar gluten in zitten zoals rogge, bulgur, spelt etc.
Volgens de Europese verordening mag een bier gelabeld worden als glutenvrij, wanneer het niet meer dan 20 ppm (parts per million) in het eindproduct zitten. Dus maximaal 20 milligram gluten per kilogram.
Gluten is het woord voor eiwitten die voorkomen in sómmige granen: tarwe, rogge, gerst (gort), spelt en khorasan tarwe. Er zijn gelukkig ook heel veel granen en pseudogranen die géén gluten bevatten, bijvoorbeeld gierst, amaranth, boekweit, haver, mais, teff.
Onze brouwers hebben een echt smaakvol glutenvrij bier gebrouwen. Bavaria heeft recht op gebruik van het officiële logo van de NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) en heeft een geldig certificaat voor de productie van glutenvrij bier.
Je hoort of leest wel eens dat Corona of Desperados glutenvrij zijn, dat klopt echter niet. Het enige veilige bier is dat voorzien van het glutenvrije logo.
In de EU mogen bieren met niet meer dan 20 mg gluten per kg als "glutenvrij" worden bestempeld. Zowel een origineel Heineken® biertje als Heineken 0.0 zijn niet glutenvrij en hebben een glutengehalte van iets meer dan 20 mg per kg, dit is iets meer dan 0,002%.
De meeste bieren zijn niet glutenvrij, tenzij ze specifiek gedeglutiniseerd (ontdaan van gluten) zijn, of gemaakt op basis van glutenvrije (pseudo)granen. Toch zijn een aantal bieren, zoals Duvel, zó laag in gluten dat ze onder de wettelijke grens van 20ppm liggen, en in principe als 'glutenvrij' mogen gelabeld worden.
Omdat tarwe in zoveel producten gebruikt wordt, is glutenvrij eten soms een hele uitdaging. Denk maar eens aan alles waar tarwe in zit, wat jouw visite dus niet meer mag eten: brood, pizza, pasta, crackers, toastjes, gebak en alles wat gepaneerd is. Ook in kant-en-klare producten, zoals soep, vind je vaak gluten.
In ons vast assortiment hebben we een aantal glutenvrije producten, zoals bijvoorbeeld wit brood, bruin brood, spaghetti, etc.
Coeliakie geeft vooral darmklachten, zoals buikpijn en diarree. Maar het kan ook andere klachten geven. Een kind kan door coeliakie ook afvallen en slecht groeien. Geen gluten meer eten is de enige behandeling.
Havermout komt van haver, een graan dat van nature glutenvrij is. Dat maakt havermout ideaal voor mensen die gluten vermijden of er gevoelig aan zijn.
Zelftest. In diverse webshops en drogisterijen (bijvoorbeeld bij het Kruidvat) zijn tegenwoordig verschillende zelftests verkrijgbaar, zo ook voor coeliakie. Met behulp van een vingerprik neem je een beetje bloed af. De test controleert vervolgens of er antistoffen tegen gluten in je bloed zitten.
Glutenbevattende granen zijn in heel veel producten en ingrediënten verwerkt. Bijvoorbeeld in: brood, crackers, beschuit, muesli, koek, gebak, pizza, pasta, couscous, bulgur en seitan.Meel, bloem, bindmiddelen en paneermeel zijn meestal van glutenbevattende granen gemaakt.
Nee, je kunt er nooit overheen groeien. Ook al kreeg je coeliakie toen je een jaar was, het blijft een levenslange aandoening die goed te behandelen is met een levenslang dieet dat zo vrij mogelijk is van gluten. Je kunt van de klachten afkomen door glutenvrij te leven maar van de aandoening zelf kun je nooit afkomen.
De meeste mensen die glutenintolerant zijn, voelen zich al beter na enkele dagen glutenvrij dieet. Klachten zoals misselijkheid, diarree, moeheid en een opgeblazen gevoel verdwijnen binnen enkele weken. Soms kan het even duren voordat klachten verminderen of helemaal verdwijnen.
Sommige personen krijgen direct klachten, bij anderen komen de klachten na een aantal dagen opzetten. Iemand met glutensensitiviteit zal waarschijnlijk minder heftig reageren op het binnenkrijgen van gluten dan iemand met coeliakie die per ongeluk gluten gegeten heeft.
Dit kan je op het etiket aflezen aan de gebruikte glutenhoudende (mout of tarwe) grondstof. Jupiler bieren bevatten gluten, maar het glutengehalte is laag. Blond of donker, wit- of fruitbier, licht of zwaarder … Ontdek wat jouw favoriete bier is!
Glutenvrij bier smaakt niet anders dan bieren met gluten. Aan het uiterlijk, de smaak, de geur en de afdronk merk je dus niet dat het glutenvrij is.
Glutenallergie, oftewel coeliakie of glutenintolerantie, is een auto-immuunziekte waarbij de darmwand en het darmslijmvlies van de dunne darm worden beschadigd. De term glutenallergie is in de volksmond een verzamelnaam voor aandoeningen die veroorzaakt worden door het eten van gluten.