Kant-en-klare en magnetron popcorn bevatten vaak veel suiker, zout of andere toevoegingen. De gezondste keuze is zelfgemaakte popcorn. Zo kun je zonder een al te groot schuldgevoel snacken, mits je niet te veel eet en niet te scheutig bent met de zout of suiker.
Zoete popcorn bevat meer calorieën dan zoute popcorn. Als het je dus om de slanke lijn te doen is, kan je beter kiezen voor zoute popcorn. Eet ook niet te veel zoute popcorn. Een beetje zout is goed voor je, maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen.
Popcorn bevat nog meer antioxidanten dan fruit en groenten. En is daarom door onderzoekers uitgeroepen tot gezondste snack. De wetenschappers presenteerden hun resultaten afgelopen week tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. Popcorn blijkt heel wat polyfenolen te bevatten.
Popcorn bevat duidelijk minder calorieën en vet en meer eiwitten en vezels.
Popcorn popt doordat er een klein druppeltje water in de maïskorrel zit. Bij het verwarmen zet dat uit en daarom ontploft de maïskorrel. Dat gebeurt bij 175 à 180°C. Maïskorrels die te oud (en dus uitgedroogd) zijn of die aan de buitenkant beschadigd zijn, zullen niet poppen.
Popcorn in een pan is heel makkelijk hoor, gewoon losse maiskorrels (kun je in een zakje kopen, ik denk haast dat ze ook gewoon in zo'n magnetronpopcorn zakje zitten). Beetje olie goed warm laten worden in een pan, laagje maïs op de bodem strooien, deksel op de pan en wachten op het poffen!
Manieren om popcorn te maken
Vul de zak met 40 tot maximaal 80 gram pofmaïs en vouw de bovenkant van de zak twee keer om. Leg de zak op zijn zijkant in de magnetron en zet de magnetron circa 2 à 3 minuten aan op vol vermogen. Haal de zak eruit als er circa 1 tot 2 seconden tussen het poffen van de maïs zit.
Maar waar bestaat popcorn eigenlijk uit? Honderd gram popcorn bevat zo'n 376 calorieën, 12,5 gram eiwitten, 70 gram koolhydraten (waarvan 0 gram suiker) en 3,6 gram vet. Een portie popcorn is over het algemeen 40 gram.
Er zitten 154 kilocalorieën in 1 schaaltje (40 gram) popcorn. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'popcorn'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Bij popcorn is de kleinste maat bij de grootste bioscoopketen nog altijd 150 gram, wat gelijk staat aan 600 calorieën. Fors voor een tussendoortje. Een XL bak van 865 gram betekent 3200 calorieën! Wie een colaatje wil, moet minstens een halve liter nemen.
Lijstje met snacks om lekker te Netflixen. Natuurlijk niet de kant en klare popcorn die je in de winkels kunt vinden. Deze bevatten namelijk wel een hoop calorieën en koolhydraten en dat is nou net wat je niet kunt gebruiken. Maar je kan wel zelf popcorn maken om zo je calorie innamen flink te beperken.
Is er dan helemaal niks wat je kunt eten? Jawel hoor. Een medium bakje popcorn valt nog wel mee. Met 430 kcal voor de zoute variant en 460 kcal voor de zoete variant is hier nog prima rekening mee te houden gedurende de dag.
Popcorn en Chardonnay
Warme, boterige popcorn past perfect bij de nootachtige smaak van Chardonnay. Door de popcorn komen de aromatische smaken van de wijn het best naar voren. Kies voor een Pinot Blanc voor de ultieme smaakexplosie.
Zet de popcornmaïs in een grote magnetronbestendige schaal met deksel 3-4 minuten in de magnetron op 800 watt (10 minuten op 600 watt), totdat er ca. 5 seconden tussen elke 'pop' zit.
Je kan ongeveer 25 gram mais aanhouden voor een portie popcorn, je haalt dus 40 porties uit 1 zakje (1 kg) mais. 1 kg mais moet in 7 keer gebakken worden en is klaar in ongeveer 50 minuten. Bij 1 kg mais is maximaal 0,5 kg suiker (1 zakje, dit is naar eigen smaak) en 350 ml olie nodig.
Zet de popcornmaïs in een grote magnetronbestendige schaal met deksel 3-4 minuten in de magnetron op 800 watt (10 minuten op 600 watt), totdat er ca. 5 seconden tussen elke 'pop' zit. Meng de poedersuiker met kaneel en zout in een schaaltje.
De maïskorrels die nog niet gepoft zijn kunnen gewoon nog eens opgewarmd worden en zullen alsnog poffen. Popcorn maak je eenvoudig zelf in de magnetron met enkel een papieren zak. In slechts 2-3 minuten heb je deze gezonde snack op tafel staan. Plaats de pofmaïs in de papieren zak en plaats deze in de magnetron.
Het is gemaakt van verschillende soorten maïs. Voor "ronde" popcorn wordt een ander soort maïs gebruikt dan voor de onregelmatige.
Herkomst. Popcorn werd reeds duizenden jaren geleden ontdekt door indianen. In een grot in New Mexico zijn gepofte maïskorrels gevonden van 5000 jaar geleden. In Peru zijn 6700 jaar oude pofmaïsresten aangetroffen.
Gelukkig is niet al het snoep is even slecht, dus we beginnen met het goede nieuws: chocolade behoort tot de categorie 'minst slecht', want dit snoepgoed doet het minst kwaad voor je tanden. Dit komt doordat chocolade vrij snel oplost, waardoor het minder schadelijk is voor het glazuur en de tanden.