Volgende groenten kan je kweken tijdens de herfst en de winter: Broccoli, spruiten, wortels, koolraap, selder, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie. Let wel op. Deze plantjes houden niet van hitte of te veel warmte, plant ze dus best in het najaar als het kouder is.
De soorten die ik voor in deze kas heb (voor)gezaaid zijn bietjes en knolvenkel (die laatste is wel de grootste gok), weeuwenteelt bloemkool (Snowball A), spitskool, savooikool, tatsoi, paksoi, baby choy, wintersla (zoals Frisby en Hivert de Tremont), winterandijvie, palmkool en boerenkool.
Bij het klaarmaken van je serre hoort ook de grondvoorbereiding. Schep voor de winter de bovenste 10 cm teeltaarde van de grond af. Als het sneeuwt schep je hier overheen een laag sneeuw. Doordat de sneeuw langzaam smelt en traag in de grond trekt, worden de eventuele overgebleven vervuilingen in de bodem meegenomen.
Weet ook dat je voor de bemesting van je serre best een zoutarme, natuurlijke meststof gebruikt. Omdat het in een hobbyserre nooit regent, is er geen natuurlijke doorspoeling. Een te hoge dosis zouten kan in de serre immers voor problemen zorgen.
Gebruik organische meststoffen. Niet overdrijven met compostgebruik in de serre: een dosis van 10 l compost per m2 in het voorjaar is voldoende (= een laagje van 1 cm) Gebruik geen verse stalmest maar goed verteerde of gecomposteerde stalmest.
Het kan allemaal. Dek je af in de serre hou er dan rekening mee dat overdag de temperatuur gevoelig kan oplopen richting 20 à 25 graden Celsius bij stralend zonnig weer overdag.
Zorgen voor optimale temperatuur in je serre
De ideale temperatuur voor het kweken in een serre tijdens de winter is tussen 5 en 10 °C.
Een kas die niet verwarmd wordt heet een koude kas. Deze koude tuinkas biedt bescherming tegen regen en wind. Hierdoor kan een tuinkas uw moestuin seizoen aanzienlijk verlengen en kunt u het hele jaar door bepaalde gewassen in uw kas zaaien. Een warme kas is een geïsoleerde tuinkas met verwarming in de winter.
De vraag wordt dus terecht gesteld. Het antwoord hierop is gelukkig: nee, een serre is in de winter niet koud. De serre wordt bij uw huis ingebouwd, dit betekent dat de serre dezelfde temperatuur heeft als uw woonkamer of keuken.
De koude kas wordt gewoonlijk helemaal niet verwarmd, hoewel tuiniers hem dikwijls juist zo verwarmen dat de temperatuur boven het vriespunt blijft. De minimum-nachttemperatuur van de koele kas is 4,5°C, van de gematigde kas 10° C en van de warme kas 16° C.
In de serre zaaien in maart
Artisjok, asperges, bietjes, bloemkool, bladkolen, bleekselderij (tot midden deze maand) broccoli, erwten, herfstprei, knolselderij (tot midden maart), koolrabi, ui, peultjes, rodekool, spitskool, sla, savooi, spruiten en wittekool.
Bodem en bemesting
Een bloemkool heeft namelijk net als vele andere kolen vrij veel mest met stikstof nodig om zowel de grote bladeren als de kool zelf te vormen. Ook tijdens het verplanten kun je de bloemkoolplanten het beste bijmesten met biologische mest of compost.
Moestuin afdekken
Vliesdoek en gaas beschermen ook goed tegen regen en ongedierte en zijn daarom ideaal voor planten met veel bladeren. Drapeer ze simpelweg over de planten zonder verdere ondersteuning. De wind krijgt er dan geen vat op, maar zet wel de randen vast met stenen.
Wat kun je zaaien in augustus? Je kunt heerlijke gewassen zoals radijsjes, spinazie en sla nog volop zaaien. Verder kun je in augustus ook beginnen met zaaien voor het aankomende jaar. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan snijbiet, kolen en lente-uitjes.
Driedubbel glas is een vereiste
Driedubbel glas isoleert maar liefst twee keer zo goed als dubbel glas, onder meer door de aanwezigheid van meer spouwen tussen de verschillende ruiten. Hierdoor komt kou van buiten minder makkelijk binnen en ga je ook condensvorming in je serre effectief tegen.
Ook met een draagbare gaskachel of zelfs een gaskanon (voor grotere serres) kan je vlot en eenvoudig je serre verwarmen bij vrieskou. Er bestaan zowel gaskachels op propaangas, butaangas als LPG. Je kan ook kiezen tussen modellen met blauwe vlammen (blue flame-gaskachel) of infrarood gaskachels.
3 Dak en vloerisolatie
Elke deftige woonuitbreiding, tuinkamer of veranda hoort best op een goed geïsoleerde ondergrond / grondplaat te staan. Beoog ook hierin de hoogste isolatie, zeker wanneer het over een woonuitbreiding gaat en verschillende leefruimtes in elkaar doorlopen.
Dit kan simpelweg door ze te verven met een mengeling van kalk en water. Dit laagje filtert het zonlicht waardoor je serre minder snel opwarmt.
Een goede ventilatie is minstens even essentieel in een serre. Zonder verluchting loopt de temperatuur te hoog op wat de planten kan beschadigen. Tot in mei staan overdag de ramen en deur (een beetje) open en zijn ze 's avonds toe. In volle zomer blijft de serre best dag en nacht open staan.
Minimaal 5 graden boven nul = overwinteren
In het koude gedeelte van de kas kan het een graad of 4 vriezen. In het warme gedeelte is het altijd minimaal 5 graden boven nul.
Stikstofgebrek kan ontstaan door het onderwerken van stro en houtsnippers omdat voor de afbraak van deze stoffen, de bacteriën stikstof onttrekken aan de bodem. Compost en dierlijke mest, bloedmeel en hoornmeel zijn natuurlijke bronnen van stikstof.
Moestuinplanten die van wat extra stikstof houden zijn planten waarvan je het blad eet of die veel blad of een grote plant maken. Voorbeelden zijn sla en andijvie, spinazie, snijbiet, prei, de meeste koolgewassen, en maïs.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.