Wikipedia streeft naar objectiviteit. Daarom worden nieuwe artikelen kritisch bekeken en is het mogelijk op elkaars artikelen te reageren, ze uit te breiden en te wijzigen. Bij artikelen over controversiële personen of omstreden gebeurtenissen is de kans op subjectiviteit echter groot.
Een betrouwbare bron is een bron die gegevens verstrekt die op waarheid berusten. Een blogartikel of Wikipedia kan bijvoorbeeld interessante informatie bevatten, desondanks wil dat niet zeggen dat de informatie die verstrekt wordt door deze bronnen ook daadwerkelijk juist is. Niet elke bron is dus betrouwbaar.
Betrouwbare bronnen zijn vaak transparant. Een voorbeeld is dat er adres- en contactgegevens op de website staan. Of ze vermelden namen van klanten of samenwerkingsverbanden. Vaak zie je ook dat deze bronnen open staan voor commentaren op de informatie die ze publiceren.
Wikipedia wordt bewerkt door vrijwilligers en heeft een open structuur. In principe kan iedereen daardoor meewerken aan de encyclopedie.
Zij vraagt een paar euro 'om ervoor te zorgen dat Wikipedia onafhankelijk en advertentievrij kan blijven groeien'. Zonder donaties kan Wikimedia niet bestaan, maar noodlijdend is de stichting zeker niet. Ze haalde 110 miljoen dollar op aan donaties in boekjaar 2018/2019 en maakte 30 miljoen dollar winst.
Wikipedia doet aan kwaliteitscontrole, maar u moet voorzichtig zijn om het als wetenschappelijke bron te gebruiken. In goede artikelen staan recente referenties, bronnen, noten en literatuurverwijzingen die u als wetenschappelijke bron kunt gebruiken.
Het is altijd belangrijk om te kijken naar de waarde van de significantie. In wetenschappelijke artikelen wordt dit aangeduid met het symbool 'P'. Bij het meeste wetenschappelijke onderzoek telt een uitkomst als significant als de waarde van P onder de 0,05 ligt.
Oude literatuur kan achterhaald zijn, daarom mag je geen bronnen ouder dan vijf jaar gebruiken. Dit is een manier waarop sommige opleidingen het zichzelf wel heel makkelijk maken. Alles wat nieuw is, is goed. Alles wat ouder is dan een bepaald jaar is slecht.
De betrouwbaarheid van een website is lastig te garanderen. Er zijn verschillende gerenommeerde websites waar je kunt checken of een webshop betrouwbaar is of niet. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Shopscan van Consuwijzer. Ook kun je zelf inschatten of een website betrouwbaar is.
Inderdaad mag iedereen Wikipedia-pagina's bewerken. Daarvoor is geen vraag om toestemming nodig. Maar er zijn wel regels en afspraken waaraan iedereen zich moet houden. Wanneer er onenigheid bestaat over de inhoud van een artikel moet men bijvoorbeeld goede bronnen erbij halen.
Een wijziging markeren als gecontroleerd kan door eerst uit de opties "(wijz | gesch)" "wijz" te selecteren. Hierna zie je de wijziging die gedaan is. Je markeert deze door op "[Als gecontroleerd markeren]" te klikken.
Zie Taalfamilie en Taalverwantschap voor de hoofdartikelen over dit onderwerp. Nederlands is een West-Germaanse taal en is daarmee nauw verwant aan onder meer het Engels en het Duits.
Een betrouwbare bron moet objectief zijn. Een reclametekst zal je over het algemeen eenzijdige informatie geven om het product in een goed daglicht te stellen. Is de bron actueel? Kijk wanneer de tekst geschreven is en of (en zo ja wanneer) die is bijgewerkt.
Wat is het verschil tussen validiteit en betrouwbaarheid? Bij validiteit gaat het om het meten wat je beoogt te meten. Bij betrouwbaarheid daarentegen gaat het om de vraag of je onderzoeksresultaten hetzelfde zouden zijn als je het onderzoek op dezelfde wijze nogmaals uitvoert.
Een artikel uit een wetenschappelijk tijdschrift (journal) beschrijft wetenschappelijk onderzoek. Deze artikelen geven inzicht in de recente literatuur over een bepaald onderwerp. Ook maken ze duidelijk wat voor onderzoek er al gedaan is en waar nog onderzoek naar kan worden gedaan.
Grijze literatuur
Publicaties die niet goed in bibliografieën zijn terug te vinden, zoals rapporten van meer of minder officiële instanties, werkdocumenten, 'interne' documenten, publicaties in incourante talen (zoals het Swahili), doctoraalscripties, populair-wetenschappelijk werk en krantenartikelen.
Literatuur heeft inhoudelijk meer diepgang, is in een betere stijl geschreven, heeft een goede bouw, geen voorspelbare personages en geen vaste rolpatronen. Lectuur is altijd hetzelfde geschreven volgens dezelfde opzet, de lezer weet wat hij kan verwachten.
Inleiding bronnen evalueren
De bronnen die je gebruikt bij het schrijven van een wetenschappelijke tekst (zoals een scriptie, paper etc.) bepalen voor een groot deel de kwaliteit van die tekst. Gevonden bronnen zul je voor gebruik moeten evalueren op relevantie en wetenschappelijkheid.
Betrouwbaar (precies, reproduceerbaar) zijn waarnemingen, die onder dezelfde omstandigheden herhaald, dezelfde uitkomst geven. Betrouwbare waarnemingen hebben geringe toevallige fouten.
Wetenschappelijk onderzoek dient objectief van aard te zijn en dient te repliceren zijn. In totaal zijn er acht eigenschappen welke onderzoek wetenschappelijk maken: doelgerichtheid, striktheid, testbaarheid, repliceerbaarheid, precisie en betrouwbaarheid, objectiviteit, generaliseerbaarheid en de mate van eenvoud.
De Wikipedia in het Nederlands is gestart in 2001 en maakt deel uit van Wikipedia, een gemeenschapsproject met als doel in elke taal een complete encyclopedie op het web te creëren. Wikipedia is gratis te gebruiken om informatie te zoeken én om informatie toe te voegen. Momenteel zijn er 2.101.486 artikelen.
Wikipedia bevat dat soort informatie ook en is daarom zowel een secundaire als een tertiaire bron.
Nederland ligt in het noordwesten van Europa en wordt begrensd door de Noordzee, Duitsland en België. De lengte van de landsgrens bedraagt 1027 km, terwijl de kustlijn 451 km lang is. Daarnaast behoren enkele eilanden rond de Caribische Zee tot Nederland.