Als een zonnepaneel plaatselijk teveel belast wordt, kunnen er haarscheurtjes in de cel ontstaan. Deze beschadigingen zijn de zogenaamde hotspots. Hotspots leiden tot extra weerstand, waardoor een cel lokaal (te) warm wordt. Dit leidt tot problemen omdat het rendement van de zonnepanelen omlaag gaat.
Nummer 2: haarscheurtjes in de zonnecellen
Het is echter toch mogelijk dat de zonnecellen gaan scheuren en dat zal in eerste instantie weinig problemen opleveren. Deze haarscheurtjes kunnen ontstaan doordat de zonnepanelen te hardhandig zijn behandeld tijdens de productie, het transport of de montage.
De enige manier om defecte zonnecellen te ontdekken is het paneel te laten inspecteren met elektroluminescentie camera. Daarbij laat men stroom door het zonnepaneel lopen waardoor het paneel als het ware licht uitzendt. Dit wordt vastgelegd met infraroodcamera's.
Hoe lang gaat een zonnepaneel mee? In Nederland kunnen zonnepanelen tot wel 40 jaar meegaan. Fabrikanten geven daarentegen gemiddeld maar 25 jaar garantie op het vermogen van deze zonnepanelen. Door zonnepanelen van hoge kwaliteit te kiezen, hoeft dit verschil geen probleem te zijn.
De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van rond de 30 jaar. Hoe lang ze precies meegaan is vaak afhankelijk van het merk én de omstandigheden waarin de zonnepanelen zich door de jaren heen bevinden. Logischerwijs hebben zonnepanelen die in erg zware weersomstandigheden verkeren een grotere kans om kapot te gaan.
Panelen mogen niet te dicht bij de rand of de nok liggen, dat kan bij storm problemen opleveren. Schaduw van bomen of gebouwen kan op de panelen vallen. De belastbaarheid van een dakkapel is vaak minder dan de rest van het dak, terwijl panelen op de dakkapel meer wind vangen en dus meer ballast nodig hebben.
TIP 1: Je mag enkel panelen één op één vervangen en niet één beschadigd zonnepaneel vervangen door bijvoorbeeld 2 kleinere zonnepanelen. TIP 2: Vraag aan de installateur dat hij de vervangen zonnepanelen meeneemt om gerecycleerd te worden. Ook vraag je of dit in de originele prijsofferte inbegrepen is.
Zonnestralen die worden gereflecteerd door zonnepanelen kunnen onbedoeld zorgen voor vervelende en zelfs gevaarlijke verblinding.
Op zonnepanelen staat veel spanning en als deze spanning niet goed verdeeld kan worden over het paneel, dan ontstaan er hot spots. Dit zijn plekken die te warm geworden zijn omdat ze te veel belast worden en daardoor zijn doorgebrand.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
Omdat een zonnepaneel kwetsbare dunne zonnecellen bevat, worden ze beschermd door een laag gehard glas en vaak ook nog een extra laag plexiglas. Beide materialen kunnen goed tegen hagel. Gehard glas is tot wel vijf keer sterker dan gewoon glas en breekt niet snel.
Stroom van zonnepanelen
Een stroomstoring kan ook ontstaan door zonnepanelen. Met behulp van zonnepanelen wordt stroom teruggeleverd aan het net, maar dit gaat niet altijd goed. Dit probleem is niet zelf op te lossen.
Kan ik de zonnepanelen aanraken zonder gevaar voor elektrocutie? Ja. Zonnepanelen moeten voldoen aan specifieke IEC-normen (de IEC, de International Electrotechnical Commission, ontwikkelt algemene internationale normen voor de veiligheid van elektrische componenten en apparatuur).
Hebben zonnepanelen onderhoud nodig? Het simpel antwoord is: ja. Zonnepanelen hebben vrij weinig onderhoud nodig. Om de 10 tot 15 jaar moet je de omvormer vervangen en daarnaast moet je de panelen schoon houden zodat de zon niet geblokkeerd wordt.
Je mag het paneel dus met je meter-in-stroomstand kortsluiten en de stroom meten. Met een batterij moet je dat niet doen, maar een zonnepaneel kan hier gewoon tegen. Als de open klemspanning 20V is en de kortsluitstroom 5A dan zal chinese logica dicteren dat ie verkocht wordt als 100W.
Zonnepanelen zijn daarnaast ook beschermd tegen water, met name als het regent heeft dit geen invloed op zonnepanelen.
Het onveilig installeren op een installatiesysteem benoemen we als eerste risico van zonnepanelen. Dit kan niet alleen tot een lager rendement leiden. In het ergste geval leidt het ook tot brand. Uit het onderzoek blijkt dat de branden op daken met zonnepanelen voornamelijk bij indaksystemen ontstonden.
Kans op brand door zonnepanelen zeer klein
Dat is een brandrisico van 0,0029 procent. In opdracht van de RVO onderzocht TNO brandincidenten met fotovoltaïsche (PV) systemen in Nederland. Dit rapport uit maart 2019 rekent dat bij 0,014% van de ongeveer 170.000 in 2018 geplaatste PV-systemen brand ontstaan is.
De Enphase omvormers zorgen er direct voor dat de spanning van de zonnepanelen laag wordt gehouden als de spanning van de omvormers eraf is, zodat dit geen gevaar is voor mens en dier. De brandweer kan met Enphase micro-omvormers veilig blussen.
De Rechtbank Gelderland heeft op 17 juli 2013 geoordeeld dat de plaatsing van zonnepanelen door de buren in de betreffende zaak geen onrechtmatige hinder oplevert (zie RVR 2013/104). Als buren dien je – tot een zekere mate – het één en ander van elkaar te dulden.
Monokristallijne panelen hebben vaak, voor een nog gelijkmatiger beeld en minder reflectie, een zwart gespoten frame. Als daarnaast ook de zogenaamde 'backsheet' zwart is, zie je geen witte ruitjes meer tussen de cellen. Dat heet een 'all black' of 'full black' zonnepaneel.
Zo mag het zonnepaneel niet uitsteken over de erfgrens of dakrand. Het is daarbij verstandig ze niet dichter dan twee dakpannen vanaf de nok te plaatsen. Hetzelfde geldt voor wat betreft de afstand tot aan de dakgoot. Daarnaast moeten de zonnepanelen direct op het dakvlak worden geplaatst.
Zonnepanelen gaan zo'n 25 jaar mee. Naarmate ze ouder worden, neemt de opbrengst iets af (ongeveer 12,5 procent in die 25 jaar ). Dat is heel normaal, want de zonnecellen slijten naarmate ze ouder worden. Bovendien gaat de afname geleidelijk.
Dit soort schaduw werkt als weerstand op het paneel. Het effect is vergelijkbaar met het plaatsen van een voet op een tuinslang: het zonnepaneel waar schaduw aanwezig is vermindert de opbrengst van de gehele zonnepaneleninstallatie.