Snoekbaars (Sander lucioperca) is een roofvis die behoort tot de familie van de baarzen (Percidae) en heeft een langgerekt lichaam met twee rugvinnen een spitse kop en grote scherpe tanden. De flanken zijn lichtgrijs tot zilverkleurig met donkere verticale strepen.
Snoekbaars is een beruchte roofvis. Dit is onder andere goed te zien aan de brede bek met scherpe, kleine tanden. Hiermee kunnen ze hun prooi snel en effectief grijpen en vasthouden. Het gebit bestaat uit twee rijen scherpe tanden in de boven- en onderkaak en een extra rij aan de achterkant van de keel.
Volgens experts is het hoogst uitzonderlijk dat een snoek een mens aanvalt, maar het gebeurt af en toe wel. Zo stootten wij nog op een verhaal uit Het Nieuswsblad van een jongen die in 2005 gebeten werd door een snoek in Aalst. Ook toen ging het om een elfjarig kind.
Grote baars jaagt daarentegen vooral op wat grotere vissen. Een voorntje van een centimeter of 10 is daarbij geen enkel probleem. Tanden heeft hij overigens niet. Hij slokt zijn prooien gewoon in 1 keer naar binnen.
In het gehemelte liggen heel veel scherpe tandjes. Hoeveel zijn dat er, denken jullie? (Antwoord: ongeveer 700). Ze wijzen allemaal iets schuin naar achteren.
Een slak kan meer dan 25.000 tanden hebben en de haai heeft er maar 3000. De tong van een slak is bedekt met heel veel kleine tandjes.
De snoekbaars heeft stevig visvlees, waardoor hij zich voor vrijwel alle bereidingen goed leent, zoals bakken, grillen, pocheren, stomen en garen in zoutkorst of bladerdeeg. In tegenstelling tot snoek, heeft de snoekbaars geen grote hoeveelheden graten, waardoor het ook met hele vissen fijn werken is.
De snoekbaars is een zoetwatervis die behoort tot de familie van de baarsachtigen. Het is een slanke roofvis met een lange spitse snuit. Hij kan tot 120 centimeter lang worden, bij een gewicht van 12 tot 18 kilogram en een leeftijd van 10 tot 15 jaar.
Voor in zijn bek heeft hij geen tanden. Met zijn sterke keeltanden aan de achterkant van de schedel wordt het voedsel fijngemalen tegen een kauwplaat in het gehemelte van de vis. De kauwplaat wordt ook wel karpersteen genoemd. In Nederland komen 33 verschillende soorten karpers voor.
Maar ze Bijten niet. Het gekke is vertragen en versnellen met inhalen heeft ook geen zin. Want de baarzen zwemmen dan met de zelfde snelheid mee.
Moord en kannibalisme, maar geen vijanden
De snoek is de moordenaar van de meren en waterstromen. Daarnaast doet hij zich te goed aan kannibalisme door zijn kleinere soortgenoten na te jagen. Snoeken hebben geen natuurlijke vijanden, naast natuurlijk mensen die snoekbaarsvissen als sport hebben verheven.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Een Duitse snoek gevangen door Lothar Louis en met 136 cm het IGFA wereldrecord. De vis woog 24.8 kilo en is waarschijnlijk gevangen in de Grefeern See.
De snoekbaars ligt op het ondiepe en is zeer actief. Er is een enorme beweging onder snoekbaarzen en let hierbij vooral op de zon. Staat deze pal boven het water en vis je 1.5 tot 2 meter diep, werp dan eens wat dieper het talud af.
Hoe smaakt snoekbaars? Snoekbaars is een witvis met stevig vlees, weinig graten en een verfijnde smaak. Kenmerkend is de zoetige neutrale smaak. Hij staat ook wel bekend als Nederlandse delicatesse vanwege zijn unieke smaak.
Officieel BNRZ record: Snoek. Met ruim 138 cm zet de Vlaamse visser Siegfried Schön het Nederlands record snoek op zijn naam! Een aanzienlijke verbetering van het vorige 134 cm snoekrecord!
Karper heeft stevig vlees met een karakteristieke aardse smaak, die goed samengaat met stevige smaakmakers als mierikswortel, uien en knoflook. Zoetige of zoet-zure sauzen met azijn, gember en donker bier passen goed bij deze vis, evenals pittige bereidingen met peper en paprika. De karper is een grondvis.
Er liggen namelijk veel vijanden op de loer, die graag een karpertje lusten! Wie weet zo'n vijand te noemen? (Antwoord: snoeken, reigers, futen, aalscholvers).
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan.
De jonge snoekbaars eet kleine beestjes zoals watervlooien, terwijl volwassen snoekbaarzen voornamelijk overgaan op grotere prooien, zoals langwerpige vissen. De snoekbaars heeft een voorkeur voor diep water en heeft een hekel aan te veel licht, wat kan leiden tot sterfte onder jonge larven.
Snoekbaars is goed te vangen in de ochtend en in de avond.
De snoekbaars is een zoetwatervis die behoort tot de familie van de baarsachtigen. Deze vis staat ook wel bekend als Nederlandse delicatesse en heeft een fantastische smaak. Het visvlees is bijzonder stevig en erg smaakvol, waardoor het op veel manieren gebruikt kan worden.
Er zijn verschillende manieren om snoekbaars te bereiden, zoals bakken, grillen, stomen, pocheren en roken.
De oudere snoek eet kleinere vissen zoals voorntjes, baarsjes en kolblei. Het verschil tussen de snoekbaars en de snoek is dat de snoekbaars meestal stekels heeft en de snoekbaars is een beetje grijs en heeft geen stippen. De snoek kan 10 jaar oud worden, maar ze worden meestal maar een paar jaar oud.
Vissen > 15 centimeter
Als visser mag u maximaal 5 dode vissen groter dan 15 cm vervoeren en tijdens het hengelen in bezit houden. U mag dus maximaal 5 exemplaren groter dan 15 cm mee naar huis nemen. Voor paling en snoekbaars is het aantal beperkt tot maximaal 3 stuks.