Hoe herken je een goede mandarijn? Om te beginnen: een strak velletje. 'Een verse mandarijn is sappig. Die zit stevig in zijn schil en naarmate de mandarijn langer moet wachten, wordt die schil losser omdat de mandarijn vocht verliest.
De beste indicator voor een goede mandarijn is om te kijken naar het ras. Veelal wordt de clementine erkent als lekkerste soort: zoet-zuur met een dunne schil. Een andere goede is de Satsuma, een van origine Japans ras wat nu in Spanje verbouwd wordt. Ze zijn vooral later in het seizoen zoeter.
Losse schil, droge mandarijn? Er is wel een trucje dat kan verklappen dat het om een droge mandarijn gaat en dat is als de schil losjes om de vrucht heen zit. U kunt dit voelen door er voorzichtig in te knijpen. Zit er lucht tussen de vrucht en de schil, dan bestaat de kans dat die uitgedroogd is.
Mandarijnen zijn het hele jaar door beschikbaar. Ze komen onder meer uit Griekenland, Marokko, Spanje en Brazilië.
Mandarijnen zijn het hele jaar door te koop, maar ze zijn vooral tussen oktober en februari erg lekker en volop verkrijgbaar. Deze vrolijke vrucht is echter niet van eigen bodem. Ze worden vooral gekweekt in warme landen zoals Spanje, Griekenland, Marokko, Mexico en Brazilië.
Je geeft je immuunsysteem een boost
Komt dat eens goed uit, want ook mandarijnen zijn rijk aan vitamine c. De vitamine zorgt ervoor dat bacteriën en virussen ons lichaam minder makkelijk kunnen betreden. Een mandarijn kan je helpen om genoeg vitamine C binnen te krijgen.
Mandarijn bereiden & bewaren
Bewaar mandarijnen liefst buiten de koelkast, op een koele (12-15°C), donkere plaats. Dan zijn ze 5 tot 10 dagen houdbaar. Mandarijn is ideaal om zo uit het vuistje te eten als tussendoortje. Partjes mandarijn kun je ook goed gebruiken in een salade of in een fruitwrap.
Wel, clementines hebben weinig of geen pitten en zijn zoeter dan (satsuma)mandarijnen. Ook de kleur is een beetje anders. Een clementine is fel oranje terwijl een mandarijnschil licht geel/oranje kleurt. Bovendien bewaart een clementine langer.
De mandarijnen van Citrus Sebastia komen uit Valencia. Daar is het bijna oogsttijd voor de Clemenules, een soort die door experts is uitgeroepen tot de beste clementine-mandarijn.
Leanri, een hoogwaardige mutatie van Clementina en Murcott, is rood-oranje van kleur, heeft een mooie ronde vorm, een zeer gladde schil en is pitloos.
Uitdroging komt door veroudering
Woltering: "Mandarijnen moeten echter een bepaalde verhouding aan suiker en zuur hebben voordat ze mogen worden verhandeld. Zolang ze aan de boom hangen, neemt het zoete toe en het zure af."
Binnen de groep van mandarijnen worden drie typen onderscheiden: de 'echte' mandarijnen, de satsuma's en de tangerines. Bovendien rekent men een aantal kruisingen toe, niet alleen van de drie typen onderling maar ook van een van deze typen met bijvoorbeeld grapefruit, sinaasappel en bittersinaasappel.
Zijn sinaasappels en mandarijnen gezond? Sinaasappels bevatten veel vitamine C. Bovendien dragen sinaasappels bij aan de inname van foliumzuur. Mandarijnen bevatten iets minder vitamine C, foliumzuur en vezels dan sinaasappels.
Snijd de einden van de mandarijn eraf, maak een klein sneetje aan de zijkant en rol de mandarijn open. Voilà, eet smakelijk!
Mandarijnen ogen zomers, maar je kunt ze in Nederland vooral in de winter verkrijgen. Dat komt omdat ze enkel verkleuren door de invloed van erg koude temperaturen. Wanneer ze geplukt worden zijn ze nog groen. Van oktober tot februari worden ze ingevoerd van Spanje en Marokko.
Minneola's zijn gemakkelijk te schillen, zodat je de partjes vervolgens zo kunt eten of verder kunt verwerken. Van de minneola kun je zowel de vrucht, het sap als de schil gebruiken. Boen de minneola goed schoon als je de schil wilt gebruiken.
Er zitten 28 kilocalorieën in 1 stuk (60 gram) mandarijn. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'mandarijn'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Clementines bestaan grotendeels uit water en bevatten weinig calorieën (16kcal per stuk). Ze zijn makkelijk te pellen, in partjes te verdelen en plakken niet. Ze bevatten net als andere citrusvruchten veel vitamine C. 2 clementines zijn zelfs genoeg om aan je dagelijkse behoefte van deze vitamine te voldoen.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Houdbaarheid Mandarijnen
Bij ongeveer 12 graden ongeveer 5 tot 10 dagen. Op de fruitschaal 1 tot maximaal twee weken, maar leg niet te veel mandarijnen op de fruitschaal i.v.m. mogelijk uitdrogen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Mandarijnen bevatten hoge hoeveelheden voedingsvezels, deze zorgen voor een goede werking van onze spijsvertering. Dit helpt om spijsvertering-gerelateerde aandoeningen te helpen voorkomen, denk bijvoorbeeld aan vervelende problemen zoals constipatie.
Het beste bewaar je mandarijnen op een koele donkere plek, rond de 12-15 graden. Mandarijnen zijn dan ongeveer 10 dagen goed. Het invriezen van mandarijnen is geen aanrader. Vaak wordt de mandarijn zacht en komt de smaak te vervallen.