Ik kies op het wolwasprogramma voor een temperatuur van 30 graden (bij vintage kleding ga ik sowieso nooit hoger) en in sommige gevallen voor 20 graden als ik echt bang ben dat er iets misgaat. In mijn beleving is die 30 graden overigens altijd prima. Als je daarbij 900 toeren instelt, zit je meestal wel goed.
Soms kan tweedehands textiel heel sterk ruiken. Vooral dingen uit de kringloopwinkel hebben dat wel eens, waardoor je het misschien zelfs liever niet zou kopen. Kleding of textiel met een naar luchtje kun je wat langer in een emmer met warm water en huishoud soda laten weken vóórdat je het in de wasmachine wast.
Doe een beetje pure azijn in een plantenspuit en spray dit vervolgens over je kledingstuk heen. Vergeet vooral ook de binnenkant van het kledingstuk niet. Laat de azijn even trekken en drogen. Vervolgens stop je je kledingstuk in de wasmachine zoals je normaal zou doen, en ta-da!
Vintage kleding is natuurlijk (vaak) al gedragen en kan dus vlekken en andere gebreken hebben. Kijk het item dus goed na en check bijvoorbeeld ook of elk knoopje aanwezig is en of een eventuele rits goed werkt. Verder kijk ik altijd even goed in de hals en bij de oksel om te kijken of daar geen vieze vlekken zitten.
Allereerst is vintage te herkennen aan de algemene stijl van een bepaalde periode, zoals een lage taille voor de jaren 20, pofmouwen voor de late jaren 30 en 40 en aangeknipte mouwen en wijde langere rokken voor de jaren 50. Modeplaten en foto's uit verschillende periodes zijn goed vergelijkingsmateriaal.
Retro is dan ook afgeleid van het woord 'retrospectief', wat dus eigenlijk wil zeggen dat je terugblikt. Deze artikelen zijn dus niet antiek of vintage, maar hebben wel een ouderwetse uitstraling. Retro heeft dus een 'oude' look, maar vaak zijn het nieuwe items die je ook in een moderne winkel kan vinden.
Natuurlijk kun je wel mooie vintage scoren in de kringloopwinkel. Het is dan ook een tweedehands item. Maar een verschil: bij vintage kun je toch de eerste eigenaar zij en van een tweedehands item niet. Denk aan een partij kleding of ongebruikte spullen uit bijvoorbeeld 1980.
Muffe geur in tweedehands kleding
Uit het onderzoek bleek dat flink wat huid, zweet en talg in de kleding was achtergebleven. Maar deze stoffen zijn niet per se de veroorzakers van de typische geur. Wel zijn ze een voedingsbodem voor honderden soorten bacteriën.
Omdat de kosten voor een tweedehands kledingstuk vaak een stuk lager liggen dan voor een nieuw kledingstuk, is het goed voor je portemonnee. Daarnaast is het shoppen van vintage mode erg leuk omdat het een echte 'speurtocht' is naar het item dat goed bij jou past en niemand anders bezit.
Tweedehands spullen kunnen een flinke milieuwinst opleveren. Spullen hergebruiken verlengt namelijk de levensduur. Als je iets tweedehands koopt hoeft niets nieuws gemaakt te worden. Zo bespaar je grondstoffen, energie en afval die nodig zijn om nieuwe spullen te maken.
Wat vaak zorgt voor een muffe lucht, is vochtigheid. Dit gebeurt wanneer men bijvoorbeeld nog vochtige kleding terug hangt of legt in de kast. Hierdoor wordt de kledingkast erg vochtig, wat zorgt voor deze lucht of geur. Zorg er daarom altijd voor dat de kleding kurkdroog is, voor je deze in de kast hangt.
Een effectieve methode is het laten weken van je kleding in een emmer met water en azijn. Ook kan je een flinke scheut (natuur)azijn toevoegen aan de la van de wasmachine, gecombineerd met het wasmiddel. De azijn bestrijdt de zweetgeur en zal vervolgens opgaan in de geur van je wasmiddel.
Steeds meer mensen kiezen voor een vintage look omdat het er stijlvol uitziet, omdat het past in de tijd van nu en omdat het goed is voor het milieu. Steeds meer mensen worden milieubewust en vinden het belangrijk om duurzame kleding te kopen.
De nadelen van tweedehands kleding
Al is het maar één kledingstuk of accessoire. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je na uren struinen toch met lege handen naar huis gaat. Wat op sommige momenten ook vervelend kan zijn wanneer je naar iets specifieks op zoek bent, dit nergens kan vinden.
In 2021 hebben 188 miljoen consumenten namelijk voor het eerst een tweedehands kledingstuk gekocht, tegen 36,2 miljoen in 2020.
Als de was te lang in de wastrommel blijft liggen, trekt de schimmel in de kleding. Daar gaat de kleding muf van ruiken.
Koffers hebben soms een muffe geur. Om deze geur te laten verdwijnen doe je in elke koffer een zakje lavendel of een paar hotelzeepjes. Koffers die lang niet gebruikt zijn worden weer fris als je ze met azijnwater behandelt. Na de behandeling laat je de koffers goed uitdrogen.
In de laatste vijf decennia zijn de volgende jaren als algemene vintage jaren gedeclareerd : 1960 , 1963 , 1966 , 1970, 1975, 1977, 1980 , 1985, 1991, 1992, 1994 ,1997, 2000, 2003 en 2007, 2009, 2011 en 2016.
De term vintage wordt echter gebruikt voor écht oude items! Liefst van goede kwaliteit en sprekend voor een bepaalde periode tussen ongeveer 1920 en 1980. Vaak wordt een 'minimale ouderdom' van 25 tot 50 jaar aangehouden.
Je mag je meubelstuk vintage noemen als het meer dan dertig jaar oud is. Is je meubelstuk ouder, dan valt het onder antiek. En meubels die na 1990 zijn gemaakt, noemen we modern. Als je op zoek bent naar vintage voor in je woonkamer, dan ben je bij kringloopwinkels vaak aan het juiste adres.
Retro kleding
Retrokleding daarentegen is de kledingstijl van nu maar met een ouderwetse uitstraling. Retro kleding is kleding van nu die qua materiaalgebruik, ontwerp en stijl zijn gebaseerd op kleding uit de zestiger en zeventiger jaren. Vaak is het ontwerp vertaald naar de wensen die we in het heden hebben.
Vintage items zijn écht oud en veelal gemaakt in de periode van 1920 tot 1980. Het merendeel van deze producten is – ondanks de leeftijd – van goede kwaliteit en dus wordt vintage ook wel gedefinieerd als 'van een goed jaar'.
Het moet een zekere ouderdom bezitten. Doorgaans wordt daarbij uitgegaan van een leeftijd van 100 jaar; in bepaalde gevallen is een voorwerp echter al antiek als het 75 jaar oud is. Bij boeken geldt een wat minder streng criterium: zij zijn antiek als ze 75 jaar oud zijn.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.