Algemeen. De strontvlieg leeft niet van mest maar van nectar, en af en toe wordt ook een ander insect gegrepen, meestal andere vliegen. Deze worden met de zuigsnuit leeggezogen.
Eén van de functies van de vlieg is het opruimen van afval. Vliegen komen af op rottende organische materialen. Door deze organische materialen op te eten ruimen ze de natuur als het ware op. De vliegen en maden kunnen bijvoorbeeld samen in een kort tijdsbestek dode dieren opruimen.
Het wijfje legt bij voorkeur haar eitjes in mest, dode dieren, rottende voedingsmiddelen of compost. Als het maar lekker glibbert! De eitjes komen binnen een week uit en als het materiaal warm en vochtig genoeg is, zelfs binnen een dag. Uit de eitjes komen maden.
De larven leven niet van de mest zelf, maar wel van de larven van andere, van mest levende, insecten, De maden worden circa 1 cm lang en verpoppen naast of onder de mest in de grond, om na drie dagen uit te komen. Vanaf dat moment leven ze ongeveer twee tot drie maanden als volwassen vlieg (imago).
Zet een bakje met water en kruidnagels neer. Of vul bakjes met azijn of allesreiniger met citroengeur. Vliegen hebben ook een hekel aan de geur van lavendel. Dus zet boeketjes neer, brand kaarsen of sprenkel lavendelolie.
Heeft u veel strontvliegen in uw tuin? Lavendel, kaarsen en andere etherische oliën kunnen helpen. Strontvliegen hebben een hekel aan de geur. Hoewel het aantrekkelijk lijkt om om u heen te slaan bij overlast van strontvliegen helpt dit niet.
Vliegen komen je huis binnen door openstaande ramen en deuren, maar ook door scheuren, gaten en kieren. Het kan ook gebeuren dat je producten hebt gekocht (vlees, vis of fruit) waar vliegen eitjes op hebben gelegd: die kunnen bij jou thuis uitkomen en dan heb je dus ook vliegen in huis.
Overdag zijn ze veel op zoek naar eten en 's avonds zoeken ze net als wij een plekje om bij te tanken. Maar of ze net als wij zo'n acht uur slapen betwijfel ik.” Hoewel vliegen dus tegen de avond gaan slapen, maakt het ze weinig uit of het om een lichte of donkere plek in het huis gaat.
Vliegen leggen de eitjes bij voorkeur op plekken waar voldoende voeding en vocht aanwezig is. Het vrouwtje legt gemiddeld 150 kleine witte eitjes, samen een kluitje van 1 mm lang. De eitjes worden bij voorkeur gelegd in mest of vochtige of rottende substanties.
Wat eten vliegen? De vlieg is een alleseter, maar heeft wel een voorkeur voor rottende dieren of planten. Vliegen hebben namelijk geen tanden waarmee ze in voedsel kunnen bijten of voedsel kunnen vermalen.
Dat kan zijn in holle ruimtes als een spouwmuur, onder de pannen, maar ook ruimtes in huis zoals zolders of kamers klusteren deze vliegen zich. Dit is dan vaak wel op hoger gelegen plaatsen dus bovenin een woning of flatgebouw, trappenhuizen, liftschachten enz.
Myiasis is komt voornamelijk voor in de zomer en zien we meestal bij het konijn. Het kan echter ook bij hond, kat en elk andere diersoort voorkomen.
Grote maden zijn larven van de Noordelijke bromvlieg en worden vaak in Frankrijk gekweekt. Deze maden verpoppen erg langzaam en zijn daarom erg geschikt voor recreatievissers. Gekoeld bewaard zijn ze vaak wel twee weken tot drie weken houdbaar.
Voor een vlieg is er weinig lekkerder dan uitwerpselen, rottend eten en karkassen. Dat, en wat alles jij op je eettafel zet. Met hun pootjes vol bacteriën wandelen ze namelijk net zo lief over jouw ontbijt heen. Bovendien poepen en plassen ze ook nog eens overal waar ze landen.
De vlieg maakt spectaculaire vliegmanoeuvres, past zijn snelheid in een fractie van een seconde aan, weet obstakels te ontwijken, en gaat gevaar moeiteloos uit de weg. Niet zo boeiend, zou je denken… totdat je beseft dat de vlieg dat alles doet met een minuscuul brein van slechts honderdduizend neuronen.
De eitjes van vliegen worden verteerd door het maagzuur. Het verhaal wordt anders als het om eitjes gaat van o.a. lintwormen. Deze komen wel uit in ons lichaam. Het gevaar met vliegen e.d. zit hem juist in de bacteriën die ze achterlaten, niet de eitjes.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
De Ormia-vlieg heeft zo'n vernuftig gehoorsysteem dat het een krekel op 120 meter afstand kan lokaliseren. Dat komt overeen met een mens die een mobieltje op een kilometer afstand hoort afgaan.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Huisvlieg: Kan niet bijten, prikken, steken. Komt veel voor in huis. Stalvlieg: kan steken, komt veel voor bij stallen, maar soms ook in woningen. Dazen: kunnen bijten, ook wel bekend als paardenvlieg.
Vliegen vs mensen
Babyvliegen hebben bijvoorbeeld veel slaap nodig, maar naarmate ze ouder worden neemt hun behoefte aan slaap af. Ook worden de vliegen net als wij alerter door cafeïne en slaperiger door antihistaminica. En, als je een fruitvliegje de ene dag wakker houdt, slaapt hij de volgende dag des te meer.
Dikke, zware insecten zoals vlieg, bijen, kevers en hommels, gaan met hun opvallende gebrom niet ongezien aan ons voorbij. Ze bewegen hun vleugels heel snel wanneer ze vliegen. Deze bewegingen veroorzaken trillingen in de lucht die wij horen als een gezoem.
Dicht kieren en gaten in de buitenmuur, zodat klustervliegen niet naar binnen kunnen komen. Gebruik de stofzuiger om de klustervliegen op te zuigen die in hun winterslaap zitten, maar let op gooi de zak direct weg. Zet een vliegenlamp in de kamer waar de vliegen zitten en ruim de dode vliegen altijd op.
Oma weet raad
Je kunt bestrijden van vliegen doen door wat kruidnagels in een bakje water te doen. Ze hebben namelijk een hekel aan deze geur. Je kunt er ook voor kiezen om doorzichtige plastic zakjes voor de helft te vullen met water.