Het is aan te raden om steunkousen te dragen als je last hebt van trombose, spataderen, open benen, eczeem, lymfoedeem en veel andere aandoeningen. Maar soms is preventief dragen ook handig en kan een hoop klachten voorkomen.
Steunkousen zijn ontworpen om zwellingen te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren in uw benen of armen. Meestal worden ze voorgeschreven als u een medische aandoening heeft. Denkt u hierbij aan chronische veneuze insufficiënte, lymfoedeem, trombose of spataderen.
Hoe lang mag je steunkousen dragen per dag? Het is raadzaam om de aangemeten steunkousen de hele dag te dragen. Zoals gezegd mogen ze 's nachts niet gedragen worden. Probeer de steunkousen echt zo lang mogelijk te dragen; dus gelijk wanneer u opstaat tot het moment dat u weer naar bed gaat.
Je komt alleen in aanmerking voor de vergoeding als je een medische indicatie hebt. Dit kan een verwijzing zijn van de huisarts. Het eigen risico is wel van toepassing. Meestal vergoeden zorgverzekeraars twee paar kousen per 12-14 maanden.
Wat zijn de consequenties als de kousen uitgelaten worden? Doordat de cliënt geen therapeutische/elastische kousen draagt, zullen de benen en enkels dusdanig dik worden, waardoor er geen therapeutische/ elastische kous meer past.
Het is belangrijk om te begrijpen dat steunkousen ontworpen zijn om compressie uit te oefenen op de benen. Dit betekent dat ze van nature strak horen te zitten. Het is normaal om een gevoel van knijpen en strakheid te ervaren wanneer je steunkousen draagt.
Compressiekleding kun je het beste dagelijks of in ieder geval om de dag wassen. Bij voorkeur met de hand en met een speciaal wasmiddel voor steunkousen.
Het is aan te raden om steunkousen te dragen als je last hebt van trombose, spataderen, open benen, eczeem, lymfoedeem en veel andere aandoeningen. Maar soms is preventief dragen ook handig en kan een hoop klachten voorkomen.
De gemiddelde knie-steunkous kost €59,95 en een lies-steunkous €74,95.
Het doel van compressie is het ondersteunen van de bloedsomloop. Het grootste verschil tussen de drukklassen is dat steunkousen bedoeld zijn voor het voorkomen van problemen, terwijl compressiekousen worden gebruikt voor het behandelen van deze problemen.
Elastische kousen, verbandkousen
Elastische kousen geven steun aan de beschadigde vaatkleppen van het bloedvat. Zo wordt de bloedafvoer van het been naar het hart bevorderd en ontstaat er minder tot geen hoge bloeddruk in de aderen van het been.
De kousen brengen verzwakte en vergrote bloedvaten terug tot een normaal niveau en drijven overtollig vocht terug in de bloed- en lymfevaten, waarna het lichaam dit vocht kan afvoeren.
Het klittenbandsysteem is een alternatief voor therapeutisch elastische kousen of zwachtels. Dit korte-rek compressieverband sluit met behulp van klittenband. Hierdoor is het gemakkelijk aan te brengen door u of uw (mantel)zorgverlener.
Overgevoeligheid voor rubber en nylon. Reuma. Diabetes Mellitus, ernstige neuropathie. Ontstekingsprocessen (erysipelas/abcessen)
In Nederland gebruiken meer dan 400.000 mensen een therapeutische elastische steunkous.
Elastische kousen drukken op uw aderen.Het bloed stroomt beter terug naar uw hart.De kousen helpen vooral goed tegen vocht in de benen.U krijgt ook minder snel nieuwe spataderen.
De SolvaCare compressiekousen zijn verkrijgbaar bij alle Kruidvat filialen in België en Nederland. De SolvaCare compressiekousen extra large zijn alleen via deze site beschikbaar. De SolvaCare compressiekousen extra large zijn alleen via deze site beschikbaar.
Elastische kousen (steunkousen)
U krijgt elastische kousen vergoed uit de basisverzekering als u:problemen hebt met de lymfevaten of aderen, zoals spataderen. kousen in drukklasse 2,3 of 4 nodig hebt.
Ondersteunende kousen zijn ideaal voor vrouwen die last hebben van vermoeide benen. Ze stimuleren namelijk de bloedsomloop in de voeten en benen en geven extra ondersteuning. Erg fijn! Bij HEMA heb je de keuze uit diverse kleuren ondersteunende kousen, zoals zwart, lichtbeige en donkerbeige.
De bandagist zal bij u de steunkousen aanmeten volgens de aanwijzingen van de dermatoloog. Deze schrijft precies voor hoe sterk en hoe lang de kous moet zijn. De kous wordt aangemeten op het blote been. Als u zwachtels draagt, zal de bandagist uw been na afloop weer zwachtelen.
Dorstlessers zoals water en afgekoelde thee zijn het beste. Door het dragen van strakke en insnoerende kleding kan de lymfestroom of terugkeer van bloed naar het hart worden belemmert. Vooral in de zomer is het dragen van losse en luchtige kleding prettig, omdat hierdoor de temperaturen niet op kunnen lopen.
Voor het aanmeten van therapeutisch elastische kousen is altijd een verwijzing nodig van uw huisarts/medisch specialist. Ook wanneer u in het verleden elders kousen heeft laten aanmeten dan hebben wij opnieuw een verwijzing nodig.
De levensduur van 1 kous is 6 à 7 maanden. Om deze reden krijgt u 2 stuks of 2 paar kousen per jaar vergoed door de zorgverzekeraar. Als u nieuwe kousen heeft ontvangen is het de bedoeling dat u beide nieuwe kousen meteen gaat dragen, de kousen van dat jaar daarvoor zijn niet meer goed van druk.
Daarom zijn er speciale verbandschoenen tegen vocht in voeten, waar je makkelijker instapt dan gewoon schoeisel. Deze verbandschoenen zijn comfortabele draagbare schoenen en zorgen ervoor dat personen die waarvan de voeten in verband of compressiekousen zitten toch makkelijk uit de voeten kunnen.
Wanneer de tenen open zijn hebben uw tenen weer de ruimte en dit verhoogt het comfort. Zeker wanneer het weer warmer wordt en u graag sandalen of schoenen met open teen draagt dan zijn deze kousen ideaal om te dragen.