Ecologische impact en bedenkingenAls product van hoofdzakelijk herkauwers is de uitstoot van methaan groot bij de productie van wol. Ook op vlak van landgebruik scoort wolproductie niet goed. Verder geeft de index aan dat wolproductie samengaat met pesticidegebruik en dat ze een hoog waterverbruik heeft.
Wol is een stof die een dubbele reputatie heeft qua duurzaamheid omdat het aan de ene kant een natuurmateriaal is, maar aan de andere kant een twijfelachtige productiemethode kan volgen en daarnaast ook een dierlijk product (niet vegan) is.
Wol is slecht voor het milieu
Ze zijn met veel – in Australië dus al 65 miljoen – en dragen daarmee bij aan de verwoestijning van het land waarop ze lopen: ze trappen het plat (waardoor het verdroogt) en vreten het kaal (waarmee biodiversiteit verdwijnt).
Ook wordt wol gebruikt voor isolatie, maar volgens de schapenherder is het een kostbaar proces om het product daarvoor geschikt te maken, waardoor er nauwelijks winst overblijft. Daarnaast werd tot enkele jaren geleden wol verscheept naar China. Door het coronavirus is die handel echter stil komen te liggen.
Alternatieven voor wol zijn onder andere katoen, flanel, synthetische vezels en ramievezel. Veganisten gebruiken vaak garen zoals: Acrylgaren van huismerken of Stylecraft special DK.
Schapenwol naar China
Nederlandse schapenboeren verdienden al niks aan hun schapenwol, het ging naar China om daar verwerkt te worden. Maar sinds het begin van de coronacrisis is de route naar China te duur geworden want de transportkosten zijn torenhoog. Dat zorgt ervoor dat schapenboeren met hun wol blijven zitten.
Wol kun je composteren, hergebruiken en recycleren. Een wollen kledingstuk hoeft, in vergelijking met een kledingstuk van polyester, veel minder vaak gewassen te worden. Het gaat lang mee en draagt niet bij tot de vervuiling door microplastics.
"En het 'afval' (wol dat niet tot garen gespind kan worden en dus als opvulmateriaal wordt gebruikt) is hoogwaardig te recyclen en heel waardevol, in tegenstelling tot afval van synthetische materialen zoals schuimrubber", voegt Janne de Hoop van de start-up Hollands Wol Collectief toe.
Wol is van nature zelfreinigend, dit betekent dat je wol minder vaak hoeft te wassen dan bijvoorbeeld katoen. Soms kun je weken lang volstaan met alleen luchten. Hang muffe wolletjes buiten te luchten of dichtbij een stomende douche. De vochtige lucht zorgt ervoor dat de wol wordt gereinigd.
Wol is niet het meest diervriendelijke product.
De vele schandalen maken duidelijk in welke slechte omstandigheden de dieren worden gehouden. De zachte merinowol uit Australië en Nieuw-Zeeland is zeer geliefd in het Westen, maar weinigen zijn op de hoogte van de wanpraktijken die er plaatsvinden.
In tegenstelling tot veel andere materialen is natuurlijke wol honderd procent biologisch afbreekbaar. Wol gaat ontzettend lang mee en je hoeft het veel minder vaak te wassen dan andere stoffen.
Schapenwol is een natuurproduct, en het is behoorlijk duurzaam. Als isolatiemateriaal kan schapenwol wel 100 jaar meegaan en daarna eventueel nog eens hergebruikt worden.
Synthetische stoffen zoals nylon, polyester en acryl worden gemaakt van olie en is daarom niet opnieuw te hergebruiken. Ook zijn ze niet biologisch afbreekbaar en dragen daarom echt bij aan de vervuiling van onze aarde.
Dit zijn onder meer Hugo Boss, Ralph Lauren en Max Mara. Die laatste twee geven dan ook geen enkele openheid over hun productieproces en beleid. ACNE, McGregor en Tommy Hilfiger lichten hun beleid voor arbeidsomstandigheden redelijk toe.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Wol bevat van nature lanoline. Lanoline is een vetlaagje in wol om schapen te beschermen tegen kou en vocht en vuil. Lanoline is belangrijk voor het behoud van je trui en houdt de wol mooi. Door dragen en wassen verdwijnt deze lanoline langzaam uit je trui.
Ja, je mag wol wassen. Er zit niet voor niets een wolwas-programma op sommige wasmachines. We raden je aan om een wollen trui alleen te wassen als dat echt niet anders kan. Als even luchten voldoende is heeft dat nadrukkelijk de voorkeur.
Wol, kasjmier en angora
Vouw het kledingstuk op, verpak hem in een hersluitbaar plastic zakje en leg hem 24 uur in de vriezer. Raar, maar waar: dit voorkomt dat het kledingstuk pluisjes afgeeft. Maar let op: dit is géén permanente oplossing, het is haast onmogelijk te voorkomen dat wol geen pluisjes meer afgeeft.
WOL IS GEZOND…
Samen met het enorme ventilatie-vermogen garandeert dit een uiterst gezond en hygiënisch slaapklimaat. Bovendien bevat correct verwerktewol 'n flinke dosis lanoline (wolvet), wat heilzaam werkt bij gevoelige en pijnlijke spieren en botten.
Wol is een natuurlijke vezel die wordt gewonnen uit de vacht van schapen en andere schaapachtige dieren. Het is een zachte, warme en ademende stof die bekend staat om zijn isolerende eigenschappen.
Europese Merino wol is een duurzaam geproduceerd product van hoge kwaliteit. De wol wordt geproduceerd door Europese merinoschapen, die op een diervriendelijke manier worden gehouden.
Het zal inmiddels wel duidelijk zijn dat de productie van wol bepaald niet diervriendelijk is. Daarbij komt dat het ook niet goed is voor het milieu. De productie van wol kost namelijk enorm veel land en water. Daarnaast zorgen al die honderden miljoenen schapen ook voor de uitstoot van veel broeikasgassen.
Wol is duurzaam
Wol is een vernieuwbare grondstof: op een natuurlijke manier krijgt het schaap immers een nieuwe vacht. Bovendien is wol 100% recyclebaar. Het neemt stoffen op en verlaagt het CO2-gehalte in de lucht. Schapenwol is dus een natuurlijke klimaatverbeteraar!
Schapenwol isolatie is de meest comfortabele manier om jouw woning, tiny house, camper of caravan ecologisch en duurzaam te isoleren en op een 100% natuurlijke manier. Wol biedt uitstekende isolatie in alle seizoenen; schapenwol is damp-open, vochtregulerend, brandt niet en heeft een lucht zuiverende werking.