Hoe kun je het herkennen? De voornaamste kenmerken zijn pijn, zwelling, bloeding en vervorming van de neus. De pijn en de zwelling kunnen spontaan en snel verdwijnen, maar een vervorming kan zichtbaar blijven. Als het neustussenschot verplaatst is, kan de neus soms langs één zijde verstopt zijn en blijven.
Bij een kneuzing lijkt de neus soms scheef te staan door de zwelling. Vaak wordt dan eerst enkele dagen afgewacht om te zien of de neus echt scheef staat als de zwelling is verdwenen. Bij een breuk staat de neus meestal duidelijk scheef. Dit moet dan binnen 10 dagen worden behandeld.
Een washandje met koud water helpt de zwelling in eerste instantie tegen te gaan en de pijn te verminderen. Snuit voorzichtig eenmaal uw neus. Gebruik hierbij een grotere zakdoek, maar het liefst een (oude) hand- of theedoek. Het snuiten verwijdert slijm en bloed uit het gebied van de bloeding.
Indien de neus gebroken is maar geen standsafwijking heeft, is er geen verdere behandeling nodig. Maar als de gebroken neus wel scheef staat is het verstandig deze te laten rechtzetten door de KNO-arts. Het is belangrijk alert te zijn op een bloeduitstorting in het neustussenschot (septumhematoom).
Pijn. De meeste mensen hebben na deze operatie weinig pijn. U kunt een pijnstiller vragen aan de verpleegkundige. Als u een kapje op uw neus hebt, moet u dat een week laten zitten.
Bij een breuk duurt het 6 weken voordat deze volledig genezen is. In die tijd mag u geen sporten doen waarbij het risico is dat u weer een neustrauma oploopt. U krijgt een afspraak op de polikliniek voor het verwijderen van het kapje.
Plaatselijke verdoving bij rechtzetten neus
Op de polikliniek kan de neus plaatselijk worden verdoofd met een injectie en watten in de neus met pijnstilling. Vervolgens beoordeelt de KNO-arts de breuk en zet met zijn handen - of als het nodig is een instrument - de neus direct recht.
Kauwen of bukken kan de pijn opwekken of verergeren. Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over. Neusdruppels en paracetamol kunnen de klachten verminderen. Antibiotica hebben meestal geen invloed op de klachten of op het herstel.
Neusklachten door een ongeval wordt in medische termen een 'neustrauma' genoemd. Van een neustrauma is sprake wanneer de neus betrokken is bij een (onge)val, slag of stoot. Hierdoor kan de neus beschadigd raken. Deze beschadiging kan aan zowel de buiten- en/of aan de binnenkant zijn.
In sommige gevallen is de beschadiging aan de buitenkant te zien of te merken in de vorm van een zwelling en scheefstand van de neus, in andere gevallen niet. Ouders schrikken meestal flink wanneer een kind op zijn neus is gevallen of geslagen. Het kind heeft dan vaak ook een bloedneus.
Een neusfractuur is een breuk van de neusbeenderen, na een trauma van de neus.
Het herstelde neustussenschot wordt na de operatie op de plek gehouden met tampons in de neusgaten. Zo kunnen slijmvlies, kraakbeen en bot weer aan elkaar groeien. Soms worden op en naast uw neus een aantal pleisters geplakt die uw neus ondersteunen. Meestal worden de tampons 1-2 dagen na de operatie verwijderd.
Onderzoek en diagnose. Soms is een scheef neustussenschot aan de buitenkant duidelijk te zien. De neus staat scheef of de neuspunt en/of de neusrug is onvoldoende gesteund. Dat het tussenschot scheef staat, is meestal pas duidelijk nadat de behandelend arts er goed naar heeft gekeken.
De eerste 2 dagen niet te warm in verband met mogelijke nabloeding. Over het algemeen kunt u de volgende dag weer aan het werk. Sporten waarbij de kans bestaat dat er een neustrauma optreedt (b.v. balsporten, vechtsporten) mogen de eerste 6 weken niet worden uitgeoefend.
Neusbeen. Het neusbeen is het bovenste deel van je neus. Neuskraakbeen. Het neuskraakbeen bevindt zich aan de onderkant van je uitwendige neus.
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.
Als KNO-arts behandel je alle aandoeningen aan keel, neus, oren en het hoofd- en halsgebied. Dat kan variëren van oorontsteking, evenwichtsstoornissen, pijn bij het slikken tot keelkanker.
Kleine bloedvaatjes
Een bloedneus begint als er een bloedvaatje kapot gaat. Dit kan gebeuren door neuspeuteren, te hard snuiten of een verkoudheid. Maar ook door een stoeipartij, een voetbal in het gezicht of een knie tegen de neus tijdens het springen op de trampoline.
De onderste neusschelpen filteren, bevochtigen en verwarmen de geïnhaleerde lucht. Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe. De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Slaapt u op uw linkerzij, dan stroomt het bloed gemakkelijker naar de zwellichamen van uw linker neusgat. Uw rechterneusgat gaat dan meer open staan. Bij mensen met een scheef neustussenschot kan het voor komen dat het ene neusgat minder ruimte heeft dan het andere en daardoor sneller verstopt.
De kosten van een operatie voor het rechtzetten van de neus lopen sterk uiteen. Het is daarom ook niet mogelijk om een algemene prijs te noemen. Wel weten we dat de meeste operaties voor het rechtzetten van de neus tussen de €3.750 en €6000 kosten.
Hoeveel kost een neuscorrectie eigenlijk? Zo'n operatie kost niet niks, dus zorg ervoor dat je rekening de klap kan opvangen. 'De prijs voor een complete neuscorrectie ligt tussen de 5.800 en 7.000 euro,' legt KNO-arts Dirk Jan Menger bij Bey by Bergman Clinics en UMC Utrecht uit.
Een neuscorrectie (ofwel rhinoplastiek), zoals een neusverkleining is een veel voorkomende operatie. De plastisch chirurg kan de neus verkleinen, vergroten, de vorm van de neustip of neusrug veranderen, de ruimte tussen de neusgaten versmallen, de hoek tussen neus en bovenlip veranderen of het neusschot rechtzetten.